Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 20.000 οι θάνατοι στη Βραζιλία, μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στην Αργεντινή

Σχεδόν 3.000 κρούσματα σε μία μέρα στο Μεξικό - Εκτιμήσεις για 20.000 θανάτους που δεν έχουν καταγραφεί επισήμως στην Ιταλία

apa coryr 1

Στις ΗΠΑ, τη χώρα που θρηνεί μακράν τα περισσότερα θύματα στον πλανήτη λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καταγράφηκαν 1.255 επιπλέον θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες, κατά την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως το βράδυ χθες Πέμπτη.

Συνολικά, ο απολογισμός στη χώρα ανέρχεται σε 94.661 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.576.542 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (+25.582 μολύνσεις από τις 20:30 της Τετάρτης ως την ίδια ώρα χθες [τοπική ώρα· 03:30 σήμερα ώρα Ελλάδας]).

Βραζιλία: Ξεπέρασαν τους 20.000 οι θάνατοι

Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη το όριο των 20.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καθώς καταγράφηκαν 1.188 νέα θύματα της COVID-19 σε 24 ώρες, αριθμός άνευ προηγουμένου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Μακράν η χώρα της Λατινικής Αμερικής που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα, η Βραζιλία γνωρίζει τις τελευταίες ημέρες ταχεία άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης, καθώς πλέον καταγράφει συνολικά 20.047 θανάτους λόγω της COVID-19 και 310.087 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Επιστήμονες τονίζουν πως οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ υποτιμημένοι, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Βραζιλία απέχει πλέον μόλις μερικές χιλιάδες κρούσματα από το να ξεπεράσει αυτά που επιβεβαιώνονται στη Ρωσία, τη χώρα που κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό μολύνσεων, πίσω από τις ΗΠΑ.

Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στην Αργεντινή

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 κατέγραψαν αλματώδη αύξηση στην Αργεντινή και έφθασαν τα 648 μέσα σε 24 ώρες, αριθμό σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο ημερήσιο απολογισμό των τελευταίων δύο εβδομάδων, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Το 90% των μολύνσεων εντοπίστηκε στο Μπουένος Άιρες και την πυκνοκατοικημένη περιφέρειά του, όπου συνολικά ζουν 14 εκατομμύρια κάτοικοι.

Προχθές Τετάρτη είχαν καταγραφεί 474 νέα κρούσματα μόλυνσης, αριθμός που βρισκόταν κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών αλλά ήταν πολύ υψηλότερους των περίπου 300 που εντοπίζονταν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Ο συνολικός αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19 έχει φθάσει τους 416 αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης, την 4η Μαρτίου. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 είναι πλέον 9.918. Εξ αυτών, 3.032 έχουν ιαθεί.

Επιδημιολόγοι αποδίδουν τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στο γεγονός ότι ο κορονοϊός διασπείρεται πλέον σε φτωχογειτονιές και παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας και των προαστίων της, όπου ζουν περίπου 350.000 άνθρωποι. Σε πολλά από αυτά νοικοκυριά δεν υπάρχει καν τρεχούμενο νερό, ενώ δεν τηρούνται τα μέτρα περιορισμού που αποφασίστηκε να επιβληθούν σε εθνικό επίπεδο πριν από 64 ημέρες.

Η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού σε όλη την Αργεντινή, το γεγονός ότι ανοίγουν σταδιακά ορισμένα εμπορικά καταστήματα η λειτουργία των οποίων δεν θεωρείτο ως τώρα απολύτως αναγκαία, συνέβαλε επίσης στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Μεξικό: Σχεδόν 3.000 κρούσματα σε μία μέρα

Οι μεξικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι κατέγραψαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο 420 νέους θανάτους ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19 — τέσσερις λιγότερους από το θλιβερό ρεκόρ που σημειώθηκε την προηγουμένη — και 2.973 ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων που έχουν ανακοινώσει ως εδώ, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έφθασε τους 6.510 νεκρούς επί συνόλου 59.567 κρουσμάτων μόλυνσης. Στελέχη του μεξικανικού υπουργείου Υγείας τονίζουν εδώ και καιρό πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί χωρίς αυτό να έχει διαγνωστεί στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Εκτιμήσεις για 20.000 επιπλέον θανάτους στην Ιταλία

Σύμφωνα με το Ιταλικό Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Inps, οι νεκροί από την επιδημία κορονοϊού στην χώρα, δεν είναι 32.000, όπως αναφέρεται στον μέχρι τώρα απολογισμό, αλλά μπορεί να απεβίωσαν σχεδόν 20.000 περισσότεροι άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Inps, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο απολογισμός της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας «δεν θεωρείται ιδιαίτερα έγκυρος», διότι δεν λαμβάνει υπόψη τους ασθενείς οι οποίοι πέθαναν σπίτι, χωρίς να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, και όλους εκείνους που δεν υποβλήθηκαν σε διαγνωστικά τεστ.

Το Ιταλικό Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων θεωρεί ότι στους 32.486 νεκρούς που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, θα πρέπει να προστεθούν, πιθανώς, άλλοι 18.971. Ο υπολογισμός αυτός γίνεται βάσει των στοιχείων των ασφαλισμένων που διαθέτει το Ίδρυμα. Πρόκειται για ανθρώπους που ζούσαν, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, στον ιταλικό Βορρά.

Οι υπεύθυνοι του Inps, πάντως, αφήνουν ένα περιθώριο αναθεώρησης των νέων αυτών στοιχείων: θεωρούν ότι οι σχεδόν 20.000 άνθρωποι στους οποίους αναφέρονται, σε μεγάλο ποσοστό έχασαν την ζωή τους από τον κορονοϊό, αλλά ότι κάποιοι μπορεί να απεβίωσαν εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, αφού πολλά νοσοκομεία δυσκολεύθηκαν να δεχθούν πολίτες που έπασχαν από χρόνιες ασθένειες.

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.