Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 4.000 οι νεκροί από την επιδημία

Περισσότερα από 110.000 τα κρούσματα σε πάνω από 100 χώρες

ap curyte

Ο παγκόσμιος απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός ξεπέρασε σήμερα το φράγμα των 4.000 νεκρών μετά τους 17 νέους θανάτους που ανακοινώθηκαν στην Κίνα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Με βάση την καταμέτρηση του πρακτορείου, η οποία βασίζεται σε ανοικτές πηγές, επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, ως τις 03:00 σήμερα η επιδημία τηκς ασθένειας COVID-19 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 4.011 ανθρώπους, ενώ ο SARS-CoV-2 είχε προσβάλει πάνω από 110.000 άλλους σε πάνω από εκατό χώρες και περιοχές, οπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

17 νέοι θάνατοι στην Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 19 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης και 17 νέους θανάτους στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα.

Κατά την Εθνική Επιτροπή Υγείας, οι θάνατοι καταγράφηκαν όλοι στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης, πιο συγκεκριμένα στην πρωτεύουσά της, την μεγαλούπολη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον, εντοπίστηκαν δύο κρούσματα ταξιδιωτών που έφθασαν στην ηπειρωτική Κίνα από το εξωτερικό έχοντας μολυνθεί· των σύνολο των ασθενών αυτής της ομάδας αυξήθηκε σε 69. Από τα χθεσινά δύο νέα «εισαγόμενα» κρούσματα, το ένα καταγράφηκε στο Πεκίνο και το δεύτερο στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης σε άλλη επαρχία της Κίνας, πλην της Χουμπέι.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες ήταν εξάλλου σημαντικά μειωμένος από αυτόν της Κυριακής (40).

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μέχρι σήμερα ανήλθε σε 80.754 στην ηπειρωτική Κίνα.

Ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 ανήλθε σε 3.136 ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Πιθανό “θύμα” ο διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη

Ο διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, μαζί με αρκετά μέλη προσωπικού, ενδέχεται να εκτέθηκαν στον κορονοϊό, κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου συνεδρίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο αντιστράτηγος Κρίστοφερ Καβολί «αυτοπαρακολουθείται» και εργάζονται από απόσταση προς το παρόν, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters, τόνισε ότι στο συνέδριο συμμετείχαν διοικητές χερσαίων δυνάμεων και έγινε στην πόλη Βιζμπάντεν της Γερμανίας, την περασμένη εβδομάδα. Ένας από τους ξένους συμμετέχοντες επιβεβαιώθηκε ότι ήταν μολυσμένος από τον ιό, τόνισε ο αξιωματούχος.

Πρώτα κρούσματα σε Μογγολία και Παναμά

Οι αρχές της Μογγολίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένα πρόσωπο με τη γαλλική υπηκοότητα το οποίο εργάζεται στη χώρα επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό ο οποίος συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως. Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του SARS-CoV-2 που καταγράφεται στο περίκλειστο κράτος της ανατολικής Ασίας.

Κατά την εθνική επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, το πρόσωπο αυτό ταξίδεψε από τη Γαλλία στη Μογγολία κάνοντας ενδιάμεσο σταθμό στη Μόσχα.

Οι αρχές της Μογγολίας διευκρίνισαν πως έχουν εντοπίσει 42 ανθρώπους με τους οποίους συναντήθηκε το πρόσωπο που έχει μολυνθεί και άλλους 120 ανθρώπους που ήλθαν σε στενή επαφή μαζί του.

Παράλληλα, μια γυναίκα ηλικίας 40 ετών επιβεβαιώθηκε με εργαστηριακές εξετάσεις ότι έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας του Παναμά, καταγράφοντας το πρώτο κρούσμα στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Η γυναίκα — δεν δόθηκαν περισσότερα στοιχεία για αυτήν, για παράδειγμα η εθνικότητά της — ταξίδεψε στον Παναμά από την Ισπανία και μετά την άφιξή της τη Δευτέρα πήγε σε νοσοκομείο διότι είχε παρουσιάσει συμπτώματα, πυρετό και βήχα, εξήγησε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας Ροσάριο Τέρνερ, τονίζοντας πως οι αρχές σκοπεύουν να χειριστούν το κρούσμα με απόλυτη διαφάνεια.

Η γυναίκα θεωρείται ότι είναι μάλλον ήπια περίπτωση, βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση σε απομόνωση στην κατοικία της αφού έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο, ανέφερε ο υπουργός Υγείας. «Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την κατάστασή της ως έλασσον κρούσμα του κορονοϊού», συμπλήρωσε ο Τέρνερ.