Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, συμμετείχε στην τελετή λήξης της Έκτακτης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, που πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι της Επανάστασης στην Αβάνα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Κουβανός ηγέτης μίλησε για την οικονομική κατάσταση της χώρας, τονίζοντας την παρουσία προκλήσεων που απαιτούν «ενότητα, ιδεολογική σταθερότητα, θάρρος, τόλμη και δημιουργική αντίσταση».
«Το πλαίσιο είναι εξαιρετικά περίπλοκο και απαιτητικό λόγω της αδιάκοπης επιθετικότητας του εντατικού οικονομικού, εμπορικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού που επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και του εγκληματικού σκοπού των εχθρικών ενεργειών της σημερινής τους κυβέρνησης:
Πρώτα απ’ όλα, με τη συμπερίληψη της Κούβας στον διαβόητο και ψευδή κατάλογο χωρών που υποτίθεται ότι χρηματοδοτούν την τρομοκρατία, και άλλες εξίσου ψευδείς κατηγορίες που επιδιώκουν να δυσφημίσουν την εξουσία της κυβέρνησης, ενώ στερούν από τη χώρα οποιαδήποτε πηγή εισοδήματος σε ξένο νόμισμα», δήλωσε ο Ντίαζ-Κανέλ.
Ο Κουβανός ηγέτης υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν την προηγούμενη ημέρα από το Κομμουνιστικό Κόμμα, αποκαλώντας τες «απαραίτητες και μη αναβλητέες».
Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, ο Ντίαζ Κανέλ σκιαγράφησε την κατεύθυνση της κουβανικής οικονομικής πολιτικής, η οποία μπορεί να συνοψιστεί στις ακόλουθες 12 δηλώσεις:
Λύσεις, όχι Καθυστερήσεις
«Δεν πρόκειται για νέες ιδέες. Είναι αποφάσεις που η χώρα συζήτησε και ενέκρινε πριν από χρόνια. Το λάθος δεν ήταν στην πρότασή τους, αλλά στην αναβολή τους. Και αυτή η φάση αναβολής πρέπει να τελειώσει… Η Κούβα δεν χρειάζεται περισσότερες καθυστερήσεις. Χρειάζεται λύσεις. Δεν πρόκειται για τη δημιουργία περισσότερων γραφείων ή τον πολλαπλασιασμό των συναντήσεων, αλλά για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων».
Ανταπόκριση στην Πραγματικότητα
«Η πραγματικότητα μας επιβάλλει επείγουσες και απαραίτητες αλλαγές. Και όταν η ζωή των ανθρώπων γίνεται τόσο δύσκολη, το πρώτο καθήκον του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας και της επαναστατικής κυβέρνησης δεν είναι να εξηγήσουν καλύτερα την κρίση. Είναι να αλλάξουν ό,τι πρέπει να αλλάξει για να ξεπεραστεί».
Μετασχηματισμοί που πρέπει να εκτελεστούν
«Απαιτείται μια βαθιά και ευέλικτη οικονομική ατζέντα, εκτελέσιμη βραχυπρόθεσμα, που να συνδυάζει μακροοικονομική σταθεροποίηση, κίνητρα για την τόνωση και την προώθηση του παραγωγικού ανοίγματος, νομική ασφάλεια, προσέλκυση επενδύσεων, εντατική χρήση της τεχνολογίας και στοχευμένη και αποτελεσματική κοινωνική προστασία».
Τομείς Άμεσης Δράσης
«Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε τουλάχιστον πέντε ταυτόχρονα μέτωπα: μακροοικονομική σταθεροποίηση και ανάκαμψη του εξωτερικού εισοδήματος· μετασχηματισμός του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου· τόνωση και ανάκαμψη του γεωργικού παραγωγικού τομέα· ενίσχυση της λογιστικής και της διαχείρισης κόστους· και πρόβλεψη και μετριασμός του κοινωνικού κόστους που σχετίζεται με τους απαραίτητους μετασχηματισμούς του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου».
Αποφάσεις που δεν μπορούν να αναβληθούν
«Αυτό που προτείνουμε να θέσουμε σε εφαρμογή είναι μια έκτακτη οικονομική και κοινωνική ατζέντα… μαζί με αποφάσεις που δεν μπορούν να περιμένουν. Ορισμένες δεν θα έχουν απόλυτη συναίνεση, αλλά δεν είναι αναβλητέες.»
Πραγματικές Τιμές
«Πρέπει να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις, ώστε να υπάρχει περισσότερη παραγωγή αντί για περισσότερους περιορισμούς. Επειδή έχει αποδειχθεί ότι ο έλεγχος χωρίς προσφορά μετατοπίζει μόνο τις λειτουργίες στην άτυπη αγορά… Η αληθινή κοινωνική δικαιοσύνη δεν διατηρείται σε τεχνητές τιμές που αργότερα καταλήγουν να γίνουν σπανιότητα, γραμμές, χαμηλοί μισθοί και παράνομες αγορές».
Κοινωνική Δικαιοσύνη
«Αν δεν υπάρχει πλούτος, δεν υπάρχει τίποτα να διανεμηθεί. Θα μιλούσαμε για κοινωνική δικαιοσύνη αφηρημένα… Και πρέπει να παράγουμε πλούτο μόνοι μας. Και αν δεν υπάρχει πλούτος, δεν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη. Είτε παράγουμε υπό αυτές τις συνθήκες, δημιουργούμε πλούτο και μετά διανέμουμε με κοινωνική δικαιοσύνη, με ισότητα, όχι με ισότητα».
Ξένες Επενδύσεις
«Πρέπει όχι μόνο να πούμε στον ξένο επενδυτή πού να επενδύσει, αλλά και να τον αφήσουμε να αναλάβει την πρωτοβουλία να επενδύσει στον οικονομικό τομέα που τον ενδιαφέρει, καθώς και να επιλέξει άμεσα τους εργαζομένους του χωρίς κρατικούς μεσάζοντες… Πρέπει πάντα να εγκρίνουμε άμεσες ξένες επενδύσεις στον εθνικό ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, με σαφείς κανόνες για την ιδιοκτησία, τον επαναπατρισμό, την επανεπένδυση και την επίλυση διαφορών».
Ανταλλαγές χρέους με περιουσιακά στοιχεία
«Πρέπει να διεξάγουμε μια διαδικασία ανταλλαγών χρέους με περιουσιακά στοιχεία, που να επικεντρώνεται ουσιαστικά στην ανταλλαγή εθνικών περιουσιακών στοιχείων με χρέη, χωρίς να αποξενώνεται η κυριότητά τους επ’ αόριστον. Με αυτόν τον μηχανισμό, η χρηματοδότηση και άλλα οφέλη μπορούν να επιτευχθούν χωρίς να χαθούν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας επί των περιουσιακών στοιχείων».
Νομική Ασφάλεια
«Η νομική ασφάλεια πρέπει να είναι εγγυημένη — συμβάσεις, επικαρπίες, μισθώσεις, παραχωρήσεις, δικαιώματα επιφάνειας και άδειες με χρονική σταθερότητα και προστασία από αυθαίρετες αλλαγές. Εάν δεν υπάρχει νομική ασφάλεια, κανείς δεν επενδύει, κανείς δεν αναλαμβάνει κινδύνους».
Υπεράσπιση του Σοσιαλισμού
«Οι μετασχηματισμοί που παρουσιάζουμε αποσκοπούν στην προώθηση της υπεράσπισης του σοσιαλισμού, στην υποστήριξη και επέκταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, στη δημιουργία οικονομικού πλούτου και στην κατανομή του με ισότητα, όχι με ισότητα. Αυτή είναι η πρόκληση».
Διαβάστε ακόμα:
Κούβα: Τα τρία σενάρια για την επέμβαση των ΗΠΑ – Τι υποστηρίζει ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια