Κούβα: Η χώρα του Τσε δείχνει τον τρόπο να παλεύεις μια πανδημία

Η πρώτη σκέψη που όταν ακούει κανείς για την Κούβα, είναι μία... η λέξη εμπάργκο. Όμως παρά τον αποκλεισμό που έχει δεχθεί το σύστημα υγείας που διαθέτει  έχει αποδειχτεί πολλάκις εξαιρετικά ικανό να διαχειρίζεται κρίσεις...
 

NewsRoom 01/04/2020 | 20:49

Την στιγμή που ο πλανήτης προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον κορονοϊο, και τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία καταρρέουν, η Κούβα φαντάζει όαση στα όσα γίνονται στον πλανήτη. Φαντάζει παράλληλα όμως κι  αδιανόητο πως μπορούν να μιλούν για μια χώρα, που επιβίωσε κάτω από το σκληρότερο και πιο μακροχρόνιο οικονομικό αποκλεισμό που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα τους τελευταίους αιώνες, και να ξεχνούν το στοιχείο που καθορίζει την ύπαρξή της. Είναι ο κλάδος της υγείας.

Μόνο το γεγονός ότι η Κούβα έχει εδώ και δεκαετίες χαμηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας από την αμερικανική υπερδύναμη είναι αρκετό για να τινάξει στον αέρα κάθε επιχείρημα για το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα.

Η Κούβα βρίσκεται σήμερα στην παγκόσμια πρωτοπορεία σε αρκετούς τομείς της ιατρικής έρευνας. Τη στιγμή μάλιστα  που στις ΗΠΑ χιλιάδες είναι τα κρούσματα του κορονοϊού, η Κούβα που μόλις το 2016 οι ΗΠΑ ήραν το εμπάργκο απέναντι της, με τον Τραμπ να δυσχεραίνει και πάλι την κατάσταση, διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο καλά καταρτισμένα συστήματα υγείας σε όλη την αμερικανική ήπειρο και βρίσκεται πολύ ψηλά παγκοσμίως.

Αυτό φυσικά δεν ήρθε χωρίς κόστος και σίγουρα δεν είναι ένα μοντέλο προς απόλυτη αντιγραφή, ούτε θα αναφερθούμε σε αυτό σε μια λογική του στυλ “τα έλεγαν καιρό οι σοσιαλιστές” και τέτοια. Ο λόγος που γράφεται αυτό το κείμενο είναι για να αντιληφθούμε κι εμείς εδώ πως δεν χρειάζεται να είσαι υπερδύναμη για να στήσεις ένα αξιοπρεπές σύστημα υγείας. Και σίγουρα στον 20ο αιώνα και μέχρι σήμερα έχουμε ζήσει συνολικά καλύτερες μέρες από τους Κουβανούς.

Από την περασμένη εβδομάδα η Κούβα έχει αποστείλει σε 14 χώρες 179 γιατρούς, 399 νοσηλευτές και 15 ειδικούς σε ζητήματα ιατρικής τεχνολογίας, ενώ συνολικά είναι πάνω από 50 οι χώρες στις οποίες ενεργεί Κουβανός γιατρός και στις 37 απ΄αυτές υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού. Αυτά τα 593 άτομα ανήκουν σε ένα ειδικό πρόγραμμα αλληλεγγύης που σύστησε το 2005 ο Φιντέλ Κάστρο για περιπτώσεις πανδημιών και φυσικών καταστροφών. Από το 2005 μέχρι το 2017 αυτή η ομάδα έχει βρεθεί συνολικά σε 21 χώρες και έχει προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, με προηγούμενη περίπτωση αυτή του Εμπόλα στη Δυτική Αφρική που ξέσπασε το 2014.

Αυτή η δράση που στην ουσία έχει ξεκινήσει από την περίοδο της πυραυλικής κρίσης, είναι το αποτέλεσμα ενός συστήματος υγείας που βασίζεται στον κανόνα “ελεύθερη υγεία για όλους”, ενώ μαζί με αυτή τη γενική αρχή, υπάρχει η μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της πρόληψης.

Συν αυτά, ο Κάστρο είχε δώσει από την πρώτη στιγμή έμφαση στην βιοτεχνολογία. Δεν είναι δηλαδή κάτι που χτίστηκε σε λίγα χρόνια. Πήρε δεκαετίες στην Κούβα για να φτάσει εδώ και σίγουρα για την στήριξη αυτού του κλάδου, υπήρξαν κλάδοι που “ρίχτηκαν”. Βρίσκεται όμως σήμερα στο σημείο να έχει ένα από τα κορυφαία ποσοστά θνησιμότητας στα μωρά, με μόλις 6 ανά 1.000 νεογέννητα να πεθαίνουν, κι ενώ το 2015 ο αριθμός αυτός ήταν στο 42.5. Έχει επίσης καταφέρει να εξαλείψει σοβαρές ασθένεις όπως η διφθερίτιδα και η πολυομυελίτιδα.


 

Από την άλλη, τα νούμερα δεν είναι τόσο καλά σε επίπεδο ενηλίκων, ιδίως στην διαχείριση των ψυχικών νοσημάτων και του καρκίνου. Υπάρχει μάλιστα ένα ρητό στη χώρα που λέει ότι “είναι ευλογία να γεννηθείς στην Κούβα, αλλά είναι κατάρα να είσαι καρκινοπαθής εκεί”.

Μέχρι να επέλθει το απόλυτο οικονομικό χάος στη Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες, η Κούβα έστελνε αφειδώς και χωρίς αντάλλαγμα τους ανθρώπους του συστήματος υγείας σε παρακείμενες κυρίως χώρες για να δώσουν τα φώτα τους, τις γνώσεις τους. Μοναδικό αντάλλαγμα ήταν για την Κούβα να αγοράζει πολύ φθηνότερα το πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα. Κάποια στιγμή ο Τσάβες αποφάσισε να πληρώνει την κυβέρνηση για την παροχή αυτή και τότε το πρόγραμμα μπήκε σε μια φάση επιχείρησης. Μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει ή να κάνει λόγο για κάτι μη ηθικό; Μήπως η Κούβα έλαβε ποτέ ηθική αντιμετώπιση για να της ζητάμε τώρα τα ρέστα;

 

Ναι, σαφώς και οι γιατροί και νοσηλευτές που έστειλε στην Ιταλία και αλλού, δεν το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους. Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κράτος. Ένα κράτος το οποίο βέβαια φροντίζει να τους έχει με χαμηλούς μισθού (μόλις 64 δολάρια το μηνιάτικο ενός γιατρού, κι ενώ τα έσοδα της χώρας στον τομέα της ιατρικής είναι στα 8 δισ. δολάρια) και ωθεί πολλούς να αφήσουν τη χώρα για να αναζητήσουν καλύτερη τύχη αλλού, σε καλύτερες αγορές. Με την κατάρτιση που έχουν, σπανίως δεν βρίσκουν πολύ μεγαλύτερο μισθό.

Άλλωστε, γι΄αυτό το λόγο το ιατρικό πανεπιστήμιο της χώρας, το Escuela Latinoamericana de Medicina, είναι από τα μεγαλύτερα στο δυτικό ημισφαίριο και το προτιμούν σπουδαστές από συνολικά 100 χώρες, κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους φοίτησης.

Η χώρα πάντως εξακολουθεί να τους έχει έκθετους σε μη ασφαλή περιβάλλοντα και να τους παρακολουθεί διαρκώς, κάτι που έφερε σε μια δεκαετία αποχώρηση 7.000 ατόμων από το σύστημα υγείας, ενώ από το 2016 μέχρι σήμερα το επαγγελματικό δυναμικό της έχει μειωθεί από τα 50.000 άτομα στα 28.000, αν και συνολικά στην υγεία εργάζονται περίπου 95.000 άτομα. Πρόκειται για έναν αριθμό που αν αντιστοιχηθεί στα 11 εκατομμύρια κατοίκους, δίνει μια από τις μεγαλύτερες αναλογίες γιατρού ανά ασθενή. Παράλληλα, χώρες όπως η Βραζιλία, η Βενεζουέλα και η Βολιβία διέκοψαν τη συνεργασία με την Κούβα σε αυτό το κομμάτι της παροχής τεχνικής βοήθειας και ανθρωπίνου δυναμικού.

Ως προς την βιοτεχνολογία, η Κούβα έχοντας έρθει αντιμέτωπη τη δεκαετία του ’80 με επιδημία δάγγειου πυρετού και μηνιγγίτιδας, κλήθηκε να ξεπεράσει τον εαυτό της και να επενδύσει με τρόπο που δεν είχε κάνει πριν σε τομέα πριν των στρατιωτικών.

Στην πορεία αυτών των ετών ερευνών, το κουβανέζικο σύστημα έχει οδηγήσει στην παρασκευή φαρμάκων για τον καρκίνο των πνευμόνων, τη μηνιγγίτιδα Β, για τον διαβήτη, την ψωρίαση, τον HIV και την ηπατίτιδα Β, με στέλεχος αυτού του φαρμάκου να δίνεται σε ασθενείς για κορωνοϊό και να αποτελεί μια βάση για τους επιστήμονες ώστε να δουν αν μπορεί να εφαρμοστεί, έστω με παραλλαγή, για την δημιουργία ανοσίας προς τον ιό. Τέλος, η Κούβα ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατάφερε να μην μεταδίδεται η σύφιλη και ο HIV από τη μητέρα στο μωρό, κάτι που της αναγνωρίστηκε από τον ΠΟΥ το 2015.

Η προσφορά ιατρικής βοήθειας στον υπόλοιπο κόσμο


Την ώρα που ολοένα και περισσότερες χώρες που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού στρέφονται στην Κούβα για αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, οι ΗΠΑ αντιδρούν με τον γνωστό τρόπο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, το State Department συμβούλευσε όλο τον κόσμο να μην αποδεχτεί την κουβανική βοήθεια. Όσο τα συστήματα υγείας γονατίζουν όμως και είναι στα όρια της κατάρρευσης, οι αμερικανικές παραινέσεις φαίνονται να πέφτουν στο κενό.

Υγειονομικές «ταξιαρχίες» από την Κούβα έχουν προσκληθεί να συμβάλουν στις ιατρικές προσπάθειες που γίνονται στην Ιταλία, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα, το Σουρινάμ, την Τζαμάικα και τη Γρενάδα της Καραϊβικής.

Πολύ πρόσφατα, οι Αρχές της Κούβας έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο με ένα υπαίθριο νοσοκομείο που έστησαν οι γιατροί και το νοσηλευτικό της προσωπικό στη Λομβαρδία της Ιταλίας, μια από τις περιοχές που χτυπήθηκαν αλύπητα από τον κορονοϊό.

Οι ειδήσεις στην Αμερική απεικονίζουν ωστόσο μια διαφορετική κατάσταση στο νησί και το State Department συνεχίζει να προειδοποιεί τις χώρες να ξανασκεφτούν την ιδέα να ζητήσουν βοήθεια από την Κούβα.

Το έγραψε ακόμα και στο Twitter: «Η Κούβα προσφέρει τις διεθνείς ιατρικές αποστολές της σε όσους χτυπήθηκαν από το Covid-19 μόνο και μόνο για να αντισταθμίσει τα λεφτά που έχασε όταν οι χώρες σταμάτησαν να συμμετέχουν στο καταχρηστικό της πρόγραμμα».

H Κούβα προσφέρει σε κάποιες χώρες δωρεάν ιατρική βοήθεια, στο πλαίσιο αλληλεγγύης, ενώ από άλλες ζητά πράγματι αμοιβή για τις υπηρεσίες της. Το State Department εννοεί, και δεν είναι η πρώτη φορά που λέει κάτι τέτοιο, πως οι κουβανοί γιατροί που συμμετέχουν σε διεθνείς αποστολές παίρνουν μόλις το 20% των αμοιβών που πληρώνουν οι χώρες υποδοχής για τις υπηρεσίες τους.

Αυτό που δεν λένε οι Αμερικανοί είναι πως ακόμα κι έτσι, με τον μειωμένο αυτό μισθό, οι αμοιβές τους είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που λαμβάνουν από τα νοσοκομεία της Κούβας (κάπου 60 δολάρια τον μήνα).

Η Κούβα δεν κρύβει άλλωστε την πρακτική. Έχει πει εδώ και χρόνια πως παρακρατά πράγματι το μεγαλύτερο ποσοστό των αμοιβών των γιατρών της που δουλεύουν στο εξωτερικό για να χρηματοδοτεί τμήμα του κόστους της δωρεάν λειτουργίας του εθνικού συστήματος υγείας της.

Ενός συστήματος υγείας που έχει αποδειχτεί πολλάκις εξαιρετικά ικανό να διαχειρίζεται κρίσεις...

Πού θέλουμε να καταλήξουμε με όλα τα παραπάνω; Στο προαναφερθέν και κατόπιν τούτων προφανές. Ο κόσμος δεν μπορεί να συνεχίσει να στροβιλίζεται για πάντα γύρω από τη δύση, πολλώ δε όταν η δύση φέρεται με τόση αλαζονεία προς τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και προς τον ίδιο της τον εαυτό στο όνομα της οικονομίας, του χρήματος, του ευρώ.

Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ ως τώρα δείχνουν πως τα παθήματα δεν θα γίνουν μαθήματα και πως όταν τελειώσει η καραντίνα και βρεθεί το φάρμακο για τον ιό, τότε θα γυρίσουμε πάλι στα ίδια…

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.