Kούλογλου: Αν το σκάσει σαν λαγός, θα τον πιάσουν τα σκυλιά

Αν το δικαστήριο αποφασίσει να στείλει τον Γιάννη Λαγό στην φυλακή, τότε μετά από αίτημα της ελληνικής δικαιοσύνης θα ξεκινήσει μια γρήγορη διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα αρθεί η ασυλία που έχει ως ευρωβουλευτής.

NewsRoom 18/10/2020 | 10:15

“Αν το δικαστήριο αποφασίσει να στείλει τον Γιάννη Λαγό στην φυλακή, που αυτό πρέπει να κάνει και να μη δεχθεί τα θρασύδειλα ‘κλάψα-ποινή-χρυσή αυγή’, τότε μετά από αίτημα της ελληνικής δικαιοσύνης, ξεκινά μια γρήγορη διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αίρεται η ασυλία, που έχει ως ευρωβουλευτής. Είναι μια διαδικασία συχνή και γίνεται για πολύ μικρότερα παραπτώματα, για άλλους ευρωβουλευτές που έχουν δικαστικές εκκρεμότητες στην χώρα τους”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Κόκκινο για την υπόθεση του Γιάννη Λαγού. 

“Επειδή υπάρχει μια λίστα αναμονής δέκα ατόμων περίπου στην αρμόδια νομική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωομάδα της Αριστεράς θα ζητήσει να δοθεί προτεραιότητα στην άρση ασυλίας του Λαγού γιατί έχει καταδικαστεί ήδη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης”, προσέθεσε ο Στ. Κούλογλου, σημειώνοντας ότι “ακόμη και αν προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αυτό δεν θα εμποδίσει την άρση της ασυλίας του. Αν βέβαια το σκάσει σαν λαγός θα τον πιάσουν τα σκυλιά. Στη σημερινή εποχή είναι πιο δύσκολο να κρυφτείς από ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που κάποιοι ναζί κατέφυγαν στην Λατινική Αμερική”. 

Για τον Ιταλό δικηγόρο που προσέλαβε ο Λαγός, ο Στέλιος Κούλογλου περιέγραψε ότι πρόκειται για “έναν διαβόητο δικηγόρο, τον Κάρλο Ταορμίνα, που ήταν επίσης συνήγορος των νεοφασιστών της Ιταλίας, ενός πρώην SS εγκληματία πολέμου, όπως και του αστυνομικού που είχε σκοτώσει τον Τζουλιάνι, τον διαδηλωτή στην Γένοβα το 2001. Μάλλον τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται…”

Ο ευρωβουλευτής επεσήμανε, δε, ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει μεγάλο αντίκτυπο στην Ευρώπη, όπου η ακροδεξιά είναι σε άνοδο. “Οι παλιοί νεοναζί έχουν αναδιπλωθεί και τώρα αξιοποιούν στη ρητορική τους το μεταναστευτικό ζητώντας νόμο και τάξη. Το έδαφος που τους θρέφει είναι οι πολιτικές λιτότητας, που προκαλούν οργή και ανασφάλεια στους πολίτες, όπως και το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα που δεν έχει ανανεωθεί και επιβάλλει αυτές τις πολιτικές”.

Κληθείς να τοποθετηθεί στο Άτλας TV επί των ελληνοτουρκικών, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε πως “η κυβέρνηση έχει δηλώσει σε όλους ότι είναι προβλέψιμη, ενώ ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος. Όταν το OrucReis πλέει παρανόμως στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, και εμείς λέμε τη μία ότι το παρέσυραν τα κύματα, την άλλη ότι δεν το αφήσαμε να κάνει έρευνες γιατί κάναμε θόρυβο, την τρίτη ο κ. Μητσοτάκης γράφει σε άρθρο του ότι η περιοχή του Καστελόριζο είναι περιοχή διεκδικούμενη από την Ελλάδα και την Τουρκία -την ώρα που το Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας-, ο Ερντογάν βλέπει μια ελληνική κυβέρνηση χωρίς συντεταγμένη στρατηγική, που κάνει διαρκώς υποχωρήσεις, και έτσι κλιμακώνει τις κινήσεις του. Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να γίνεται για εσωτερική κατανάλωση, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης”.

“Αυτό έγινε και με το Μακεδονικό. Ο πρωθυπουργός έλεγε προεκλογικά ότι ήταν μια προδοτική συμφωνία η Συμφωνία των Πρεσπών. Κατόπιν, όμως, κατά την επίσκεψη του Αμερικάνου Υπουργού Εξωτερικών αυτή έγινε ‘ιστορική’”, συμπλήρωσε. 

“Όσο δεν δηλώνουμε σαφώς τι είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε και τι όχι, και όσο άλλα λέμε στην Μέρκελ και άλλα εδώ, τόσο ο Ερντογάν θα αυξάνει την προκλητικότητα του και θα πιέζει να πάμε σε μια διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης και με όλα τα θέματα που εκείνος θεωρεί ανοιχτά”, τόνισε ακόμη ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.