Κώστας Αρβανίτης: Οι καταστροφές στη Χαλκιδική ανέδειξαν πάλι τους κινδύνους από τις εξορύξεις χρυσού

Η κλιματική κρίση που και για την Χαλκιδική σημαίνει πια κλιματική καταστροφή επιβάλλει την αναθεώρηση των όρων και προϋποθέσεων για την εξορυκτική δραστηριότητα

NewsRoom 23/11/2019 | 21:55

«Στους φόβους για υπερχείλιση των χώρων απόθεσης τελμάτων με τοξικά απόβλητα η εταιρεία απαντά πως δεν έχουν διαπιστωθεί διαρροές και πώς οι εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα παραμένουν ασφαλείς» αναφέρει σε δήλωση του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, για τις νέες καταστροφικές πλημμύρες στη Χαλκιδική, λίγες ημέρες μετά τη μεγάλη εκδήλωση για τις εξορύξεις χρυσού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ολόκληρη η δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ενώ στις Βρυξέλλες αντηχούν ακόμη οι δραματικές περιγραφές και οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την Βορειοανατολική Χαλκιδική η εξορυκτική δραστηριότητα της Καναδικής Πολυεθνικής που, επιμένει πως όλα γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον, οι κάτοικοι της περιοχής ζουν ένα ακόμη «ακραίο καιρικό φαινόμενο», από αυτά που όσο περνά ο καιρός γίνονται πια ...ρουτίνα!  

Στους φόβους για υπερχείλιση των χώρων απόθεσης τελμάτων με τοξικά απόβλητα η εταιρεία απαντά πως δεν έχουν διαπιστωθεί διαρροές και πώς οι εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα παραμένουν ασφαλείς.

Η συχνότητα, όμως, των «ακραίων φαινομένων» δημιουργεί μια εντελώς διαφορετική κατάσταση από αυτήν στην οποία στηρίχθηκαν οι όποιες μελέτες για τις εξορύξεις. Η κλιματική κρίση που και για την Χαλκιδική σημαίνει πια κλιματική καταστροφή επιβάλλει την αναθεώρηση των όρων και προϋποθέσεων για την εξορυκτική δραστηριότητα, αναθεώρηση που θα αναδείξει την ανάγκη να σταματήσει η εξόρυξη εδώ και τώρα. Κρίσιμη είναι και η διεξαγωγή επίσημων μετρήσεων από Περιβαλλοντικούς Επιθεωρητές, μετρήσεις που μέχρι σήμερα λείπουν.

Ακόμη κι αν η εταιρεία δεν ψεύδεται διαψεύδοντας τις πληροφορίες περί υπερχείλισης, αλλά λέει την αλήθεια υποβαθμίζοντας ωστόσο με τη στάση της τους τεράστιους κινδύνους που η δραστηριότητά της συνεπάγεται για την περιοχή, η πραγματικότητα μιας επιπλέον σοβαρής απειλής για το περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής παραμένει.  

Και δεν θα βαρεθούμε να το φωνάζουμε με κάθε αφορμή: Η κλιματική κρίση/καταστροφή πολλαπλασιάζει υπέρμετρα τους κινδύνους από την εξόρυξη».