Newsroom

Newsroom

Κοσμοπλημμύρα στα εγκαίνια του 1ου Ελληνικού Φεστιβάλ Λιβάνου, στην αρχαία Βύβλο    

Στην αρχαία πόλη της Βύβλου, στο σημερινό Jbeil του Λιβάνου, από απόψε και για δύο ακόμα ημέρες, όλα θυμίζουν Ελλάδα... Tα δεκάδες γαλανόλευκα σημαιάκια, τα χρώματα, τα αρώματα και οι γεύσεις στο κέντρο της ιστορικής πόλης, στο σημείο όπου εξελίσσεται το 1ο Ελληνικό Φεστιβάλ Λιβάνου "συστήνουν" την Ελλάδα στους Λιβανέζους και υπόσχονται μια "εμπειρία για όλες τις αισθήσεις" στον επισκέπτη.

Screenshot 2

Το 1ο Ελληνικό Φεστιβάλ Λιβάνου, εκεί που “ο Δίας συναντά τον Αχιράμ”, όπως είναι και το μότο του, άνοιξε τις πύλες του και υποδέχεται όλους όσοι θέλουν να πάρουν μια “γεύση” Ελλάδας.

Το φεστιβάλ, που διοργανώνεται για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του Λιβανέζου δημοσιογράφου Τζορτζ Ιντ (George Eid) και τη στήριξη τόσο του υπουργείου Τουρισμού του Λιβάνου όσο και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ανοίγει ένα «παράθυρο» για την Ελλάδα στο λιβανέζικο και το ευρύτερο αραβικό κοινό, φιλοδοξώντας να ανανεώσει τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο μεσογειακών χωρών και της μακραίωνης ελληνικής κοινότητας της Βηρυτού.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την οργάνωση “Stinviryto”, που έχει ιδρύσει ο δημοσιογράφος Τζορτζ Ιντ (George Eid), το ντοκιμαντέρ του οποίου “Kalimera Men Beirut” (Καλημέρα από τη Βηρυτό) αφηγείται την πολυκύμαντη ιστορία της κοινότητας.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού του Λιβάνου και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και έχει τη στήριξη 30 χορηγών.

Το Φεστιβάλ δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα. Από τα 27 stands που υπάρχουν στον χώρο, μόλις τα 4 έχουν προϊόντα προς πώληση. Τα υπόλοιπα προσφέρουν δωρεάν δείγματα προϊόντων, ενώ ο μοναδικός ελληνικός δήμος που έχει δικό του stand και έχει παρουσία στο Φεστιβάλ και με το χορευτικό του τμήμα είναι από τη Χαλκιδική, ο Δήμος Κασσάνδρας.

Το σύνθημα για την έναρξη του Φεστιβάλ έδωσε ο διευθυντής της διοργάνωσης Τζορτζ Ιντ, ενώ την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο υπουργός Τουρισμού του Λιβάνου Αβέντις Γκιντανιάν (Avedis Guidanian), παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας στον Λίβανο Φραγκίσκου Βέρρου.

Το “παρών” στα εγκαίνια του Φεστιβάλ έδωσαν επίσης εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Λίβανο, δεκάδες μέλη της ελληνικής κοινότητας του Λιβάνου, πολλοί Λιβανέζοι κ.ά.

“Η ιδέα πίσω από το φεστιβάλ είναι να συστήσουμε την Ελλάδα και όλες τις ομορφιές και το μεγαλείο της στο λιβανέζικο κοινό. Με μεγάλωσε ο παππούς μου, που ήρθε στον Λίβανο ως πρόσφυγας και παρά το γεγονός ότι δεν έχω ελληνική υπηκοότητα, ήμουν πάντα υπερήφανος για τις ελληνικές ρίζες μου. Αλλά, εφέτος, αποφάσισα πως ήθελα να κάνω κάτι για να μοιραστώ αυτό το πάθος, με δεδομένη τη σύνδεση μεταξύ των δύο πολιτισμών”, έλεγε σε συνέντευξη Τύπου, λίγο καιρό πριν, ο διευθυντής της διοργάνωσης Τζορτζ Ιντ, που δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά και τη συγκίνησή του απόψε βλέποντας το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα και ο χώρος που επελέγη για να φιλοξενήσει το φεστιβάλ να γεμίζει ασφυκτικά με κόσμο.

Ο ίδιος δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες του, χωρίς την πολύτιμη συμβολή των οποίων, όπως είπε ανεβαίνοντας στη σκηνή, δεν θα γινόταν τίποτα. “Αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε μια ομάδα που πιστεύει σε αυτό το όνειρο, τους Ράνα Ρίτσα Ιντ (Rana Richa Eid), Τζέσι Τραντ Καστούν (Jessy Trad Kastoun) και Ραμπίχ Καστούν (Rabih Kastoun) και πάνω απ’ όλα τον Έλληνα πρέσβη Φραγκίσκο Βέρρο”, είπε, ενώ αναφέρθηκε ονομαστικά και στους υπόλοιπους συνεργάτες και υποστηρικτές της διοργάνωσης.

Στη σημασία του Φεστιβάλ για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Λιβάνου αλλά και για την ενίσχυση των τουριστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Τουρισμού του Λιβάνου, θερμός υποστηρικτής της ιδέας από την πρώτη στιγμή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η δημοσιογράφος Ράνα Ρίτσα Ιντ, η οποία και παρουσίασε την εκδήλωση, η μοναδική ερώτηση που πάντα επαναλάμβανε ο υπουργός σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας είναι “πώς μπορώ να βοηθήσω”.

Τη συμβολή του Φεστιβάλ στο να γίνει ευρύτερα γνωστός ο ελληνικός πολιτισμός στον Λίβανο υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ο πρέσβης της Ελλάδας στον Λίβανο, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία τέτοιων διοργανώσεων στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

“Η συνέχεια των πράξεών μας, όπως ξέρουμε από την εμπειρία της ζωής, εξαρτάται και από τη θέλησή μας και από την επιτυχία των πρωτοβουλιών μας. Εδώ, προφανώς έχουμε να κάνουμε με μια επιτυχή πρωτοβουλία. Ήμασταν πεπεισμένοι πριν αρχίσει, τώρα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη πεποίθηση. Νομίζω ότι μπορούμε και αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε”, έλεγε λίγο αργότερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρέσβης της Ελλάδας στον Λίβανο κ. Βέρρος, υπογραμμίζοντας την εξαιρετική δουλειά των πρωταγωνιστών της όλης διοργάνωσης, του Τζορτζ Ιντ και των συνεργατών του.

“Το φεστιβάλ θα αφήσει το αποτύπωμά του στην πόλη κι εμείς θα το στηρίζουμε για να διοργανώνεται εδώ κάθε χρόνο”, τόνισε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Βύβλου Ουισάμ Ζααρούρ (Wissam Zaarour).

Στην εναρκτήρια εκδήλωση τραγουδάει ο καλλιτέχνης Στέργιος Λυμπέρης, ενώ τόσο απόψε όσο και αύριο το βράδυ στη σκηνή του φεστιβάλ ανεβαίνει ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιώργος Παχής, συνοδεύοντας μουσικά την παράσταση της Ελληνο-λιβανέζας τραγουδίστριας Μαρίνας (Marina Abu Rjeily). Το βράδυ της Κυριακής είναι η σειρά της επίσης Ελληνο-λιβανέζας τραγουδίστριας Κασσιανής Καπλάνη και του συγκροτήματός της, που θα αναλάβουν να διασκεδάσουν το κοινό του Φεστιβάλ.

Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να πάρουν μια «γεύση» από τον ελληνικό πολιτισμό, με δυο αντίγραφα αρχαίων αγαλμάτων από το Μουσείο της Ακρόπολης, που θα σταλούν για πρώτη φορά στον Λίβανο.

Εκτός της πολιτιστικής «νότας», όσοι βρεθούν στη Βύβλο θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια «γεύση» από Ελλάδα, καθώς στα περισσότερα από τα stands θα υπάρχει ποικιλία ελληνικών γεύσεων- από κρασί κι ελιές ως πίτες. Περισσότερες από έξι εταιρείες από την Ελλάδα θα παρουσιάσουν στο λιβανέζικο κοινό τα προϊόντα τους.

Σε συνεργασία, δε, με το «Open Film Festival» του Λιβάνου, έχει στηθεί ένα υπαίθριο σινεμά, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου.

“Αγαπάμε την Ελλάδα και τους Έλληνες και ήρθαμε εδώ για να δηλώσουμε με τον πλέον εμφατικό τρόπο αυτή την αγάπη μας”, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας ηλικιωμένος Λιβανέζος, που δεν σταμάτησε να σιγοτραγουδά, σε “σπαστά” ελληνικά, τραγούδια γνώριμα στο λιβανέζικο κοινό.

Ο χώρος του Φεστιβάλ γέμισε απόψε ασφυκτικά και οι διοργανωτές φιλοδοξούν ότι το ίδιο θα συμβεί και τις επόμενες δυο βραδιές, που η “καρδιά” της Ελλάδας θα χτυπά στο κέντρο της Βύβλου.

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…