Η ποινική δίωξη για εγκλήματα πολέμου στον Χασίμ Θάτσι και η δημοσιογραφική δικαίωση του Κώστα Βαξεβάνη σε διεθνές επίπεδο

Η ποινική δίωξη για εγκλήματα πολέμου στον Χασίμ Θάτσι καθιστά μια τεράστια δημοσιογραφική δικαίωση για τον Κώστα Βαξεβάνη. Σχεδόν δέκα χρόνια πριν, το Κουτί της Πανδώρας είχε φέρει στην επιφάνεια ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των σύγχρονων πολέμων. Δείτε στην εκπομπή το «Κίτρινο Σπίτι» τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις από το Κουτί της Πανδώρας και τη συνέντευξη που εδώσε ο τότε πρωθυπουργός του Κοσσόβου στον Κώστα Βαξεβάνη απαντώντας για τις κατηγορίες που που τον ήθελαν αρχηγό εγκληματικής ομάδας η οποία εμπορευόταν ανθρώπινα όργανα.

4535216

«Σήμερα είναι μια μέρα δημοσιογραφικής δικαίωσης σε διεθνές επίπεδο. Ο Πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτση, έμαθε στην πτήση του για ΗΠΑ, πως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τον μηνύει για εγκλήματα πολέμου. Το 2011, στο Κουτί της Πανδώρας με τίτλο “το Κίτρινο σπίτι” είχαμε αποκαλύψει ένα έγκλημα στο οποίο είχε άμεση εμπλοκή ο Θάτσι. Ως αρχηγός του Στρατού του Κοσόβου κατά τη διάρκεια του πολέμου, έστελνε αιχμαλώτους σε ένα ” κίτρινο σπίτι”, όπου τους σκότωναν και έπαιρναν τα όργανά τους τα οποία εμπορεύονταν μέσω Τουρκίας. Ήταν μια συγκλονιστική έρευνα σε συνεργασία με τους Σέρβους συναδέλφους και με οπερατέρ τον Στάμο Προύσαλη. Τότε είχαμε ανατριχιάσει με όσα καταγράφαμε, σήμερα παρά τη φρίκη που είναι λογικό να ακολουθεί τις αναμνήσεις εκείνες, νιώθω ικανοποίηση για τη δίωξη και μια γαλήνη γιατί τα θύματα τουλάχιστον δικαιώνονται. Δείτε την εκπομπή. Ο πόλεμος δεν είναι video game και όσοι εγκληματούν μπορεί να κυβερνούν τον κόσμο όπως ο Θάτσι.

ΥΓ Μια μικρή λεπτομέρεια. Η έρευνα αυτή ολοκληρώθηκε με εμένα να σέρνομαι από τον πόνο εξαιτίας μιας τενοντίτιδας στον υπερακάνθιο και τον Στάμο να κάνει τον οπερατέρ, το νοσοκόμο και τη νταντά. Μια μέρα πριν τη συνέντευξη με το Θάτσι, αναγκάστηκα να πάω στο νοσοκομείο του Βελιγραδίου εξαιτίας των πόνων, απ όπου φυσικά δραπέτευσα για τη συνέντευξη. Έτσι για την ιστορία»

Αυτή η συγκλονιστική αφήγηση είναι η πρώτη αντίδραση του Κώστα Βαξεβάνη αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης σχετικά με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του προέδρου του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι για εγκλήματα πολέμου. 

Η είδηση αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια τεράστια δημοσιογραφική επιτυχία παγκοσμίου επιπέδου αλλά και προσωπική δικαίωση του πολύπειρου δημοσιογράφου και δημιουργού της ιστορικής εκπομπής το «Κουτί της Πανδώρας».

Σχεδόν μια δεκαετία πριν, στην εκπομπή το «Κίτρινο Σπίτι», το Κουτί της Πανδώρας άνοιγε τον φάκελο Κοσσυφοπέδιο φέρνοντας στην επιφάνεια ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των σύγχρονων πολέμων

Το 2011, σχεδόν μια δεκαετία πριν, ο Κώστας Βαξεβάνης κατάφερε να συναντήσει τον κατηγορούμενο σήμερα Χασίμ Θάτσι και στη συνέντευξη που έδωσε στο Κουτί της Πανδώρας μιλά για τις κατηγορίες που τον θέλουν αρχηγό μιας εγκληματικής ομάδας που εμπορευόταν ανθρώπινα όργανα.

Η τεράστια δημοσιογραφική επιτυχία παγκόσμιου επιπέδου και η δικαίωση του Κώστα Βαξεβάνη και της εκπομπής το Κουτί της Πανδώρας συμβαίνει την ώρα που ο νέος κύκλος της ιστορικής εκπομπής επιστρέφει. 

Στην εποχή που μερίδα ΜΜΕ αρκείται στον εναγκαλισμό με την εξουσία και την αναπαραγωγή άνωθεν μηνυμάτων, η τεράστια δημοσιογραφική αποκάλυψη του Κώστα Βαξεβάνη υπενθυμίζει τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να έχει η δημοσιογραφία αλλά και πώς πρέπει να είναι.

Σε λίγες μέρες, το Κουτί της Πανδώρας ξανά μαζί σας…προσδεθείτε!

Δείτε την συγκλονιστική εκπομπή «Το Κίτρινο Σπίτι»

Το Κόσσοβο είναι το αποτέλεσμα ενός πολέμου, το 1999 και ενός έρωτα. Του πολιτικού έρωτα των ΗΠΑ και των συμμάχων της προς τους Αλβανούς του Κοσσόβου.

Το Κόσσοβο παρά τις αντιδράσεις αυτονομήθηκε. Η πολιτική ηγεσία του Κοσσόβου, είναι οι παλιοί πολέμαρχου του UCK. Ακόμη και στις ΝΑΤΟικές εκθέσεις, εμφανίζονται ως μια ομάδα με άνομες ενέργειες. Εγκλήματα πολέμου, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.

Στη διάρκεια του πολέμου το 1999, ομάδες του UCK σκότωναν αμάχους στο Κόσσοβο τους αφαιρούσαν τα όργανα και τα πουλούσαν. Το «κίτρινο σπίτι», το σύμβολο της φρίκης, ανοίγει την πόρτα του στην αλήθεια.

Ο αρχηγός του UCK και νυν πρωθυπουργός του Κοσσόβου απαντά στις κατηγορίες που τον θέλουν αρχηγό μιας εγκληματικής ομάδας που εμπορευόταν ανθρώπινα όργανα.

Το ένοχο μυστικό του ΟΗΕ αποκαλύπτεται. Οι απόρρητες εκθέσεις που αποδεικνύουν πως ο ΟΗΕ ήξερε, βγαίνουν από το «Κουτί της Πανδώρας».

Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των σύγχρονων πολέμων

Η ποινική δίωξη για εγκλήματα πολέμου στον Χασίμ Θάτσι 

 Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, πρώην αρχηγός των αυτονομιστικών ανταρτών, παγιδεύτηκε στο παρελθόν του: Ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου για το Κοσσυφοπέδιο του άσκησε σήμερα κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Θάτσι κατηγορείται για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, βίαιης εξαφάνισης, διωγμών και βασανιστηρίων», στον πόλεμο κατά της Σερβίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ανακοίνωσε το Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη.

Ένας δικαστής «εξετάζει επί του παρόντος το κατηγορητήριο για να αποφασίσει εάν θα επιβεβαιώσει τις κατηγορίες», μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε επίσημη κατηγορία.

Ο πρόεδρος από το 2016 του Κοσσυφοπεδίου, ο Θάτσι «διέκοψε» το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον όπου αναμενόταν να παραστεί σε σύνοδο κορυφής με τη Σερβία και θα επιστρέψει στο Κοσσυφοπέδιο, ανακοίνωσε αργά σήμερα η Πρίστινα, χωρίς να διευκρινίσει πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για Σερβία και το Κόσοβο ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ διευκρίνισε στο Twitter ότι «οι συζητήσεις του Σαββάτου» στον Λευκό Οίκο, που στοχεύουν στην αναβίωση του ειρηνευτικού διαλόγου που έχει παγώσει από το τέλος του 2018, θα πραγματοποιηθούν, αλλά μόνο μεταξύ του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Αβντουλάχ Χότι.

Ένας δικαστής είχε καταρτίσει τα πρώτα κατηγορητήρια στην υπόθεση αυτή τον Φεβρουάριο, χωρίς να αποκαλύψει τις ταυτότητες των υπόπτων.

Το Ειδικό Δικαστήριο για το Κοσσυφοπέδιο, που συστήθηκε το 2015, είναι υπεύθυνο για τη διερεύνηση εγκλημάτων που φέρεται ότι διέπραξαν ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου, η Αλβανική εθνικιστική στρατιωτική οργάνωση (UCK), κυρίως εναντίον Σέρβων, Ρομά και Αλβανών αντιπάλων του ανταρτικού πολέμου κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο 1998-99.

Ο Θάτσι αντιμετωπίζει δέκα κατηγορίες που εκδόθηκαν στις 24 Απριλίου και δόθηκαν σήμερα στη δημιοσιότητα, ανέφερε το δικαστήριο.

Οι κατηγορίες αφορούν επίσης τον Κάντρι Βέσελι , πρώην επικεφαλής των ανταρτών του Κοσσυφοπεδίου και σημερινός ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (PDK), καθώς και «άλλους ανθρώπους».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο Χασίμ Θάτσι, ο Κάντρι Βέσελι και οι άλλοι ύποπτοι είναι εγκληματικά υπεύθυνοι για σχεδόν 100 δολοφονίες», ανέφερε το ειδικό δικαστήριο.

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…