«Κουβαρντιλίκια» ύψους 1,1 εκατ. ευρώ από την ΕΡΤ για μουσική εκπομπή με τον Μαραβέγια

Τριπλάσια χρήματα από όσα κοστίζουν σήμερα παρόμοιες παραγωγές ετοιμάζεται να δαπανήσει η ΕΡΤ, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

NewsRoom 20/07/2021 | 13:09

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η έγκριση νέας μουσικής εκπομπής της ΕΡΤ με παρουσιαστή τον Κωστή Μαραβέγια, με τους εργαζόμενους να κάνουν λόγο για «σκόρπισμα τριπλάσιου χρήματος απ' όσο κοστίζουν σήμερα παρόμοιες παραγωγές στην ΕΡΤ».

Πρόκειται για μια παραγωγή της B&G PRODUCTIONS με συνολικό κόστος 1.078.400 ευρώ και τον προσωρινό τίτλο «Μαραβέγιας ΕΡΤ» η οποία θα προβάλλεται κάθε Σάββατο.

Όπως αναφέρει η απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ, με κόστος 471.800 ευρώ πλέον ΦΠΑ και εργοδοτικές εισφορές για το τρέχουν εξάμηνο εγκρίθηκε η νέα μουσική παραγωγή 14 επεισοδίων, ενώ το κόστος για το δεύτερο εξάμηνο ανέρχεται σε 606.600 ευρώ για 18 επεισόδια, πλέον φόρων και εισφορών.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1.078.400 ευρώ, την παραγωγή ανέλαβε η B&G PRODUCTIONS IKE και το κόστος ανά επεισόδιο είναι 33.700 ευρώ με διάρκεια 145-150 λεπτά κάθε επεισόδιο. Επίσης, επιπλέον ποσό ύψους 40.000 ευρώ, που αφορά το κόστος κατασκευής σκηνικού και τη μίσθωση του στούντιο θα καταβληθεί εφάπαξ στον εκτελεστή παραγωγής, την B& G PRODUCTIONS.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ) έχει καταγγείλει εδώ και βδομάδες τα... κουβαρντιλίκια της διοίκησης που επανέρχονται, την ίδια στιγμή που περικόπτονται μισθοί των εργαζομένων.

Η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ

«Tango για τους …ημέτερους – «αναστενάρια» για τους εργαζόμενους

Πριν από τρείς μήνες  ο διορισμένος  από το Μαξίμου Δ. Σύμβουλος κ. Γαμπρίτσος  σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή»  μιλώντας για τις σχέσεις διοίκησης  ΕΡΤ και κυβέρνησης, τόνιζε  ότι «ιt takes two to tango». Μπορεί ο λόγος του να είχε μπόλικο αμερικανικό «μανατζερίστικο» στόμφο, όμως  έλεγε την αλήθεια.

Πράγματι, «το ταγκό χρειάζεται δύο», μόνο που στην ΕΡΤ  η  διοίκηση το …χορεύει  είτε με την κυβέρνηση, είτε με όσους  έχουν τα «διαπιστευτήρια» από το Μαξίμου, ενώ για τους εργαζόμενους έχουν χορογραφήσει έναν χορό πάνω στα κάρβουνα.

Η διοίκηση ετοιμάζεται να …χορέψει ταγκό σε  «ρυθμό  Μαραβέγια» με την γνωστή από «παλιά» παραγωγό κ. Λάσκαρη και μάλιστα σε …χορογραφία που θυμίζει εποχές του υπόδικου Παναγόπουλου, σκορπώντας τριπλάσια χρήματα από όσα  κοστίζουν σήμερα παρόμοιες παραγωγές στην ΕΡΤ.

Την ίδια στιγμή κόβει από τους εργαζόμενους  ακόμα και τα ελάχιστα  που τους έχουν απομείνει από  τα κεκτημένα  με σκληρούς  αγώνες χρόνων. Κόβει  π.χ  από τους εργαζόμενους στο ραδιομέγαρο, την αργία  της  Αγίας Παρασκευής (όπως συμβαίνει σε όλους τους περιφερειακούς σταθμούς  την ημέρα  της γιορτής  του πολιούχου της περιοχής). Η «οικονομία κλίμακος»  που  προσφέρει αυτή  η περικοπή, είναι τόσο …μεγάλη που τα …οφέλη της δεν φτάνουν ούτε για τους καφέδες των «ημετέρων», που κερνά  η διοίκηση  όταν κάνει διάλειμμα από το «ταγκό» που χορεύει μαζί τους.

Πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα αυταρχισμού, εργοδοτικής μισαλλοδοξίας και ρεβανσισμού από μία διοίκηση «κατ΄ εικόνα  και  καθ΄ ομοίωσιν»  της κυβέρνησης που την διόρισε.

Ένα δείγμα «ηθικής» ίδιο  με  εκείνο που παρουσίασαν όταν  έδωσαν στον εαυτό τους παχυλές αυξήσεις, αίροντας με κυβερνητική απόφαση τους δημοσιονομικούς «κόφτες», οι οποίοι όμως εξακολουθούν να ισχύουν για την «πλέμπα» των  απλών  εργαζόμενων  της ΕΡΤ.

Ένα ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνει η διοίκηση στα σωματεία, την ώρα  που  διαπραγματεύονται μαζί της  για  το περιεχόμενο  της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ένα «μήνυμα» που προϊδεάζει  τους εργαζόμενους σχετικά   με το τι πρέπει να περιμένουν από την  υπογραφή αυτής της ΣΣΕ κι όλα αυτά εντελώς …συμπτωματικά, λίγο πριν τη συνάντησή τους την ερχόμενη εβδομάδα  με την ιδιωτική εταιρεία που  έχει  αναλάβει  το  «θεάρεστο»  έργο  της …αξιολόγησης  του προσωπικού. Μιας διαδικασίας  η οποία επιβάλλεται  χωρίς  την απαραίτητη διαβούλευση  που είχε ζητήσει εξ αρχής  το μικτό συμβούλιο της ΠΟΣΠΕΡΤ με σχετικό εξώδικο. Μιας διαδικασίας  που  χρησιμοποιεί  ως πρόσχημα την αξιολόγηση  του προσωπικού και που έχει ήδη καθορισθεί  χωρίς τη συναίνεση  των εργαζομένων στους οποίους απλά θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα η …εφαρμογή της.

Η αντίδραση μας φυσικά είναι δεδομένη και θα είναι απολύτως ανάλογη αυτής της αυταρχικής εργοδοτικής συμπεριφοράς.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο  «αμερικανοτραφής μάνατζερ» της ΕΡΤ θα χρησιμοποιούσε τη γνωστή φράση του αλήστου μνήμης Κλίντον «it’s the economy stupid», δίνοντάς μας το δικαίωμα  να απαντήσουμε σε αυτόν και στην κυβέρνηση – εντολέα του,  με το γνωστό τίτλο του βιβλίου  του Ν. Μπογιόπουλου «Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε».»