Κουβέλης: "Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες"

Στις τουρκικές διεκδικήσεις, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρηση στην εφημερίδα Realnews.

5aae548d1dc5246e0e8b4569

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι «Η ένταση που προκαλεί η Τουρκία στις σχέσεις της με την Ελλάδα έχει, κατά τη γνώμη μου, ως κύρια αναφορά της την ΑΟΖ της Κύπρου. Εντάσσει την υπόθεση της κυπριακής ΑΟΖ σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεκδίκησης ανακαθορισμού των συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή. Να συνυπολογίσουμε, βέβαια, και το γεγονός ότι οι γενικότεροι σχεδιασμοί της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των συνολικότερων προβλημάτων της τροφοδοτούν την επιλογή της για τις εντάσεις που προκαλεί στις σχέσεις της με τη χώρα μας.

Η χώρα μας, από θέση σταθερότητας και πολιτικής ψυχραιμίας, δεν επιδιώκει την κλιμάκωση της έντασης, αποφασισμένη και ικανή βέβαια να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της. Η Τουρκία εκτίθεται και αποδυναμώνει την εξωτερική πολιτική της με τις εντάσεις που προκαλεί. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι σαφή και οριοθετημένα από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο».

Αναφερόμενος στη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, σημειώνει ότι «το συγκεκριμένο γεγονός είναι ένα απλό διασυνοριακό περιστατικό. Με δεδομένα και γνωστά τα γεγονότα και τις συνθήκες του περιστατικού, θα μπορούσε να επιλυθεί με μια απλή συνεννόηση, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν. Επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή αυτή τη συνεννόηση. Η Τουρκία, όμως, το ενέταξε στις εντάσεις των σχέσεών της με τη χώρα μας και το παρέπεμψε στο τουρκικό δικαστήριο. Τώρα χρονοτριβεί, στο όνομα δικαστικών διαδικασιών, και παρατείνει την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών. Η χώρα μας, με το υπουργείο Εξωτερικών, κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς πολλές κατευθύνσεις προκειμένου οι δύο στρατιωτικοί μας να επιστρέψουν σύντομα στη χώρα μας. Προφανώς και δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τη συνολική εξέλιξη της υπόθεσης και συνεχίζουμε τις ενέργειές μας.

Η δήλωση και η προτροπή του ΝΑΤΟ ότι το όλο θέμα πρέπει να επιλυθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας βαρύνει προφανώς την Τουρκία και όχι την Ελλάδα. Και η Τουρκία νομίζω ότι αντιλαμβάνεται το βάρος αυτής της προτροπής στις σχέσεις της και με το ΝΑΤΟ. Αλλωστε, ας το θυμίσω και πάλι: Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή θέλησε την επίλυση του ζητήματος σε συνεννόηση με την Τουρκία», σημείωσε.

Κληθείς να απαντήσει αν θεωρεί ότι η ένταση στα ελληνοτουρκικά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της δύναμης της ακροδεξιάς, σημείωσε ότι: «Η ακροδεξιά θέλει να εκμεταλλεύεται την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θέλει να εκμεταλλεύεται τον γνήσιο πατριωτισμό και να τον εντάσσει στις επιδιώξεις της, παραμορφώνοντάς τον βέβαια. Εχω, όμως, τη βεβαιότητα ότι η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών αποκρούει αυτή την παραμόρφωση και δείχνει εμπιστοσύνη στους υπεύθυνους για τα εθνικά μας ζητήματα χειρισμούς της κυβέρνησης».

Παπαδάκης – Αναστασοπούλου: Το σχόλιο on air για την αποχώρηση Μενεγάκη από το MEGA και την υποψηφιότητα Μελέτη (video)

Αναστασοπούλου

Παπαδάκης – Αναστασοπούλου: Το σχόλιο on air για την αποχώρηση Μενεγάκη από το MEGA και την υποψηφιότητα Μελέτη (video)

«Να πούμε ότι υπάρχουν κάποια πρόσωπα που δέχονται ασύλληπτη επίθεση από τους λεγόμενους "κομματικούς στρατούς"…

Καιρός: Αυτές οι 6 περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες – Τι είναι ο περιβόητος αεροχείμαρρος (video)

Καιρός

Καιρός: Αυτές οι 6 περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες – Τι είναι ο περιβόητος αεροχείμαρρος (video)

Ο καιρός θα σημειώσει σημαντική επιδείνωση - Έρχονται καταιγίδες και ενισχυμένοι άνεμοι

Καιρός: «Καμπανάκι» από Μαρουσάκη για τις επόμενες 5 ημέρες – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

Μαρουσάκης καιρός

Καιρός: «Καμπανάκι» από Μαρουσάκη για τις επόμενες 5 ημέρες – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

Ο καιρός θα αλλάξει ραγδαία τα επόμενα 24ωρα - Αναλυτικά η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη