Newsroom

Newsroom

Kορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

Σήμερα στο κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου η προσέλευση ανθρώπων όλων των ηλικιών ήταν αυξημένη όπως και τις προηγούμενες δύο μέρες κατά τις οποίες εκπρόσωποι των κομμάτων και φορείς κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων.  

4956105

Πολλές οικογένειες με παιδιά, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, συλλόγων και της πανεπιστημιακής κοινότητας προσέρχονται από το πρωί στο Πολυτεχνείο, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους φοιτητές που εξεγέρθηκαν τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Η συγκίνηση είναι έντονη, τόσο από εκείνους που έζησαν τα γεγονότα από κοντά, όσο και από εκείνους που τα ανακαλούν από τη μνήμη τους. Το πρωί οι πύλες άνοιξαν νωρίτερα, στις 8:30, και έκλεισαν στη 1 το μεσημέρι για να ακολουθήσουν οι ομιλίες της επιτροπής από την επιτροπή εορτασμού και ανάκρουση του ύμνου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. 

«Ας δουλέψουμε σκληρά για να περιφρουρήσουμε την Δημοκρατία, να παραδώσουμε μια καλύτερη Ελλάδα στα χέρια της νεότερης γενιάς και να αγωνιστούμε για τη στήριξή της», σημείωσε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής.

«Το Πολυτεχνείο παραμένει φωτεινός φάρος, φωτίζοντας το δρόμο της νέα γενιάς των αγωνιστών. Δεν συμβιβάζεται, δεν υποκλίνεται, δεν συνθηκολογεί», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, Σπύρος Χαλβατζής.

H σημαία 

Tα μπλοκ θα ξεκινήσουν στις 16:00 από την Πατησίων και θα συναντηθούν στην πλατεία Κλαθμώνος με τα υπόλοιπα, που έχουν προσυγκεντρώσεις εκεί, ώστε να προχωρήσουν περίπου στη διαδήλωση. 

Η ξεχωριστή πορεία που πραγματοποιούν τα μέλη της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, που έχουν στην κατοχή τους μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ, άρχισε λίγο μετά τις 15:00.

Παράλληλα, κλειστό είναι το κέντρο της Αθήνας αφού σε εξέλιξη βρίσκονται, ανάλογα με τις συνθήκες, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους οδικούς άξονες Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. 

Σημειώνεται ότι μετά από εντολή της ΕΛ.ΑΣ. κλειστοί θα είναι οι σταθμοί του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής» από στις 15:00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» από τις 16:30. Τα δρομολόγια, ωστόσο, του Μετρό θα διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη ο εορτασμός της επετείου κορυφώνεται με τις πορείες προς το αμερικανικό προξενείο επί της οδού Τσιμσική, οι οποίες θα ξεκινήσουν από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όπου από νωρίς γίνονται καταθέσεις λουλουδιών και στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων του Πολυτεχνείου, από εκπροσώπους φορέων, φοιτητές, εργαζόμενους, συνταξιούχους και απλούς πολίτες.

Αποκλεισμένο θα είναι από νωρίς το απόγευμα το κέντρο της πόλης. Όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση Τροχαίας από τις 14:30 σταδιακά, κι ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων, δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της πόλης, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

Ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους, ενώ στο πλαίσιο των μέτρων έχουν επιστρατευτεί και δύο εισαγγελείς πλημμελειοδικών που θα επιβλέπουν τα αστυνομικά μέτρα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…