Koutala.gr

Στην αριστουργηματική ταινία "Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου" του Άλαν Πάκουλα, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ και ο Ντάστιν Χόφμαν υποδύονται τους Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπερνστάιν. Τους δημοσιογράφους της Washington Post που αποκάλυψαν το σκάνδαλο "Watergate", που συντάραξε τις ΗΠΑ των αρχών της δεκαετίας του 70 και που ανάγκασε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον να παραιτηθεί.

5abcc8cc1dc524e1388b46d1

Γράφει o Κωνσταντίνος Ταχτσίδης

O βασικός πληροφοριοδότης, που βοήθησε τους δημοσιογράφους της εφημερίδας να αποκαλύψουν το τεράστιο σκάνδαλο παρακολούθησης των Δημοκρατικών από ανθρώπους του Νίξον, αναφέρεται στην ταινία ως “βαθύ λαρύγγι“. Η σημαντικότερη συμβουλή που έδωσε το “βαθύ λαρύγγι” στους Γούντγουορντ και Μπερνστάιν ήταν “follow the money“. Δηλαδή, “ακολουθήστε το χρήμα“, εννοώντας τη διαδρομή του χρήματος.

Στην περίπτωση των σκανδάλων που αποκαλύπτονται στις μέρες μας και έχουν να κάνουν με τις πρακτικές της “εγκληματικής οργάνωσης” που κυβέρνησε την περίοδο 2010-2015, η προτροπή από το “βαθύ λαρύγγι” θα μπορούσε να είναι: “follow the… koutala“. Ακολουθήστε την κουτάλα.

Γιατί μόνο η λέξη “κουτάλα” μπορεί να περιγράψει τη διαδρομή του “ξεπλυμένου” χρήματος, τη λαιμαργία τους και την απροκάλυπτη ατσαλοσύνη τους. Ειδικά στην περίπτωση του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι τόσο προφανής και χυδαία η ανακύκλωση και το «πλυντήριο» μέσα από απίθανες ιστοσελίδες συγγενών και φίλων, που σου προκαλεί ανατριχίλα το θράσος των χρεοκοπημένων κομμάτων που κυβέρνησαν σε μία από τις πιο δύσκολες οικονομικά εποχές στην ιστορία της χώρας.

Δεκάδες εκατομμύρια διαμοιράστηκαν σε ανύπαρκτες ιστοσελίδες -ακόμα και blogs- το 2013 και 2014 (ειδικά το εξάμηνο πριν τις εκλογές του 2015) το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία που κατέθεσε και χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία.

Στην καρδιά των μνημονιακών χρόνων, το πάρτι

του μεταπολιτευτικού συστήματος που διέλυσε τη χώρα,

ήταν πιο χυδαίο από ποτέ. 

Τότε που ο Άδωνις επέβαλε εισιτήριο 5 ευρώ στα νοσοκομεία που παρέπαιαν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε βγει παγανιά με το δρεπάνι του και έκανε οριζόντιες απολύσεις (με 51 μετακλητούς στο γραφείο του), ο βασικός μισθός γινόταν χαρτζιλίκι, οι συντάξεις κόβονταν για 11η φορά, σχολεία και νοσοκομεία έκλειναν, ο μεσαίωνας γινόταν και πάλι η αγαπημένη εποχή των εργοδοτών… και η λίστα δεν έχει τέλος.

Εκείνη ακριβώς την περίοδο λοιπόν –μεταξύ πολλών άλλων- το ΚΕΕΛΠΝΟ μοίραζε εκατομμύρια σε εφημερίδες, κανάλια και απίθανες ιστοσελίδες όπως το velonakaiklwsti.gr και το egiakoumis.gr. Η Novartis έστελνε οδηγίες στον Άδωνη Γεωργιάδη βλέποντας την κρίση ως ευκαιρία. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι -χωρίς το άγχος του κοινού πόθεν έσχες από τον Κυριάκο- έκανε μπίζνες με τον Παπασταύρου σε οφσόρ «παραδεισένιων» τοπίων και αγόραζε σπίτια του Βολταίρου στο Παρίσι. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν εξυπηρετούσαν τα υπέρογκα δάνεια τους στις τράπεζες, πληρώνοντας… σε είδος. Το “Ερρίκος Ντυνάν” είχε γίνει λάφυρο του παρακράτους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένων Τραπεζιτών. Η Siemens του Κυριάκου έκλεινε μία επικερδέστατη εξωδικαστική συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο και “υγιείς” επιχειρηματίες όπως οι Φλώρος και Μηλιώνης των Energa και Hellas Power “άνοιγαν” την αγορά ενέργειας, τσεπώνοντας 250 εκατομμύρια ευρώ, κλεμμένα από τους καταναλωτές και το κράτος.

Το πιάσατε το νόημα; 

Όχι;

Ακολουθήστε την κουτάλα…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…