Newsroom

Newsroom

Κοτζιάς προς UNESCO: Προστατέψτε την Αγιά Σοφιά

Επιστολή προς την Unesco απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Σε αυτή χαρακτηρίζει σοβαρή πρόκληση, την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά και ζητά την προστασία του μνημείου προκειμένου να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του.

575ae1d61dc52422448b45dd

Σύμφωνα με το CNN.gr, ειδικότερα, σε αυστηρή επιστολή που έστειλε ο επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας στις 6 Ιουνίου 2016 στη Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα εκφράζει την ανησυχία του για τη μετατροπή του μνημείου σε μουσουλμανικό τέμενος.

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτηρίζει «σοβαρή πρόκληση» για την πολυπολιτισμική κληρονομιά της Τουρκίας την προσπάθεια της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και υπογραμμίζει ότι η Αγία Σοφία από το 1935 λειτουργεί ως μουσείο.

Στα επιχειρήματα που προβάλει ο κ. Κοτζιάς στην κ. Μπόκοβα, πέραν του ότι ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς η Αγιά Σοφιά τελεί υπό την προστασία της UNESCO, αναφέρει δηλώσεις τούρκων πολιτικών και δη μελών της κυβέρνησης, τα οποία δεν κρύβουν ότι θέλουν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.

Ειδικότερα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρεται στις σχετικές δηλώσεις του πρώην αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς και υπενθυμίζει τις διαδηλώσεις που γίνονται στις 29 Μαΐου, ημέρα Άλωσης της Πόλης, έξω από την Αγιά Σοφία όπου Τούρκοι ζητούν να εισέλθουν εντός για να προσευχηθούν και ζητούν επιτακτικά την μετατροπή της σε τέμενος.

Ο κ. Κοτζιάς ζητά από την κ. Μπόκοβα να ενθαρρύνει την προστασία και την ακεραιότητα του συμβόλου της Ορθοδοξίας και σημαντικότατου μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν στο CNN Greece, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει σε διεθνές επίπεδο την κοινή γνώμη για την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας δίχως να ανάγει το θέμα σε διμερές επίπεδο.

«Η Αγιά Σοφία είναι ένα μνημείο που ανήκει στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και πρέπει όλοι μας να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να το προστατεύσουμε. Η ανάγνωση του Κορανίου σε αυτό το σπουδαίο μνημείο δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα που αφορά στις σχέσεις των δύο χωρών», επισημαίνουν διπλωματικές πηγές στο CNN Greece.

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…