Newsroom

Newsroom

Κώστας Χαραλάς: Είμαι πάντα με τον ανίσχυρο!

Tην δική του απάντηση μέσω από το Koutipandoras,  δίνει ο  συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Κώστας Χαραλάς  για τις δηλώσεις του σε ανάρτηση του σχετικά με την υπόθεση Μπεκατώρου, αναφέροντας «είμαι μαζί  με τον ανίσχυρο είτε είναι γυναίκα είτε είναι άντρας είτε έλληνας είτε αλλοδαπός!»

bekatorou olympicgames 0 1

Ο Κώστας Χαραλάς σε ανάρτησή του, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των χρηστών στα social media, αναφορικά για τις δηλώσεις που είχε κάνει στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της Σοφίας Μπεκατώρου, που είχαν ως αποτέλεσμα -μέσω δημοσιευμάτων να πάρει έκταση-ο εκδοτικός οίκος Μεταίχμιο να πάρει αποστάσεις από τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο συγγραφέας. 

Ποιος είναι ο Κώστας Χαραλάς

Ο Κώστας Χαραλάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974. Σπούδασε διαφήμιση και ασχολείται με τη συγγραφή από το 1999 και επαγγελματικά με τη βιολογική μελισσοκομία. Έχει στο ενεργητικό του περισσότερα από δεκαεπτά βιβλία για παιδιά και εφήβους, τα οποία έχουν λάβει διακρίσεις, καθώς και δύο μεταφράσεις στα κορεατικά. Το πρώτο του βιβλίο, Ο χορός του καρχαρία, το οποίο κυκλοφόρησε όταν ήταν μόλις είκοσι πέντε χρονών, βρέθηκε στην τιμητική λίστα βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω»

.
Μετά τις αντιδράσεις, ο  ίδιος ο συγγραφέας, θέλησε να βάλει τα πράγματα στην θέση τους, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα της προστασίας της προσωπικότητας του, μέσω ανακοίνωσης του στο  Koutipandoras, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η ανάρτηση του  γράφτηκε με το πνεύμα του girl power που προσπαθούσα να νουθετήσω τα κορίτσια «Το αιμοδιψές πλήθος επιτέθηκε στον εκφωνητή που λέει ότι το πρόβλημα υφίσταται όσο υπάρχουν σχέσεις εξουσίας στη δουλειά, στο σπίτι, στο σχολείο, στο γήπεδο. Οι  βόμβες διασποράς της κορεκτίλας βγήκαν από τα οπλοστάσια και όπως ήταν αναμενόμενο ακολούθησε εκτροχιασμός. Ανάμεσα στα συντρίμμια ήταν και η ελευθερία του λόγου ενός συγγραφέα να διατυπώσει την άποψη του γιατί είναι διαφορετική από το θυμικό τσουνάμι. Εγω πάντα όμως θα είμαι με τον ανίσχυρο!»

Συγκεκριμένα ο Κώστας Χαραλάς αναφέρει:

«Και να που κατάφερα να γίνω viral! Οι social media warriors δώσανε σκληρή ηλεκτρονική μάχη και με χτύπησαν στο ηλεκτρονικό μου πλευρό. 
Μετά; Τι γίνεται μετά; Αυτοί επιστρέφουν στο ίδιο σύστημα εξουσιών που τροφοδοτούν τέτοια φαινόμενα και εγώ θα βγάλω το βέλος από το ηλεκτρονικό πλευρό μου και θα κάνω αυτό που ξέρω να κάνω πάντα. 
Να σκέφτομαι. Να μιλάω.  Και να γράφω. Και ας μην αρέσει. Και ας μην είναι στο τρεντ. 

Το αρχικό μου ποστ γράφτηκε με το πνεύμα του girl power που προσπαθούσα να νουθετήσω τα κορίτσια.  Πρώτα ως πατέρας αλλά και από τη δημόσια ιδιότητα μου ως συγγραφέα παιδικού και εφηβικού βιβλίου. Η 20ετής διαδρομή μου στο χώρο δεν επιδέχεται αμφισβήτησης του κινήτρου μου.
Αυτοκυριαρχία, Αυτογνωσία, Αυτοσεβασμός.
 

Πολλοί δεν αναγνώρισαν αυτές τις λέξεις γιατί δεν τις έχουν ξανασυναντήσει. Κατανοητό.

 Η μηχανική της κλιμάκωσης που προσφέρει αυτό το μέσο αρκεί για κακόβουλες και υστερικές φωνές να κάνουν τη ζημιά και ο προβολέας να πάψει να δείχνει το σημαίνων.  Αυτό που ακολούθησε μετά ήταν ένας προσωπικός θυμός. Η κουλτούρα του τραύματος κατά Jeffrey C. Alexander. 

Οι βόμβες διασποράς της κορεκτίλας βγήκαν από τα οπλοστάσια και όπως ήταν αναμενόμενο ακολούθησε εκτροχιασμός. Ανάμεσα στα συντρίμμια ήταν και η ελευθερία του λόγου ενός συγγραφέα να διατυπώσει την άποψη του γιατί είναι διαφορετική από το θυμικό τσουνάμι. 

Όσο έχουμε ακόμη δημοκρατία, θα χρησιμοποιήσω κάθε τεχνικό μέσο για να προασπίσω τις θέσεις μου αλλά και την προσωπικότητά μου.

Το αιμοδιψές πλήθος επιτέθηκε στον εκφωνητή που λέει ότι το πρόβλημα υφίσταται όσο υπάρχουν σχέσεις εξουσίας στη δουλειά, στο σπίτι, στο σχολείο, στο γήπεδο.  Είναι δύσκολο να επιτεθείς στις ίδιες δυνάμεις που απαρτίζουν το πρόβλημα. Θέλει πολύ θάρρος και λίγη τρέλα. Δεν είναι όλοι σουφραζέτες. Ο εκφωνητής είναι πιο εύκολος.

Κλείνοντας, δεν θα αρνηθώ ότι στέκομαι κριτικά απέναντι στο #metoo κίνημα. Ότι στην ουσία αποδυναμώνει τον αγώνα των ανίσχυρων γυναικών και μειονοτήτων στον καθημερινό αγώνα τους προς διάσπαση του glass ceiling. Γιατί αυτή τάση έχει γίνει μια τεράστια μηχανή δικολαβικών κερδών από διασημότητες ή μη στις ΗΠΑ. Είμαι μαζί  με τον ανίσχυρο είτε είναι γυναίκα είτε είναι άντρας είτε έλληνας είτε αλλοδαπός. Είμαι πάντα με τον ανίσχυρο!»

 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…