Κώστας Βαξεβάνης: «Πάω εθελοντικά φυλακή για να ηρεμήσει ο Μητσοτάκης, αρκεί να μου δώσει συνέντευξη»

«Η χώρα είναι δικιά μας παιδιά, δεν είναι ούτε της διαπλοκής ούτε της δικαιοσύνης που εξυπηρετεί διαπλοκές» - Άρειος Πάγος: Η δήλωση του Κώστα Βαξεβάνη και των συνηγόρων του, Γιάννη Ματζουράνη και Βασίλη Καπερνάρου κατά την έξοδό τους από το γραφείο της ανακρίτριας.

5483994

Στον Άρειο Πάγο έφτασε λίγο πριν τις 13:00 το μεσημέρι ο εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της ανακρίτριας,  Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου μετά τη διώξη που του ασκήθηκε για το σκάνδαλο Novartis – Προθεσμία για να απολογηθεί ζήτησε για τις 18 Φεβρουαρίου.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τον Άρειο Πάγο προκειμένου να δείξουν και έμπρακτα την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους απέναντι στον Κώστα Βαξεβάνη. O εκδότης του Documento απολογείται ως κατηγορούμενος για συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας από κοινού, δια της μεταχείρισης παρανόμως εκβιαστικών μέσων, για συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας, δια της εκθέσεως σε δίωξη ή τιμωρία αθώου κατά συρροή, για συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος και για εγκληματική οργάνωση.

Έξω από το κτίριο του Αρείου Πάγου είχαν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση του δημοσιογράφου περί τα 200 άτομα μεταξύ των οποίων ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολακης, Χρηστος Σπιρτζης, Χρήστος Γιαννουλης, Γιωργος Τσιπρας, Νικος Παππάς, Κωστας Μπάρκας, ο τομεάρχης Εσωτερικών της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας και ο Λευτέρης Κρέτσος.

Ο Κώστας Βαξεβάνης έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί για τις 18 Φεβρουαρίου.

Η δήλωση του Κώστα Βαξεβάνη και των συνηγόρων του, Γιάννη Ματζουράνη και Βασίλη Καπερνάρου κατά την έξοδό τους από το γραφείο της ανακρίτριας:

Κώστας Βαξεβάνης: «Ευχαριστώ παιδιά ακούστε λίγο, αυτό που γίνεται είναι πρωτοφανές για μία Ευρωπαϊκή χώρα, δηλαδή να διώκονται δημοσιογράφοι για δημοσιεύματα, να κάνουν δίκη προθέσεων της πηγής που έδωσε το δημοσίευμα ή κάτι σχετικό. Για να μη λέμε πολλά γιατί έχει καταλάβει ο κόσμος, νομίζω ότι για να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία και για να μην ξεφτιλίζεται ο κόσμος και η ελληνική δικαιοσύνη και η Δημοκρατία, καλό θα είναι να γίνει αυτό που έγραψα την Κυριακή. Δηλαδή, να πάω εθελοντικά φυλακή να ησυχάσει ο κύριο Μητσοτάκης. Δέχομαι λοιπόν να πάω εθελοντικά φυλακή, να μην ξεφτιλίζεται η δικαιοσύνη, να μην ξεφτιλίζεται η χώρα παγκοσμίως, να ησυχάσει και ο κύριος Μητσοτάκης». 

«Αν θέλει και βασανιστήρια στη φυλακή θα τα υπομείνω. Aν θέλει να βάλει και κάμερες να το κάνει ρεάλιτι με χορηγό Novartis ή Siemens αν προτιμά να το κάνει, Αν θέλει να βάλει και τον φίλο του τον Γεωργιάδη να βλέπει και να ευχαριστιέται σε όλα τα μέσα να το κάνει. Αλλά με μια προϋπόθεση, να δεχτεί να δώσει μια συνέντευξη σε εμένα, και όχι στα θεσμοθετημένα μέσα.

«Aυτό που γίνεται σήμερα είναι ένα μάθημα δημοκρατίας σε μια εποχή που πιστεύουμε ότι όλα είναι ήσυχα και μπορούν και θέλουν να επιβάλουν ό,τι σκέφτονται και ό,τι επιβάλλουν καθημερινά. Αυτό που γίνεται δεν αφορά εμένα, αυτό που γίνεται εναντίον μου δεν αφορά εμένα, αυτό που γίνεται εδώ πέρα με την παρουσία και τη συμπαράσταση του κόσμου δεν αφορά εμένα, αλλά αφορά τη δημοκρατία».

«Σας ευχαριστώ όλους και αυτούς που είσαστε εδώ και αυτούς που είσαστε στα σπίτια και στέλνετε μηνύματα αλληλεγγύης και τους συναδέλφους και όλο τον κόσμο που βγάζουν ανακοινώσεις γιατί καταλαβαίνουν ότι είναι μία «δίωξη παραληρηματική», όπως την είπανε οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Η χώρα είναι δικιά μας παιδιά, δεν είναι ούτε της διαπλοκής, ούτε της δικαιοσύνης που εξυπηρετεί διαπλοκές».

«Επειδή βλέπω πολιτικά πρόσωπα, συναδέρφους, προσωπικότητες, απλό κόσμο και από χθες γίνεται μία προσπάθεια ενοχοποίησης των ανθρώπων γιατί κόμματα υποστηρίζουν τον Βαξεβάνη και ότι είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

«Ακούστε η νομολογία της ΕΣΔΑ προβλέπει ότι ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να κρίνει και τη δικαιοσύνη και τις αποφάσεις και τα πρόσωπα. Η Ελλάδα μάλιστα έχει καταδικαστεί μετά από προσφυγή Έλληνα δικηγόρου γι’αυτό. Συνεπώς είναι συνταγματικό δικαίωμα και υποχρέωση του κάθε ανθρώπου να λέει την άποψή του και να κρίνει. Δεν είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη είναι να στέλνει ο κύριος Μητσοτάκης τους βουλευτές του για να καταθέσουν στο δικαστήριο υπέρ του συμβούλου και φίλου του παιδεραστή, Νίκου Γεωργιάδη. Αυτό είναι παρέμβαση.»

Γιάννης Μαντζουράνης: «Σε αυτή την υπόθεση η αλήθεια είναι τόσο πολύτιμη, ο κύριος Μητσοτάκης, οι φρουροί, με μία ολόκληρη σωματοφυλακή από ψευδολογίες και δολοφονίες χαρακτήρων, κατά προτίμηση δημοσιογράφων, ωστόσο η αλήθεια θα αποκαλυφθεί, θα δημοσιοποιηθεί και δεν θα επιτρέψουμε στον κύριο Μητσοτάκη να την κακοποιεί και να την βιάζει».

Βασίλης Καπερνάρος: «Είμαστε δικηγόροι σε μια νομικής φύσεως ουσιαστικά υπόθεση, η οποία βέβαια έχει και πολλές προεκτάσεις. Αυτή τη στιγμή, έχουμε την πεποίθηση ότι θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει έτσι ώστε να μην εκτίθεται η ελληνική δικαιοσύνη για την οποία φροντίζουμε όλοι. Διότι χωρίς δικαιοσύνη, σωστή δικαιοσύνη και τη δίκαιη, δεν υπάρχει δημοκρατία». 

«Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τον Τύπο και τους δημοσιογράφους, γιατί χωρίς Τύπο δεν υπάρχει Δημοκρατία. Πρέπει να υπερασπιζόμαστε το δίκιο του κάθε πολίτη, γιατί αν δεν υπερασπιζόμαστε το δίκιο του κάθε πολίτη, όπως λέει και ο Κώδικας περί δικηγόρων, δεν υπάρχει Δημοκρατία.

«Θα μελετήσουμε τη δικογραφία η οποία είναι δεκάδες χιλιάδες σελίδες, όσο μπορούμε και θα αξιώσουμε ότι έχουμε δικαίωμα σε αυτό και είναι υποχρεωμένοι να απολαύσουμε μια δίκαιη προδικασία, έτσι ώστε να προωθηθεί η δικαιοσύνη. Γιατί αυτό είναι το καθήκον της Δημοκρατίας».

«Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να μην αφήνουμε υπονοούμενα για τη δικαιοσύνη γιατί μπορεί να γίνει εκμεταλλεύσιμο από κάποιους. Σκοπός μας είναι να γίνει η δικαιοσύνη και η σωστή απονομή της. Πιστεύουμε ότι ο Κώστας Βαξεβάνης θα δικαιωθεί, γιατί θα έχουμε θέμα αν δε δικαιωθεί. Ελπίζουμε και αισιοδοξούμε ότι θα πάμε καλά, αλλά οι υπεύθυνες θέσεις θα είναι μόλις διαβάσουμε τη δικογραφία, εκεί θα αποκατασταθεί η τάξη, διότι είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τη δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία».