Newsroom

Newsroom

"To Κουτί της Αβύσσου"

Τους κατοίκους της αβύσσου θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε από κοντά μέσω ενός κουτιού. Το «κουτί» που θα μπορεί να μεταφέρει…

Τους κατοίκους της αβύσσου θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε από κοντά μέσω ενός κουτιού. Το «κουτί» που θα μπορεί να μεταφέρει πλάσματα από την άβυσσο των ωκεανών στην επιφάνεια διατηρώντας τα στην ζωή θα αποτελέσει από τον Απρίλιο το επίκεντρο μόνιμης έκθεσης τέτοιων οργανισμών στο ενυδρείο Oceanopolis της Βρέστης, στη Γαλλία, ενώ οι επιστήμονες του κλάδου ελπίζουν να το αξιοποιήσουν και στο πλαίσιο των ερευνών τους. Πρόκειται για το «κουτί της αβύσσου» δημιουργός του οποίου είναι ο ο Μπρους Σιλιτό, εμπνευστής της τεχνολογίας IPOCAMP, ακρωνύμιο που σχηματίζεται από τα αρχικά των γαλλικών λέξεων που σημαίνουν «Θερμοκοιτίδα πίεσης για την παρατήρηση και την καλλιέργεια ζώων από τα βάθη της θάλασσας».

Ο καθηγητής, υδροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Πιέρ και Μαρί Κιουρί στο Παρίσι, εξηγεί ότι όταν ένας οργανισμός ανασύρεται από βάθος πολλών χιλιομέτρων, πεθαίνει λόγω της απότομης αλλαγής της πίεσης. Το σύστημά του εξαλείφει αυτό το πρόβλημα προσομοιώνοντας τις ακραίες συνθήκες, στις οποίες επιβιώνουν τέτοιοι οργανισμοί. Προς το παρόν η χωρητικότητά του είναι μόλις 16 λίτρα, όμως η τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για τη δημιουργία μεγαλύτερων δεξαμενών που θα φιλοξενούν ακόμη και μεγάλα ψάρια.

Το «Κουτί της Αβύσσου» είναι εξοπλισμένο έτσι ώστε να συντηρεί τα όντα της αβύσσου μακροπρόθεσμα. Αυτό θα πραγματοποιείται με τις συχνές αλλαγές του νερού, όπου παράλληλα θα μπαίνει και τροφή , ενώ η πίεση διατηρείται στα 18 μεγαπασκάλ, που ισοδυναμούν με βάθος περίπου 1.800 μέτρων.