Κώστας Αρβανίτης: Οι καταστροφές στη Χαλκιδική ανέδειξαν πάλι τους κινδύνους από τις εξορύξεις χρυσού

Η κλιματική κρίση που και για την Χαλκιδική σημαίνει πια κλιματική καταστροφή επιβάλλει την αναθεώρηση των όρων και προϋποθέσεων για την εξορυκτική δραστηριότητα

4847326

«Στους φόβους για υπερχείλιση των χώρων απόθεσης τελμάτων με τοξικά απόβλητα η εταιρεία απαντά πως δεν έχουν διαπιστωθεί διαρροές και πώς οι εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα παραμένουν ασφαλείς» αναφέρει σε δήλωση του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, για τις νέες καταστροφικές πλημμύρες στη Χαλκιδική, λίγες ημέρες μετά τη μεγάλη εκδήλωση για τις εξορύξεις χρυσού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ολόκληρη η δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ενώ στις Βρυξέλλες αντηχούν ακόμη οι δραματικές περιγραφές και οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την Βορειοανατολική Χαλκιδική η εξορυκτική δραστηριότητα της Καναδικής Πολυεθνικής που, επιμένει πως όλα γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον, οι κάτοικοι της περιοχής ζουν ένα ακόμη «ακραίο καιρικό φαινόμενο», από αυτά που όσο περνά ο καιρός γίνονται πια …ρουτίνα!  

Στους φόβους για υπερχείλιση των χώρων απόθεσης τελμάτων με τοξικά απόβλητα η εταιρεία απαντά πως δεν έχουν διαπιστωθεί διαρροές και πώς οι εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα παραμένουν ασφαλείς.

Η συχνότητα, όμως, των «ακραίων φαινομένων» δημιουργεί μια εντελώς διαφορετική κατάσταση από αυτήν στην οποία στηρίχθηκαν οι όποιες μελέτες για τις εξορύξεις. Η κλιματική κρίση που και για την Χαλκιδική σημαίνει πια κλιματική καταστροφή επιβάλλει την αναθεώρηση των όρων και προϋποθέσεων για την εξορυκτική δραστηριότητα, αναθεώρηση που θα αναδείξει την ανάγκη να σταματήσει η εξόρυξη εδώ και τώρα. Κρίσιμη είναι και η διεξαγωγή επίσημων μετρήσεων από Περιβαλλοντικούς Επιθεωρητές, μετρήσεις που μέχρι σήμερα λείπουν.

Ακόμη κι αν η εταιρεία δεν ψεύδεται διαψεύδοντας τις πληροφορίες περί υπερχείλισης, αλλά λέει την αλήθεια υποβαθμίζοντας ωστόσο με τη στάση της τους τεράστιους κινδύνους που η δραστηριότητά της συνεπάγεται για την περιοχή, η πραγματικότητα μιας επιπλέον σοβαρής απειλής για το περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής παραμένει.  

Και δεν θα βαρεθούμε να το φωνάζουμε με κάθε αφορμή: Η κλιματική κρίση/καταστροφή πολλαπλασιάζει υπέρμετρα τους κινδύνους από την εξόρυξη».  

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…