Παραδοχή Ντράγκι: Κράτος εν κράτει η ΕΚΤ

Παρά το απολογητικό ύφος της, η ηγεσία της ΕΚΤ επιμένει ότι η «ανεξαρτησία» της περιορίζει τη δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλων ελεγκτικών οργάνων της Ε.Ε. για πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία που κρίνουν απαραίτητα για τους ελέγχους τους.

NewsRoom 01/05/2018 | 11:54

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι  υποστηρίζει τα εξής:

Πρώτον, ως προς το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) που ερεύνησε τον ρόλο της ΕΚΤ στη διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το οποίο επέκρινε την άρνησή της να δώσει πλήρη στοιχεία, ο κ. Ντράγκι ισχυρίζεται ότι στη διάρκεια του ελέγχου διατέθηκαν στο ΕΕΣ 6.000 περίπου σελίδες τεκμηρίωσης, ενώ έγιναν 38 συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις με την ελεγκτική ομάδα. 

Ωστόσο, επαναλαμβάνει ότι η «ανεξαρτησία» της ΕΚΤ, όπως κατοχυρώνεται στο καταστατικό της, τής επιτρέπει «να παρέχει εμπιστευτικές πληροφορίες στο Ελεγκτικό Συνέδριο μόνο εάν κρίνεται απαραίτητο». Ποια νομοθεσία ορίζει ποιες είναι οι «εμπιστευτικές πληροφορίες» και ποιος αποφασίζει αν και πότε θα διατεθούν, ο Ντράγκι δεν το απαντά. Ισχυρίζεται, όμως, ότι η ΕΚΤ έχει αποδεχθεί τις περισσότερες από τις συστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Δεύτερον, ως προς την αυστηρή σύσταση της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας, Έμιλι ο Ράιλι, να διακόψει ο επικεφαλής της ΕΚΤ τη συμμετοχή του στο αδιαφανές, διεθνές χρηματοπιστωτικό «κλαμπ» G30, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι πολυεθνικών τραπεζικών ομίλων που κυριολεκτικά ενορχήστρωσαν την κρίση, ο Μάριο Ντράγκι απαντά «ευγενικά» ότι έλαβε γνώση των συστάσεων του Διαμεσολαβητή και ότι η ΕΚΤ «θα εκδώσει την αναλυτική γνώμη της για τις συστάσεις σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες».

«Με λίγα λόγια, η ΕΚΤ επιμένει ότι η ίδια αποφασίζει το πώς, πόσο και από ποια όργανα της Ε.Ε. θα ελέγχεται», σχολίασε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα και συμπλήρωσε: «Αλλά, μια και ο κ. Ντράγκι δηλώνει ότι η ΕΚΤ είναι ανοικτή σε διάλογο γι’ αυτά τα θέματα, είναι ευκαιρία να γίνει αυτός ο διάλογος τώρα που συζητιέται η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Και η δική μας θέση είναι: διαφάνεια και λογοδοσία για όλους και χωρίς όρους».