Newsroom

Newsroom

Κώστας Αρβανίτης: Η Ελευθερία του Τύπου δεν μπορεί να είναι α λα καρτ σε Ελλάδα και ΕΕ

Στο μικροσκόπιο της Ομάδας Παρακολούθησης Δημοκρατίας, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Κράτους Δικαίου (DFRMG) της Επιτροπής LIBE βρίσκεται και επίσημα η χώρα μας, με αφορμή τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ

4847326

Στο στόχαστρο της Ομάδας Παρακολούθησης Δημοκρατίας, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Κράτους Δικαίου (DFRMG) της Επιτροπής LIBE για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, βρίσκεται και επίσημα η χώρα μας, με αφορμή τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Μέρος της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής, ήταν αφιερωμένο στο έργο του Ομάδας και η συζήτηση, όπως ήταν φυσικό, επικεντρώθηκε στην Ελευθερία του Τύπου.

Όπως σημείωσε εμφατικά στην παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης, εκπροσωπώντας την Ευρωομάδα της Αριστεράς (The Left), «Η Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. Αν υποχωρήσουμε σε αυτό κάνουμε τεράστια ζημιά στο όραμα που λέγεται Ε.Ε. και Δημοκρατία».


Αλλά και η Πρόεδρος της Ομάδας, η ΕΒ του Renew Σόφι ιν’τ Βελντ, στάθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι της ελευθερίας του Τύπου: «Το παρατηρητήριο ξεκίνησε τις εργασίες του πριν από τρία χρόνια, μετά τη δολοφονία της Δάφνη Καουράνα Γκαλιζία και του Γιαν Κούτσιακ, στη Μάλτα και τη Σλοβακία αντίστοιχα. Στο μεταξύ διευρύναμε το αντικείμενό της ώστε να συμπεριλάβει συγκεκριμένα τη Βουλγαρία και τη Σλοβενία, αλλά και την Ελλάδα, όπου πρόσφατα δολοφονήθηκε δημοσιογράφος».

Η αυξημένη ανησυχία της επιτροπής για τη χώρα μας, επιβεβαιώνεται και τυπικά, καθώς με αφορμή τη δολοφονία Καραϊβάζ έχει ήδη προγραμματιστεί συνεδρίαση, για τις 24 Ιουνίου, με θέμα την «Προστασία της Δημοσιογραφίας και Ασφάλεια των Δημοσιογράφων στην Ελλάδα», στην οποία θα συμμετέχουν και Έλληνες δημοσιογράφοι, προκειμένου να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους στα όργανα της Ε.Ε. Όπως παρατήρησε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «Στην Ελλάδα έχουμε διώξεις, δολοφονίες δημοσιογράφων. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν τα προβλήματα προέρχονται από τη μία ή την άλλη χώρα».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκπρόσωποι όλων των πολιτικών ομάδων του δημοκρατικού τόξου ένωσαν τις φωνές τους στην υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου και της Ελευθερίας του Τύπου, ζητήματα θεμελιώδη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαπίστωσαν ολοένα και περισσότερες παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου, της Ελευθερίας του Τύπου, καθώς και διώξεις ενάντια σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μιλούν πλέον ανοιχτά για «κρίση του Κράτους Δικαίου στην ΕΕ». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Αρβανίτης, «Σε πολλές χώρες βλέπουμε ότι υπάρχει προσπάθεια των οικονομικά ισχυρών να ελέγξουν τη Δημοκρατία».

Οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν ακόμη ανησυχίες για την ουσιαστική αδράνεια Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μπροστά στα φαινόμενα αυτά, αλλά και για τη στάση των υπό παρακολούθηση κυβερνήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τελευταίας, η πρόσφατη αποχώρηση του Σλοβάκου Πρωθυπουργού από τη σχετική ακρόαση, γεγονός που καθίσταται ακόμη πιο προβληματικό δεδομένης της επικείμενης ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του Κώστα Αρβανίτη:

Αυτά που μας είπε η συνάδελφος από τη Βουλγαρία είναι πραγματικά συγκλονιστικά και έρχονται να προστεθούν στην άποψη που εκφράζεται μέσα από την πολύ καλή δουλειά της ομάδας μας, αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας με τους συναδέλφους και την Πρόεδρο Σόφι ιν’ τ Βελτ.

Η δημοκρατία δεν είναι α λα καρτ, όπως βολεύει τον καθένα, ώστε να να κλείνουμε τα μάτια μας αν είμαστε από ένα συγκεκριμένο κράτος-μέλος, όπως εγώ από την Ελλάδα, η Σόφι από την Ολλανδία, εσείς από την Ισπανία. Αν υποχωρήσουμε σε αυτό κάνουμε τεράστια ζημιά στο όραμα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση και Δημοκρατία.

Στην Ελλάδα έχουμε διώξεις, δολοφονίες δημοσιογράφων και αυτό που βλέπω σε πολλές χώρες είναι η προσπάθεια οικονομικά ισχυρών να ελέγξουν τη δημοκρατία. Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα. Και μέσα από αυτό, βλέπουμε και τις διώξεις των δημοσιογράφων, και το χτύπημα του Κράτους Δικαίου και τις διώξεις των δικαστικών λειτουργών. Θα συνεχίσουμε όμως την προσπάθεια στην ομάδα, μια προσπάθεια που αξίζει τον κόπο.

Ταμάγιο Πέρι: Καρχαρίας κατασπάραξε τον ηθοποιό των Πειρατών της Καραϊβικής – Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο

4b8dc6c6 pirates caribbean

Ταμάγιο Πέρι: Καρχαρίας κατασπάραξε τον ηθοποιό των Πειρατών της Καραϊβικής – Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο

Ο Ταμάγιο Πέρι ήταν επίσης επαγγελματίας σέρφερ, με τον καρχαρία να τον κατασπαράζει την ώρα…

Τραγωδία στη Νότια Κορέα: Πάνω από 15 νεκροί από πυρκαγιά σε εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών λιθίου

κορεα

Τραγωδία στη Νότια Κορέα: Πάνω από 15 νεκροί από πυρκαγιά σε εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών λιθίου

Λόγω της έντασης της πυρκαγιάς, οι διασώστες δυσκολεύονται να ταυτοποιήσουν τους νεκρούς

Σοκ στην Αχαΐα: Απείλησε ότι θα σκοτώσει τη γυναίκα του και τα παιδιά του – Προσπάθησε να αυτοκτονήσει η 32χρονη (video)

ενδοοικογενειακή βία 1

Σοκ στην Αχαΐα: Απείλησε ότι θα σκοτώσει τη γυναίκα του και τα παιδιά του – Προσπάθησε να αυτοκτονήσει η 32χρονη (video)

Μια 32χρονη γυναίκα στην Αχαΐα προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της μετά από απειλές…