Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων στη Σουηδία

Η χώρα καταγράφει σταθερά αυξανόμενο αριθμό των μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες

koronoios hpa

Η Σουηδία, η απόφαση των αρχών της οποίας να μην επιβληθούν καραντίνα ή άλλοι περιορισμοί για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού έχει προσελκύσει την προσοχή πολλών σε διεθνές επίπεδο, κατέγραψε χθες Τρίτη 1.870 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό ως εδώ, σύμφωνα με τα δεδομένα της δημόσιας υπηρεσίας υγείας, με το σύνολο τους να φθάνει τις 115.785 περιπτώσεις.

Το ρεκόρ ξεπέρασε θεαματικά το προηγούμενο, το οποίο ήταν 1.698 μολύνσεις και είχε καταγραφεί στα τέλη του Ιουνίου. Η σουηδική υπηρεσία δημόσιας υγείας έχει σημειώσει πως την άνοιξη, όταν η εξάπλωση του κορονοϊού βρισκόταν στην κορύφωση, τα κρούσματα ήταν μάλλον πολύ περισσότερα, αλλά δεν καταγράφονταν λόγω της έλλειψης τεστ την περίοδο εκείνη, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Σουηδία καταγράφει σταθερά αυξανόμενο αριθμό των μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες, πάντως η αναζωπύρωση καταγράφηκε αργότερα από ό,τι στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και δεν συγκρίνεται με την κατάσταση στο Βέλγιο ή την Τσεχία.

Ωστόσο, οι εστίες που εντοπίζονται σε κάποιες περιοχές ωθούν τις αρχές να απευθύνουν πιο αυστηρές συστάσεις για τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση, όπως στη Σκόνε, στον απώτερο νότο.

Οι αρχές, μιμούμενες αυτές στην Ουψάλα, 70 χλμ. από τη Στοκχόλμη, συνέστησαν στους πολίτες να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις στενές επαφές με πρόσωπα εκτός των νοικοκυριών στα οποία ανήκουν μέχρι την 3η Νοεμβρίου.

Ο Άντερς Τεγνέλ, κορυφαίος σουηδός επιδημιολόγος, σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων αρχίζει να θέτει υπό πίεση το σύστημα υγείας.

«Βλέπουμε μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση κάθε εβδομάδα του αριθμού των ασθενών οι οποίοι εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας» (ΜΕΘ), ανέφερε. «Και στη Σουηδία, αρχίζουμε να φθάνουμε σε κρίσιμο σημείο».

Μολαταύτα το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο. Κατά τα στοιχεία του, 55 ασθενείς βρίσκονταν σε ΜΕΘ τη Δευτέρα, από 34 την 21η Οκτωβρίου.

«Η δυναμικότητά μας ως προς τις ΜΕΘ παραμένει σε πολύ καλό επίπεδο, το 27% (των κλινών) είναι διαθέσιμο σε εθνική κλίμακα», τόνισε η Ιρένε Νίλσον Κάρλσον, κορυφαίο στέλεχος του Συμβουλίου.

Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στη Σουηδία θεωρείται στη Στοκχόλμη πως είναι συγκριτικά λίγοι. Ο επίσημος απολογισμός μειώθηκε κατά 15 νεκρούς στους 5.918, χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση. Σε προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις, είχε ανακοινωθεί πως κρίθηκε εκ των υστέρων ότι οι θάνατοι των ασθενών οφείλονταν σε άλλα αίτια.

Ο λόγος θανάτων εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός επί του πληθυσμού (10,3 εκατομμύρια) είναι πολλαπλάσιος από ό,τι στις άλλες σκανδιναβικές χώρες, πάντως χαμηλότερος από αυτούς που καταγράφουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία ή η Βρετανία.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…