Κορονοϊός: Συναγερμός από νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη νότια Γαλλία – Τι γνωρίζουμε ως τώρα

Μια νέα παραλλαγή εντοπίστηκε στη νότια Γαλλία και ήδη από αυτήν έχουν μολυνθεί 12 άτομα. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως περιέχει 46 στελέχη - Η ανάρτηση του επιδημιολόγου Eric Feigl-Ding - Η εκτίμηση του Αθανάσιου Τσακρή.

AP21364657476925

Η πανδημία φέρεται να μην έχει τέλος – καθώς όπως έγινε γνωστό, μια νέα παραλλαγή εντοπίστηκε στη νότια Γαλλία και ήδη από αυτήν έχουν μολυνθεί 12 άτομα. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως περιέχει 46 στελέχη – Η ανάρτηση του επιδημιολόγου Eric Feigl-Ding – Η εκτίμηση του Αθανάσιου Τσακρή.

Ειδικότερα, πρόκειται για μια νέα παραλλαγή του κορονoϊού, που ονομάζεται B.1.640.2, η οποία βρέθηκε στη νότια Γαλλία όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (03/01). Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περιέχει 46 στελέχη, τα οποία είναι περισσότερα από τα αντίστοιχα που φέρει η λιγότερο επιθετική σε σχέση με τη Δέλτα, Όμικρον.

Υπολογίζεται ότι 12 άτομα έχουν μολυνθεί με τη νέα παραλλαγή, βάσει «ενός άτυπου συνδυασμού» στις εξετάσεις τους και μάλιστα, το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε σε έναν άνθρωπο που επέστρεψε στη Γαλλία από το Καμερούν, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Le Matin».

Η ύπαρξη της νέας παραλλαγής εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές Δεκεμβρίου από στο ερευνητικό κέντρο IHU – Méditerranée Infection της Μασσαλίας, και βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση.

Τι ξέρουμε για τη νέα παραλλαγή

Η νέα παραλλαγή δείχνει πως φέρει έναν αριθμό γενετικών παραλλαγών, εκ των οποίων κάποιες είναι συνεπείς με παλαιότερα γνωστά στελέχη του ιού. Για την ώρα ονομάστηκε B.1.640.2 ή απλούστερα, “IHU”, από το ίδρυμα στο οποίο εργάζεται η επιστημονική ομάδα που την απομόνωσε.

Παράλληλα, οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν πως η νέα μετάλλαξη εκδηλώνει πιο γρήγορα συμπτώματα και εντοπίζεται πιο εύκολα, πράγμα που θεωρείται θετικό για την ιχνηλάτηση και τον περιορισμό της.

Οι ειδικοί ανακοίνωσαν την ταυτοποίηση ενός νέου στελέχους σε ασθενείς από την κοινότητα Φορκαλκιέ, στον γαλλικό νομό Αλπ Ντε Ωτ Προβάνς, που βρίσκεται στην περιοχή Προβηγκίας – Άλπεων – Κυανής Ακτής.

Μάλιστα, σε ένα σχετικό άρθρο στο medrxiv.org, γραμμένο από ειδικούς που συμμετέχουν σε πρόγραμμα που υποστηρίζεται από τη γαλλική κυβέρνηση και το οποίο θα πρέπει να αναθεωρηθεί από άλλους επιστήμονες, εκτιμάται ότι η νέα παραλλαγή περιέχει 46 μεταλλάξεις.

Προς το παρών, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με τη δυνατότητα μετάδοσης της παραλλαγής.

Η Γαλλία βιώνει ένα σαρωτικό κύμα πανδημίας, εν μέσω της μετάλλαξης Όμικρον, και έτσι στις 29 Δεκεμβρίου κατέγραψε 208.000 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις της νόσου COVID-19 μόνο σε μια ημέρα.

Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στη Γαλλία ξεπέρασε επανειλημμένα το όριο των 200.000, παρά το γεγονός ότι το 90% των κατοίκων της χώρας άνω των 12 ετών είναι εμβολιασμένο.

Η ανάρτηση του επιδημιολόγου Eric Feigl-Ding

«Αυτό που κάνει μια παραλλαγή πιο γνωστή και επικίνδυνη είναι η ικανότητά της να πολλαπλασιάζεται λόγω του αριθμού των μεταλλάξεων που έχει σε σχέση με τον αρχικό ιό. Για την ώρα πρέπει να εξετάσουμε σε ποια κλίμακα επικινδυνότητας θα ενταχθεί η εν λόγω παραλλαγή», έγραψε ο επιδημιολόγος Eric Feigl-Ding στο Twitter.

Τσακρής για νέα παραλλαγή: Ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς

Για τη νέα παραλλαγή μίλησε και ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μικροβιολογίας, και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Τσακρής.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τα νέα δεδομένα από τη Δανία, και τις εκτιμήσεις περί τέλους της πανδημίας σε δύο μήνες ο κ. Τσακρής σχολίασε στο ΣΚΑΙ ότι αυτό είναι το ευχάριστο σενάριο, δήλωσε ότι όλοι λίγο πολύ λόγω εμβολίου, λόγω προηγούμενης νόσησης θα έχουμε ανοσία που θα μας προφυλάξει, αλλά αν θυμηθούμε πως λειτουργούν οι κορονοϊοί υπάρχουν συνεχώς νέες παραλλαγές.

Όπως επισήμανε, «Ήδη στη Γαλλία περιγράφεται μια καινούργια παραλλαγή με 30 περίπου μεταλλάξεις και 25 διαγραφές αμινοξέων στο γενετικό του υλικό, που δείχνει την ικανότητα που έχει ο ιός συνεχώς να μεταλλάσσεται, πιστεύουμε προς κατεύθυνση που δε θα είναι τόσο παθογόνος».

Παράλληλα, ο κ. Τσακρής διευκρίνισε ότι για την Όμικρον, “έχει διαφορά να είσαι εμβολιασμένος οι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις, ή οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και νόσηση αντιπαρέρχονται πολύ καλύτερα τη λοίμωξη σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή αυτούς που έχουν κάνει δύο δόσεις. Φαίνεται πιο ήπια. Κατά πόσον αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό ή στην ίδια την Όμικρον είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Κάνει λιγότερο συχνά πνευμονία απ’ ό,τι φαίνεται, αλλά ιδιαίτερα σε ένα ηλικιωμένο άτομο που έχει παράγοντες κινδύνου, θα δούμε και πνευμονίες σε άτομα που έχουν προσβληθεί από την Όμικρον σε μικρότερο βαθμό», υπογράμμισε.

Το ότι τελικά η Δέλτα είναι λιγότερο παθογόνος, έχει να κάνει με τους εμβολιασμούς, πρόσθεσε, πράγμα που δεν ισχύει για τους μη εμβολιασμένους.

Για τα σχολεία δήλωσε τέλος πως εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τις επόμενες ημέρες η ασφάλεια των παιδιών θα είναι μεγαλύτερη επιστρέφοντας στο σχολείο, να ανοίξουν, αν όχι καλό είναι να παραταθεί το άνοιγμα για μια εβδομάδα.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό