Kώστας Καλδάρας: «Ο Μπέος άνοιξε τους υπονόμους που έχει στο κεφάλι του»

Η αξιοπρέπεια είναι ένα όπλο το οποίο δεν μπορεί να μας στερήσει κανείς, έγραψε στην εφημερίδα Αυγή.

NewsRoom 22/05/2020 | 14:47

Θα ήταν ακόμη ένας απλός φωνακλάς των γηπέδων, που η κοινωνία μάθαινε τα πεπραγμένα του από τα αστυνομικά ρεπορτάζ για τα κατά συρροήν κατηγορητήρια που τον συνοδεύουν στην επαγγελματική του ζωή. Δεν είναι όμως έτσι. Ο κ. Μπέος είναι εκλεγμένος δήμαρχος ενός όμορφου τόπου της Ελλάδας, του Βόλου. Αυτό δεν διασκεδάζει την εικόνα που έχουν οι εκτός δήμου πολίτες. Μια εικόνα που έρχεται κι επιβεβαιώνεται σε κάθε δημόσια εμφάνιση του εν λόγω κυρίου.

Αυτή τη φορά ο κ. Μπέος φόρεσε το επίσημο ύφος του μπράβου της νύχτας μπροστά στις κάμερες κι από τον δημαρχιακό θώκο άνοιξε τους υπονόμους που έχει στο κεφάλι του γεμίζοντας άλλη μια φορά με λεκτικά λύματα τα αυτιά μας.

Τι ομορφιές ξέρασε ο Δήμαρχος του Βόλου, τι υπέροχους χαρακτηρισμούς, ρεμάλια, κοπρίτες, κοπριές, αλλά και τι νέες παροιμίες μας αφήνει κληρονομιά “κάνουν τον πούστη με δανεικό κώλο”, καθώς και πολλά άλλα άνθη από τον προσωπικό του βόθρο. Πιστεύω ότι τα πρακτικά του δήμου, θα έχουν τη σπάνια τιμή να περιέχουν αυτές τις ιστορικές φράσεις του πρώτου δημότη τους. Ίσως να τα καταγράψουν και σε προμετωπίδα στο δημαρχείο.

Δεν θα επεκταθώ σε όλους τους χαρακτηρισμούς ούτε θα αναπτύξω το δίκαιο του αγώνα των κατοίκων, στον οποίο συμπαραστέκομαι με όλη μου την ψυχή. Η αφορμή που γράφω αυτές τις λέξεις είναι ότι μέσα στο ανθολόγιο του υβρεολογίου του, βρέθηκε κι ένας αγαπημένος μου φίλος και σπουδαίος συνάδελφος, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Τον Αλκίνοο τον γνωρίζω από τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα στην Ελλάδα. Δεθήκαμε, συγκατοικήσαμε, δημιουργήσαμε και συνεχίζουμε ακόμη. Προέρχεται από μια υπέροχη οικογένεια και τώρα έχει χτίσει κι ο ίδιος τη δική του, με την οποία επέλεξε να ζήσει στον Βόλο. Γεγονός που προσωπικά το θεωρώ τύχη και τιμή για την περιοχή αυτή.

Εντάξει, εγώ τον ξέρω... Πρέπει να τον ξέρει κι ο αξιότιμος δήμαρχος; Όχι, φυσικά, θα ήταν τουλάχιστον περίεργο εάν κρίνεις το ποιόν του ανθρώπου, που φαντάζομαι η σχέση του με τη μουσική θα σταματάει στην προέκταση του πούρου του ή στην πρώτη κάλτσα στη λουλουδοφόρα πίστα. Αυτό όμως είναι δικαίωμά του και ας πούμε ότι το σέβομαι. Αυτό όμως που δεν σέβομαι, αλλά απεναντίας σιχαίνομαι, είναι η αλαζονεία της εξουσίας του απολίτιστου.

“Ποιος είναι αυτός ο μαλάκας ο τραγουδιστής, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης;” έκραξε από τα βάθη της κοιλιάς του ο κ. δήμαρχος.

Δεν θα μπω στην άκαρπη προσπάθεια να του μάθω ποιος είναι ο Αλκίνοος. Θα προσπαθήσω όμως για κάτι πιο σημαντικό. Όλοι οι άνθρωποι του πολιτισμού βιώνουμε μια πρωτόγνωρη οικονομική καταστροφή, αλλά η αξιοπρέπεια είναι ένα όπλο που δεν μπορεί να μας το στερήσει κανείς.

Καλώ όλους τους συναδέλφους μας καλλιτέχνες να απέχουμε από οποιαδήποτε καλλιτεχνική εκδήλωση ή δραστηριότητα υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου! Τα λόγια και οι εκφράσεις αυτού του ατόμου που κατέχει το δημαρχιακό αξίωμα δεν προσβάλλουν μόνο έναν καλλιτέχνη, έναν συνάδελφο μας, αλλά το σύνολο των ανθρώπων της τέχνης στην Ελλάδα.

* Ο Κώστας Καλδάρας είναι συνθέτης - εικαστικός

Πηγή: avgi.gr