Κούλογλου: Οι δολοφονίες δημοσιογράφων πλήττουν τον πυρήνα της ΕΕ

«Τόσο η Καρουάνα Γκαλίσια όσο και ο Κούσιακ ήταν ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι. Οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι βρίσκονται σε πιο ευάλωτη θέση από τους άλλους δημοσιογράφους», τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. 

NewsRoom 09/12/2019 | 23:55

Συνέντευξη στην Deutsce Welle για τις αποκαλύψεις σχετικά με τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου, Δάφνης Καρουάνα Γκαλίσια, αλλά και για τις δολοφονίες και τις διώξεις κατά δημοσιογράφων στην ΕΕ, παραχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, κατά τη διάρκεια της αποστολής του στη Βαλέτα της Μάλτας, ως μέλος της αντιπροσωπείας της Ευρωβουλής.

Η DW αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε στη Βαλέτα επταμελή αντιπροσωπεία   (έναν ευρωβουλευτή από κάθε πολιτική ομάδα), με επικεφαλής την Ολλανδέζα από το κόμμα των Φιλελευθέρων Σοφί ίντ Βελτ, για να εξετάσει την υπόθεση της δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου και το κράτος δικαίου στη Μάλτα.

Αναφορικά με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Ζοζέφ Μουσκάτ, που συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Βαλέτα, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε ότι «όταν ρωτήθηκε για τη συμμετοχή του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου στη δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίσια, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν έχει ιδέα».

«Ωστόσο, ένα θεμιτό ερώτημα είναι: Πώς μπορεί αυτό να είναι δυνατό, όταν συνήθως ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου ενός πρωθυπουργού είναι ο πιο αξιόπιστος συνεργάτης του;», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ίδιος καταγγέλλοντας τη διαφθορά στην ΕΕ, επεσήμανε ότι «η δολοφονία της Καρουάνα Γκαλίσια, μαζί με τη δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου Γιαν Κούσιακ, έπληξαν τον πυρήνα της ΕΕ».

«Μετά από χρόνια, δημοσιογράφοι στην ΕΕ δολοφονούνται για τις έρευνες τους για τη διαφθορά, αναδεικνύοντας τα κενά στο κράτος δικαίου. Αυτές οι δολοφονίες δείχνουν τη διαφθορά στην πολιτική και την οικονομία στην ΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό να εξιχνιαστούν οι υποθέσεις τους. Τόσο η Καρουάνα Γκαλίσια όσο και ο Κούσιακ ήταν ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι. Οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι βρίσκονται σε πιο ευάλωτη θέση από τους άλλους δημοσιογράφους».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο Euronews, o Στέλιος Κούλογλου ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι στα χέρια των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ. Ένα από τα μέλη τους είναι ο πρωθυπουργός Ζοζέφ Μουσκάτ, που εμπλέκεται, έμμεσα για την ώρα, με τη πιο τρομερή δολοφονία που γνώρισε η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Οπότε, οφείλουν να αναλάβουν δράση».

Επιπλέον, μιλώντας σε ρεπορτάζ του ANT1, o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε αναφορικά με τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου ότι υπάρχουν τέσσερα επίπεδα: «Τρεις κακοποιοί που το έκαναν, αλλά που δεν είχαν κίνητρο. Ένας μεσάζων που τους πλήρωνε, αλλά δεν είχε λεφτά. Ένας ολιγάρχης, από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Μάλτας που έδινε στον μεσάζοντα λεφτά για να πληρώνει τους κακοποιούς. Κι’ ένα τέταρτο επίπεδο, ότι αυτός ο μεγάλος επιχειρηματίας της Μάλτας, είχε σχέσεις πολύ στενές με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού».

«Αυτό που εξετάζουμε τώρα είναι αν ο πρωθυπουργός ήξερε και πότε ήξερε την ανάμειξη του πιο στενού συνεργάτη του στη δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίζια», πρόσθεσε ο ίδιος