Κώστας Σημίτης: Υπόλογος

Το ΠΑΣΟΚ έκανε αρχηγό του και οι πολίτες πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη. Δικαιούνται να ξέρουν γιατί το κομμα του ήταν αποδέκτης μαύρου χρήματος.

467693

Το σκάνδαλο Siemens πέρασε σαν τρένο πάνω από πολλούς στην Ελλάδα: κόμματα, πολιτικούς, συνδικαλιστές, διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ.

Λίγους «έκοψε» – οι περισσότεροι σουλατσάρουν σαν να συνέβη τίποτε. Με πρώτον τον «καλλιεργητή» σχέσεων Μιχ. Χριστοφοράκο. 

Πρωτίστως όμως πέρασε πάνω από μια οικογένεια και ένα κόμμα.

Η οικογένεια Μητσοτάκη συνδέθηκε ποικιλοτρόπως με τον τότε ισχυρό άνδρα της γερμανικής εταιρίας, που λάδωνε μέχρι και τα πεζοδρόμια. Αλλά ουδέν αξιόποινο της καταλογίσθηκε.

Βαρύνει ως κόμμα και το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη περισσότερο μετά την καθαρογραφή της απόφασης από τη μισή δίκη -με τα λιμά-που έγινε για το σκάνδαλο.

Το οριστικό αποτέλεσμα είναι το εξής: από τα μαύρα ταμεία της Siemens έφτασαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ ένα εκατομμύριο μάρκα- 420. 000 ευρώ.

Αλλά δεν είναι ένα τυχαίο εκατομμύριο.

Γι αυτά τα λεφτά τραβήχτηκε για μια δεκαετία στα δικαστήρια ο τότε ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ Θ .Τσουκάτος- καθώς ήταν αυτός που τα παρέλαβε.

Τώρα λυτρώνεται οριστικά: το δικαστήριο αποφαίνεται ότι ο τελικός αποδέκτης της παράνομης χρηματοδότησης ήταν το τότε κυβερνών κόμμα.

Από εδώ και κάτω μπαίνουμε στα βαθιά.

Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ιδέα, ή φάντασμα, αλλά συγκεκριμένος οργανισμός, με νομική υπόσταση και ηγεσία. Ο Πρόεδρός του την επίμαχη περίοδο είχε όνομα: Κώστας Σημίτης.

Ως πρόεδρος ήταν και νομικά υπόλογος.

Ως τώρα δεν ανέλαβε ποτέ καμιά ευθύνη. Αυτή τη φορά όμως δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Ένα ερώτημα αιωρείται πάνω από το πολυπροστατευμένο κεφάλι του:

Γιατί έστειλε ο Χριστοφοράκος 420.000 ευρώ στο κομματικό ταμείο του;

Κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν η πρώτη φορά, ίσως ούτε και η τελευταία.

Κατά την κρίση του δικαστηρίου η Siemens χρηματοδοτούσε «σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά και αφορούσε τα πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα».

Αλλά ας μείνουμε στο πολυθρύλητο ένα εκατομμύριο μάρκα του 1998.

Αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, αν συνδυαστεί και με μια άλλη δικαστική απόφαση, κατά την οποία η ίδια εταιρία χρηματοδότησε με άλλα τόσα λεφτά έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Σημίτη:

Τον Τάσο Μαντέλη, γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου- και διαχειριστή για μια περίοδο χαρτοφυλακίου με αντικείμενο που ενδιέφερε τους Γερμανούς.

Ο πρώην Πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Πρέπει να εξηγήσει γιατί πήγαν στο κόμμα του αυτά τα λεφτά, αν πήγαν και άλλα και γιατί αυτή η γαλαντομία από την πλευρά της Siemens.

Αν ήταν επίσημη κομματική ενίσχυση υπάρχουν παραστατικά; Αν ήταν μαύρη χρηματοδότηση, ποιο αντάλλαγμα δόθηκε από την κυβέρνησή του;.

Προφανώς αποδέκτες χρήματος με τη ίδια προέλευση υπάρχουν πολλοί. Αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε ενδείξεις, υποθέσεις και πιθανολογήσεις.

Υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση για συγκεκριμένο ποσό, με συγκεκριμένη διαδρομή. Αδιαμφισβήτητα.

Κάποιος πρέπει να απολογηθεί γι αυτό. Και στα κόμματα ο πιο υπεύθυνος για οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι ο πρόεδρος τους.

Ο Σημίτης θα φέρει σαν στίγμα την πολιτική διαδρομή του αυτή την υποθεση αν σιωπήσει.

Το ΠΑΣΟΚ τον έκανε αρχηγό του και οι πολίτες Πρωθυπουργό. Δικαιούνται να ξέρουν γιατί το κόμμα του ήταν αποδέκτης μαύρου χρήματος.

Πηγή: anoixtoparathyro.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Εγκλωβισμένος στην ίδια του την μικροκομματική τακτική, ζητάει τώρα και τα ρέστα

μητσοτακης μουζακι

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Εγκλωβισμένος στην ίδια του την μικροκομματική τακτική, ζητάει τώρα και τα ρέστα

«Ας του θυμίσουμε ότι η ΝΔ με το VMRO είναι αδελφά κόμματα, καθώς συμμετέχουν και…