Newsroom

Newsroom

Η αλήθεια για το πυρηνικό "κουμπί"

Πολλά έχουν ειπωθεί για την στιγμή που ο ηγέτης μιας πυρηνικής δύναμης καλείται να…πατήσει το «κόκκινο» κουμπί.

1 2558

Πολλά έχουν ειπωθεί για την στιγμή που ο ηγέτης μιας πυρηνικής δύναμης καλείται να…πατήσει το «κόκκινο» κουμπί.

Σε διάφορες ταινίες μάλιστα έχουν καταγραφεί ολόκληρα θρίλερ γύρω από αυτή την στιγμή.

Το BBC έκανε μια σχετική έρευνα για την διαδικασία αυτή και ιδού τι ανακάλυψε.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου, δεν πρέπει να ανησυχούμε γιατί δεν υπάρχει τέτοιο κουμπί-τουλάχιστον όχι ακόμα.

Βέβαια αν και η τελική απόφαση ανήκει στον εκάστοτε ηγέτη η εντολή πρέπει να περάσει από διάφορα πρωτόκολλα, λέει ο ειδικός της άμυνας, Paul Beaver. Ο κωδικός για την ασφάλεια των πυρηνικών όπλων, φυλάσσεται μέσω ενός υψηλού συστήματος ασφαλείας, στο Υπουργείο Άμυνας και πρέπει να είναι ταυτόσημο με αυτό που φυλάσσεται στο πυρηνικό υποβρύχιο.

Σύμφωνα με το BBC, δυο αξιωματικοί, που περνούν από τεστ για την ψυχική σταθερότητα, κάθονται σε χωριστά τμήματα του υποβρυχίου και πληκτρολογούν τον κωδικό ταυτόχρονα σε έναν υπολογιστή, επιτρέποντας την έναρξη. Ο πρωθυπουργός δίνει το τελικό «πράσινο φως», αλλά για την τελική απόφαση εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας, λέει ο Beave.

Στην Βρετανία μέσα σε λίγες ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρωθυπουργός γράφει μια επιστολή που επίσης αποθηκεύεται στο υποβρύχιο. Σε αυτό, αναφέρει ότι σε περίπτωση θανάτου του ή της (και των αναπληρωτών τους) σε μια πυρηνική επίθεση, θα πρέπει να υπάρξουν αντίποινα. Σε αυτή τη περίπτωση, ο κυβερνήτης του υποβρυχίου θα πρέπει να εκτελέσει την εντολή.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πυρηνικά διαθέτουν 9 χώρες και σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης υπάρχουν συνολικά 16.300 πυρηνικές κεφαλές

Η διαδικασία για τη χρήση τους, για λόγους ασφαλείας, παραμένει μυστική.

 

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.