Το Κουτί της Πανδώρας επέστρεψε – Δείτε σε πρώτη μετάδοση την εκπομπή

Η πρώτη εκπομπή του Κουτιού της Πανδώρας, ύστερα από οκτώ χρόνια είναι πλέον γεγονός - Κοινωνικός Αυτοματισμός: Το όπλο του συστήματος με στόχο την «ανοησία της αγέλης»

Φθινόπωρο 2012. Το τηλεοπτικό «Κουτί της Πανδώρας», έκλεισε για τους τηλεθεατές του.

Το γαλατικό χωριό της ελληνικής τηλεόρασης που κατάφερε να επιβιώσει, να αγαπηθεί, να σπάσει ταμεία και να γράψει ιστορία. Μια εκπομπή έρευνας, σε ένα τηλεοπτικό τοπίο με πρωϊνάδικα και γραβατωμένους lifestyle παρουσιαστές.

Η κρίση έδειξε πως το Κουτί της Πανδώρας δε μπορούσε πλέον να σταθεί στην ελληνική τηλεόραση. Δε γινόταν στα κανάλια της διαπλοκής να λες ότι φταίνε οι καναλάρχες και οι φίλοι τους.

Οκτώ χρόνια μετά, δεν πέρασε ούτε μια μέρα που να μην νοσταλγήσαμε τις στιγμές που μας προσέφερε η Πανδώρα. Πολύωρες συσκέψεις και ατελείωτες ώρες μοντάζ, καθηλωτικές συνεντεύξεις, αγωνία από τον αμείλικτο τηλεοπτικό χρόνο, γέλια, κλάματα, φωνές, τσακωμοί αλλά και μεγάλες σημαντικές φιλίες. Αξέχαστες στιγμές που αποφασίσαμε να ξαναζήσουμε.

Η απόφαση πάρθηκε. Το Κουτί της Πανδώρας επιστρέφει. Όχι στην «αφιλόξενη» για εκείνο τηλεόραση αλλά στο διαδίκτυο, με σκοπό να συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει καλά: δημοσιογραφική έρευνα και αποκαλύψεις.

Κοινωνικός Αυτοματισμός: Μήπως είσαι κι εσύ μαϊμού στο πείραμα;

Το 1960, ο αμερικανός επιστήμονας Χάρι Χάρλοου απέδειξε ότι οι μαϊμούδες μπορούσαν να μάθουν να τιμωρούν η μία την άλλη, ακόμη και για «αδικήματα» που οι ίδιες δεν αντιλαμβάνονταν ως τέτοια. 

Οι άνθρωποι δεν κάνουν τίποτα διαφορετικό από τις μαϊμούδες στο πείραμα. Με μεγάλη ευκολία αναπτύσσουν ένστικτα και αυτοματισμούς, που τους οδηγούν στο να τιμωρούν ή να απαιτούν τιμωρία χωρίς να υπάρχει λογική σ’ αυτή την απαίτησή τους.

Η γνωστή ιστορία με το «να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα» δεν είναι ένδειξη της κακίας των ανθρώπων αλλά των αυτοματισμών που δημιουργούνται μέσα στην κοινωνία.

Ο κοινωνικός αυτοματισμός είναι το όπλο του συστήματος με στόχο την «ανοησία της αγέλης». Αποτρέπει το βλέμμα και τη σκέψη από το πρόβλημα και δημιουργεί τεχνητούς εχθρούς. Είναι πάντα συνοδοιπόρος του ρατσισμού.

Μειονότητες, αδύναμες κοινωνικά ομάδες και πρόσφυγες γίνονται συχνά ο εχθρός της κοινωνίας μέσα από τη μιντιακή δαιμονοποίηση τους. 

Φταίνε οι ξένοι που παίρνουν τις δουλειές, οι πρόσφυγες που επιβουλεύονται το έθνος, οι διαφορετικοί για την κατάντια της χώρας, οι εκπαιδευτικοί που απεργούν, οι δημόσιοι υπάλληλοι για τη χρεοκοπία της χώρας. 

Αυθαίρετα στερεότυπα γίνονται τηλεοπτικές βεβαιότητες και στη συνέχεια κοινωνική πραγματικότητα.

O βραβευμένος δημοσιογράφος Paul Mason, o αναπληρωτής καθηγητής ΜΜΕ στο πανεπιστήμιο της Τουλούζης  Νίκος Σμυρναίος, ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καλτσώνης αλλά και γιατροί, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί και δημόσιοι λειτουργοί μιλούν για τον κοινωνικό αυτοματισμό και το ρόλο των ΜΜΕ στην επίτευξη του σκοπού του. 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…