Κορονοϊός: «Σχεδόν 1% το ποσοστό θνησιμότητας»

Τι δηλώνει στο Documento ο διακεκριμένος επιστήμονας. 

coronavirus3 1

Ο Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας, Επιστημών Δεδομένων, και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ μίλησε στο Documento την Κυριακή 15 Μαρτίου 2020. Ο διακεκριμένος επιστήμονας και ιδιαίτερα αναφερόμενος γιατρός μεταξύ 20 εκατομμυρίων και πλέον που έχουν δημοσιεύσει στην επιστημονική βιβλιογραφία σχολίασε, ανάμεσα στα άλλα, αν τα μέχρι στιγμής ποσοστά θνησιμότητας ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Τα αρχικά ποσοστά θνησιμότητας είναι μάλλον εξωπραγματικά. Ο αριθμητής (πόσα άτομα έχουν πεθάνει) καταγράφεται αρκετά λεπτομερώς. Αν και είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θάνατοι από κορονοϊό δεν έχουν ελεγχθεί ώστε να καταγραφούν στον αριθμητή, η υποκαταγραφή μάλλον δεν είναι πολύ μεγάλη. Αντιθέτως, ο παρονομαστής (πόσα άτομα έχουν μολυνθεί) καταγράφεται με τεράστιες ελλείψεις. Τα περισσότερα δεδομένα που κυκλοφορούν και διατυμπανίζονται καθημερινά για τον αριθμό κρουσμάτων μπορώ να τα χαρακτηρίσω επιεικώς “αέρα πατέρα”. Χώρες που κάνουν πολύ λίγα τεστ για κορονοϊό φαίνεται ψευδώς σαν να μην έχουν κορονοϊό, ενώ μπορεί να έχουν ακόμα και τα υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων. Αν έπρεπε να διακινδυνεύσω κάποια εκτίμηση, θα έλεγα ότι το ποσοστό θνησιμότητας (η πιθανότητα να πεθάνει κανείς αν προσβληθεί) είναι κάπου 1% σε άτομα με προϋπάρχοντα νοσήματα και σε άτομα άνω των 65, κάτω από 0,1% σε υγιή άτομα μέσης ηλικίας, και πρακτικά μηδενικό (με σπανιότατες εξαιρέσεις) σε υγιή παιδιά και νέους».

Νewsletter του Documento για τον κορονοϊό

Η μόνη επαφή που δεν πρέπει να αποφύγετε είναι αυτή με την αλήθεια: Εγγραφείτε στο καθημερινό newsletter της ομάδας του Documento για να γνωρίζετε όλα όσα χρειάζεται σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία στην Ελλάδα και τον κόσμο. ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ