Κούλογλου: Για τη δίωξη Βαξεβάνη-Παπαδάκου έχουμε σοβαρό πρόβλημα στις Βρυξέλλες

Επιστολή προς τη Διακομματική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας είναι μέλος του προεδρείου, και της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου για τα ΜΜΕ, απέστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, ενημερώνοντας τους συναδέλφους του για τις εξελίξεις στην υπόθεση των πάρε-δώσε του Μεγάρου Μαξίμου με τον υπόδικο παρουσιαστή της trash tv, M. Φουρθιώτη, αλλά και στη δίωξη των δημοσιογράφων Κ. Βαξεβάνη και Γ. Παπαδάκου, τους οποίους ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, αναλαμβάνοντας το ρόλο της δικαιοσύνης, χαρακτήρισε «συμμορία», «υπόκοσμο» και «δολοφόνους».

5484012

Ο ευρωβουλευτής επισημαίνει στην επιστολή του ότι o Μ. Φουρθιώτης ενημερωνόταν από τον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού για την πορεία νομοσχεδίων, είχε εισβάλει με μπράβους στο Υπ. Εργασίας για να ζητήσει χάρες, είχε λάβει χρηματοδότηση από τη λίστα Πέτσα για site, που είχαν να ενημερωθούν από το 2010, είχε αστυνομική προστασία σαν του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ μάλιστα ανάμεσα στις κατηγορίες εις βάρος του είναι και ότι σχεδίαζε την δολοφονία Βαξεβάνη. 

Όσον αφορά την υπόθεση Βαξεβάνη-Παπαδάκου, ο Στ. Κούλογλου υπογραμμίζει πως η καταδίκη της δίωξης των δυο δημοσιογράφων δεν προέρχεται μόνο από διεθνής οργανώσεις για την Ελευθεροτυπία ή την αντιπολίτευση στη χώρα, αλλά και από την ΝΔ, από όπου ο ευρωβουλευτής Γ. Κύρτσος έχει κάνει λόγο για «ορμπανοποίηση» της χώρας. 

Σημειώνει, δε, ότι τα γεγονότα αυτά, όπως και εκείνα της λίστας Πέτσα ή της δολοφονίας Καραϊβάζ, έχουν προκαλέσει την πτώση της Ελλάδας κατά πέντε θέσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου ακολουθούμενη μόνο από την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία. 

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, ο ευρωβουλευτής μιλώντας στο  TRT, αναφορικά με τα όσα έγιναν στην Βουλή  στην συζήτηση για την πρόταση μομφής και την  ομιλία του πρωθυπουργού, όπου «ανέλαβε το ρόλο της δικαιοσύνης χαρακτηρίζοντας δυο δημοσιογράφους ως εγκληματίες, ανέφερε ότι για τη δίωξη Βαξεβάνη-Παπαδάκου έχουμε σοβαρό πρόβλημα στις Βρυξέλλες. Ο προβληματισμός είχε ξεκινήσει ήδη από τη δολοφονία Καραϊβαζ και τη λίστα Πέτσα. Το ευρωπαϊκό ενημερωτικό δίκτυο Euractiv έχει σήμερα ένα μεγάλο αφιέρωμα στο οποίο λέει πως η Ελλάδα κινείται σε πολιτική Όρμπαν, του ακροδεξιού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, στον τομέα της ελευθεροτυπίας. Μάλιστα το ρεπορτάζ, δεν αναφέρεται μόνο στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης αλλά και στις καταγγελίες του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γ. Κύρτσου, που λέει ότι όλα αυτά θυμίζουν Ουγγαρία και μέτρα εναντίον της δημοκρατίας. Ο ευρωβουλευτής παρατήρησε πως οι διώξεις των δημοσιογράφων αποτελούν κομμάτι μιας «εκστρατείας εκφοβισμού και μιας προσπάθειας εξευμενισμού του κ. Σαμαρά που έλεγε ότι “θα τους πάει μέχρι τέλους”, προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα στο εσωτερικό της ΝΔ.

 

 

Ολόκληρη η επιστολή του Στ. Κούλογλου: 

Η «Ορμπανοποίηση» της Ελλάδας και η συγκάλυψη της  Διαφθοράς 

Προς τα μέλη της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς 

και της Ομάδας Εργασίας για τα ΜΜΕ, 

Αγαπητοί συνάδελφοι 

Μια σειρά από πρόσφατες εξελίξεις, με αναγκάζουν να επανέλθω πάνω στα θέματα της ελευθερίας του τύπου και της καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ελλάδα. 
Όπως έχω ήδη ενημερώσει την επιτροπή κατά της διαφθοράς, την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε μια πρωτοφανής ποινική δίωξη των γνωστών Ελλήνων δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννας Παπαδάκου. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, επειδή ερευνούσαν το σκάνδαλο δωροδοκίας Novartis, μια σοβαρή υπόθεση διεθνούς διαφθοράς και την πιθανή εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών παραγόντων.

Παρότι η δίωξη καταδικάστηκε από πολλούς διεθνείς οργανισμούς και δημοσιογραφικές ενώσεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή την Κυριακή 31/1/22, αποκάλεσε “συμμορία”, “δολοφόνους” και “υπόκοσμο” τους δύο διωκόμενους δημοσιογράφους. Η πρωθυπουργική “ετυμηγορία” αποτελεί άμεση παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και παραβιάζει τις αρχές του κράτους Δικαίου.

 

Σαν να μην έφταναν αυτά, τις προηγούμενες μέρες αποκαλύφθηκε ότι ο Μένιος Φουρθιώτης, ένας υπόδικος παρουσιαστής ενός καναλιού trash-tv διατηρούσε στενές σχέσεις με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης. Ο υπουργός Επικρατείας και στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού τον ενημέρωνε για την επικείμενη ψήφιση ενός νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ που ενδιέφερε τον κ. Φουρθιώτη και του ζητούσε συγγνώμη γιατί δεν απάντησε αμέσως σε τηλεφώνημα του. 

Δύο site του κ. Φουρθιώτη, που είχαν να ανανεωθούν από το 2010,  ήταν στο κατάλογο της μεροληπτικής κρατικής χρηματοδότησης, ύψους 20 εκατ ευρώ, που το 2020, με πρόσχημα την πανδημία, δόθηκε σε φιλοκυβερνητικά  ΜΜΕ. Συνοδευόμενος από μια ομάδα μπράβων, ο κ. Φουρθιώτης είχε εισβάλει στο υπουργείο Εργασίας διαμαρτυρόμενος επειδή δεν είχε εγκριθεί μια διευκόλυνση που είχε ζητήσει. Αποτέλεσμα: στον επόμενο ανασχηματισμό έφυγε ο υπουργός. Η δε αστυνομία παρείχε στον κ. Φουρθιώτη καθημερινή προστασία από 14 αστυνομικους και περιπολικά. Συνήθως τέτοια προστασία διατίθεται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το αποκορύφωμα είναι ότι ο κ. Φουρθιώτης, ανάμεσα στα βαριά αδικήματα για τα οποία κατηγορείται, είναι και ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του Κώστα Βαξεβάνη, ενός εκ των δύο δημοσιογράφων που διώκονται και ο πρωθυπουργός αποκάλεσε “συμμορία”. 

Επειδή καταλαβαίνω ότι όλα αυτά μοιάζει απίθανο να συμβαίνουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα, σας παραπέμπω στο σημερινό σχετικό ρεπορτάζ του Euractiv για την υπόθεση. (https://www.euractiv.com/section/media4eu/news/conservative-mep-greece-is-heading-toward-orbanisation/) Σε αυτό ο  Έλληνας ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, που ανήκει στο κυβερνών κόμμα, προειδοποιεί ότι η Ελλάδα βαδίζει προς «Ορμπανοποίηση».

Ειμαι πρόθυμος να σας δώσω περισσότερες πληροφορίες, αν χρειάζεστε, και φυσικά θα τα συζητήσουμε από κοντά με την πρώτη ευκαιρία. 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς. 

Στέλιος Κούλογλου 

ΥΓ Η Ελλάδα κατατάσσεται χειρότερα ακόμη και από την Πολωνία στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2021, όπου έπεσε πέντε θέσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι μόνες χώρες της ΕΕ που έχουν χειρότερη βαθμολογία από την Ελλάδα είναι η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.

 Όσον αφορά το σκάνδαλο δωροδοκίας, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια κατά της εταιρείας για αποζημίωση εξαιτίας απώλειας δημοσίων πόρων, όταν οι ΗΠΑ έχουν λάβει 350 εκατ $ για τις πρακτικές διοφθοράς της Novartis, η οποία ομολόγησε στην αμερικανική Δικαιοσύνη ότι εφάρμοζε τις πρακτικές αυτές… στην Ελλάδα!

Πηγή: Tvxs

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

in.gr

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

«Πάντως τα "συμφέροντα" που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρεται…

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Ektakti Epikairotita 0

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…