Newsroom

Newsroom

Κούβα: Μεγάλη φωτιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις – Έκκληση για διεθνή αλληλεγγύη

Στις 5 Αυγούστου, μια μεγάλη δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου στο Ματάνσας της Κούβας χτυπήθηκε από κεραυνό, προκαλώντας μια καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται ως σήμερα.

cuba

Μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής έχει γίνει μια διεθνής έκκληση για τη συγκέντρωση χρημάτων με σκοπό την αγορά φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών.

Με τα χάσταγκς #LetCubaLive #FuerzaMatanzas το The People’s Forum σε συνεργασία με τις οργανώσεις CODEPINK και Puentes de Amor «τρέχουν» μια διεθνή καμπάνια αλληλεγγύης με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων. Οι δωρεές πραγματοποιούνται εδώ.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας κεραυνός χτύπησε δεξαμενή αποθήκευσης αργού πετρελαίου στη Ματάνσας, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά. Σύμφωνα με το επίσημο κουβανικό πρακτορείο ειδήσεων, η φωτιά εξαπλώθηκε και σε δεύτερη δεξαμενή.

Οι κουβανικές αρχές δήλωσαν, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι τουλάχιστον 121 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη δεύτερη έκρηξη που προκλήθηκε το Σάββατο, εκ των οποίων 36 παρέμειναν στο νοσοκομείο, πέντε σε κρίσιμη κατάσταση. Ένα άτομο αναφέρεται ως νεκρό και 17 πυροσβέστες αγνοούνται. Περισσότεροι από 1.000 πολίτες απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, το ατύχημα είναι κρίσιμο και για τις υποδομές της χώρας. Η Κούβα υφίσταται καθημερινά μπλακ άουτ και ελλείψεις καυσίμων. Η απώλεια καυσίμων και χωρητικότητας αποθήκευσης από τις δεξαμενές της Ματάνσας είναι πιθανό να επιδεινώσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Άσμπελ Λεάλ, διευθυντή εμπορικών δραστηριοτήτων της Cuba Petoleo Union (CUPET), η πρώτη δεξαμενή «περιείχε σχεδόν 26.000 κυβικά μέτρα εγχώριου αργού – ή περίπου το 50% της μέγιστης χωρητικότητάς της» τη στιγμή της καταστροφής. Η δεύτερη δεξαμενή περιείχε 52.000 κυβικά μέτρα μαζούτ. Υποστήριξε ότι η Κούβα δεν έχει βρεθεί ποτέ στο παρελθόν αντιμέτωπη με πυρκαγιά τέτοιας έκτασης.

Μέχρι στιγμής, το Μεξικό και η Βενεζουέλα έχουν αποστείλει βοήθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Πηγή: cubadebate.cu

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

καπερναρος

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

«Η Αστυνομία δέχεται συνεχώς επιθέσεις στα γήπεδα, αλλά πάντα περνούσαν στο ντούκου», παραδέχτηκε ο πρόεδρος…