Κοτζιάς: "Αν θέλει λύση η Τουρκία, τότε να φύγει από την Κύπρο"

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τόνισε ότι η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη, «επιθυμούμε για τον εαυτό μας, αλλά και για την Τουρκία να αποσυρθεί από την Κύπρο», κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

cover
NewsRoom 25/04/2015 | 00:10

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τόνισε ότι η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη, «επιθυμούμε για τον εαυτό μας, αλλά και για την Τουρκία να αποσυρθεί από την Κύπρο», κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως βασικό θέμα της συνάντησης ήταν «τα ζητήματα» όπως είπε, «της προόδου ή μη και της ελπίδας που έχουμε για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, για τη διαπραγμάτευση, που με απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, θα ξεκινήσει».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι «είναι ένα ζήτημα που οι θεμελιακές τοποθετήσεις όσον αφορά την εσωτερική λύση του προβλήματος είναι θέμα της ίδιας της Λευκωσίας» και ταυτόχρονα υπογράμμισε στον κ. Μπαν κι Μουν, ότι «εμείς, ως εγγυήτρια δύναμη, επιθυμούμε για τον εαυτό μας, αλλά και για την Τουρκία να αποσυρθεί από την Κύπρο».

Ο Έλληνας υπουργός πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λύση που να μην αποκαθιστά μια Κυπριακή Δημοκρατία κυρίαρχη και με όλα τα δικαιώματα που έχει κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ότι «αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα πρόκειται για λύση, θα είναι μια εικονική λύση ή για μια ψευδαίσθηση λύσης που θα κοροϊδευόμαστε».

Ο υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε: «Άρα, για μας ως εγγυήτρια δύναμη είναι ότι η συμβολή μας είναι ότι επιθυμούμε να σταματήσουν και τα δικά μας δικαιώματα και των άλλων που απορρέουν από παλαιότερες συνθήκες. Και νομίζω ότι το σκέφτηκε καλά, το κατέγραψε. Και το μήνυμα νομίζω είναι σε όλους γνωστό, μέχρι και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ».

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε δημοσιογράφους, για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, εντός του 2015, που εξέφρασε ο Τούρκος ομόλογός του Τσαβούσογλου πριν από τη συνάντησή με τον Τζον Κέρι, αλλά και τη πρόταση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στον Γ.Γ. να ετοιμάσει ένα σχέδιο «Μπαν Κι Μουν», κατά το πρότυπο του σχεδίου Ανάν. «Νομίζω ότι οι Τούρκοι αν θέλουνε λύση πολύ γρήγορα δεν έχουν παρά να φύγουν πολύ γρήγορα από το νησί», είπε ο κ. Κοτζιάς και εξήγησε ότι στις 11 Μαΐου πρόκειται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και την επομένη, θα έχει διμερείς συζητήσεις με την Τουρκία, καθώς στις 13 και 14 Μαΐου, στην Αττάλεια, διεξάγεται η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών, συζητήθηκαν και για τα προβλήματα των μεταναστευτικών κυμάτων που έρχονται από την Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι πρόκειται για ζήτημα που «η δική μας κυβέρνηση το έθεσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, και τότε παρεξηγήθηκε το γεγονός ότι επεσήμανα σε όλη την Ευρώπη τους κινδύνους από τα κύματα μετανάστευσης και μάλιστα κάποιοι προσπάθησαν να πουν ότι εγώ έλεγα ότι θα τα στείλω στην Ευρώπη. Εγώ έκανα μια πολιτική ανάλυση που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε».

Ο κ. Κοτζιάς ζήτησε από τον Μπαν κι Μουν τη στήριξη του ΟΗΕ, στην καταπολέμηση αυτών των φαινομένων των τελευταίων ημερών. Παράλληλα του εξήγησε την πρωτοβουλία της Ελλάδας «για την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων αλλά και γενικότερα της πολυεθνικότητας και της πολυθρησκευτικότητας στη Μ. Ανατολή ως ένα στοιχείο όχι μόνο προστασίας ανθρώπινων ζωών αλλά και των αξιών που έχουνε εμφυτευτεί εδώ και 2000 χρόνια στην περιοχή». Αποδεκτή έγινε και η πρόταση του κ. Κοτζιά για την αξιοποίηση ικανών Ελλήνων και πανεπιστημιακών.

Συνάντηση Νίκου Κοτζιά με Μάθιου Νίμιτς

Για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Ειδικό Απεσταλμένο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι τον ενημέρωσε για την πρόταση που απηύθυνε στον ομόλογό του για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) κατά τη συνάντηση που είχε στη Ρίγα πριν από ένα μήνα .

Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι «δεν υπήρξε άμεση απάντηση», προσθέτοντας ότι «τελικά η γειτονική χώρα συμφώνησε σε μία τέτοια συζήτηση και στη Βουδαπέστη που βρέθηκα πριν από δύο εβδομάδες συζητήσαμε την ανταλλαγή καταλόγου ΜΟΕ». «Υπάρχει όπως μελετήσαμε τις τελευταίες μέρες μία σύμπτωση σε ορισμένα σημεία, που μπορεί να είναι η αφετηρία για ένα τέτοιο διάλογο», συμπλήρωσε. Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς είπε η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει τον διάλογο και ότι «ουσιαστικά πίσω από το όνομα κρύβεται ένα συγκεκριμένο είδος αλυτρωτισμού, ο οποίος δυσκολεύει στην αποκατάσταση εκείνων των σχέσεων που θέλουμε, που είναι σχέσεις εμπιστοσύνης».