Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων στη Βραζιλία, πάνω από 1.000 νέοι θάνατοι στις ΗΠΑ

Παραμένει σε καραντίνα ο Μπολσονάρου - Ρεκόρ νέων θανάτων στη Νότια Αφρική - Αναθεωρήθηκε προς τα πάνω ο αριθμός των νεκρών στο Περού

ap ochf 3

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν χθες Τετάρτη, για ένατη συνεχόμενη ημέρα, πάνω από 60.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας).

Καταγράφηκαν επίσης 1.059 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 το ίδιο διάστημα, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 142.942 νεκρούς στη χώρα, κατά τη σχολή αυτή ιατρικής της Βαλτιμόρης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδιδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι 63.967 νέες μολύνσεις σε μια μέρα αύξησαν σε πάνω από 3,9 εκατομμύρια το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αφότου άρχισε να εξαπλώνεται στην αμερικανική επικράτεια ο κορονοϊός, ο οποίος προσέβαλε για πρώτη φορά τον άνθρωπο στην Κίνα τον Δεκέμβριο προτού εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Πάνω από 1,2 εκατ. Αμερικανοί πάντως έχουν αποθεραπευτεί.

Οι ΗΠΑ, η χώρα που υφίσταται μακράν το σκληρότερο χτύπημα από την πανδημία του κορονοϊού στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς, όδευαν να καταγράψουν κάποια βελτίωση της κατάστασης στα τέλη της άνοιξης, όμως εδώ και αρκετές εβδομάδες, η καμπύλη της μετάδοσης βρίσκεται ξανά σε άνοδο, ειδικά στον Νότο και στη Δύση.

Χθες Τετάρτη, με περίπου 415.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, η Καλιφόρνια έγινε η αμερικανική πολιτεία που έχει καταγράψει τις περισσότερες μολύνσεις από τον κορονοϊό, ξεπερνώντας τη Νέα Υόρκη — είναι όμως η πολιτεία με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στις ΗΠΑ, υπερδιπλάσιο από αυτόν της Νέας Υόρκης.

Πάνω από 7.800 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην COVID-19 στην Καλιφόρνια, οι 115 την Τρίτη.

Βραζιλία: Ρεκόρ κρουσμάτων και 1.284 θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κατέγραψε 67.860 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, αριθμό που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ και αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στη λατινοαμερικάνικη χώρα σε πάνω από 2,23 εκατομμύρια.

Πέντε μήνες αφότου ανακοινωνόταν ότι εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έφθασαν τους 82.771 χθες Τετάρτη, αυξημένοι κατά 1.284 σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας όπου καταγράφεται ο δεύτερος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

Το προηγούμενο ρεκόρ κρουσμάτων σε μια μέρα είχε καταγραφεί τη 19η Ιουνίου (54.771) και η εκρηκτική αύξησή τους που ανακοινώθηκε χθες ήταν μάλλον απροσδόκητη.

Την Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμούσε πως η πανδημία έφθασε σε «πλατό», ότι δηλαδή η καμπύλη των κρουσμάτων μόλυνσης είχε σταθεροποιηθεί, και παρότρυνε τις αρχές να αδράξουν την ευκαιρία που τους παρουσιαζόταν για να ελέγξουν την κατάσταση.

Οι αριθμοί που ανακοινώνονται από το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας θεωρούνται πολύ υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα από μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, εξαιτίας του ότι ο αριθμός των τεστ είναι ανεπαρκής στη χώρα ο πρόεδρος της οποίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, έχει και αυτός μολυνθεί, όπως εξάλλου αρκετά ακόμη μέλη της κυβέρνησής του.

Ο Μπολσονάρου παραμένει σε καραντίνα, αφού το τρίτο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη πως ήταν θετικό, δύο εβδομάδες αφότου επιβεβαίωσε πως προσβλήθηκε.

Το σύνολο των επισήμως καταγεγραμμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ξεπέρασε χθες τα 4 εκατομμύρια, με τα μισά και πλέον στη Βραζιλία, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Νότια Αφρική: 572 νέοι θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 572 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 5.940 μέχρι εδώ.

«Δυστυχώς καταγράψαμε 572 νέους θανάτους που συνδέονταν με την COVID-19. Αυτό αύξησε το σύνολο (των νεκρών) σε 5.940», είπε ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Εμκίζε κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η Νότια Αφρική συγκαταλέγεται στις χώρες που υφίστανται τα πιο βαριά πλήγματα από την πανδημία στον πλανήτη. Είναι αυτή που καταγράφει τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε όλη την Αφρική, 394.948 ως αυτό το στάδιο.

Σχεδόν οι μισοί θάνατοι έχουν καταγραφεί στην επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου, ενώ τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην επαρχία Χαουτένγκ, όπου βρίσκονται το Γιοχάνεσμπουργκ — η οικονομική πρωτεύουσα — και η πρωτεύουσα Πρετόρια.

Ο δείκτης θνητότητας στη Νότια Αφρική πάντως παραμένει χαμηλός, περί το 1,5% ως τώρα. Σχεδόν το 60% των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό ανέρρωσε.

Περού: Αναθεωρήθηκε επί τα χείρω ο αριθμός των θυμάτων

Το υπουργείο Υγείας του Περού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι αναθεώρησε προς το χειρότερο τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού, προσθέτοντας σε αυτόν χιλιάδες θανάτους ως τον Ιούνιο που δεν αποδίδονταν στην COVID-19 μέχρι τώρα.

Η νέα υπουργός Υγείας Πιλάρ Μασέτι διευκρίνισε ότι με τη διόρθωση των δεδομένων, το Περού καταγράφει πλέον 17.455 νεκρούς εξαιτίας του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

«Με βάση των απολογισμό των προηγούμενων 24 ωρών, θα καταγράφαμε 13.767 θανάτους, όμως θα προσθέσουμε σε αυτόν 3.688 ανθρώπους που πέθαναν», είπε, χωρίς να ξεκαθαρίσει για ποιον λόγο ακριβώς αποφασίστηκε αυτή η διόρθωση χθες, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδιδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, υπέκυψαν στην COVID-19 άλλοι 188 ασθενείς.

Οι περουβιανές αρχές προειδοποιούσαν από τον Μάρτιο ότι ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που ανακοίνωναν και ότι ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν θα αποκαλυπτόταν παρά μετά την πανδημία.

Παράλληλα, το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν άλλα 4.463 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 366.550. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων από τη 14η Ιουνίου, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία άρσης μέρους των μέτρων περιορισμού και επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι μολύνσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, τρεις εβδομάδες αφότου ήρθη επίσημα η καραντίνα σε 18 από τις 25 περιφέρειες της χώρας των Άνδεων.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού μετατράπηκε σε ζήτημα που γεννά αντιπαραθέσεις το τελευταίο διάστημα, καθώς πολλοί θεωρούν ότι δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Τα θύματα υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 44.000 εάν συμπεριληφθούν τα ύποπτα κρούσματα, κατά δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης του Περού.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στη Λατινική Αμερική ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, πίσω μόνο από τη Βραζιλία, και στην τρίτη ως προς τον αριθμό των νεκρών εξαιτίας της COVID-19, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Μεξικό: Πάνω από 6.000 νέα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 790 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 6.019 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να φθάνει έτσι τους 41.190 νεκρούς επί συνόλου 362.274 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Η μεξικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι ανακοινώνει επίσημα.

Εξιχνιάστηκε δολοφονία μέσα στην δομή μεταναστών στην Ριτσώνα – Δύο συλλήψεις

astynomia

Εξιχνιάστηκε δολοφονία μέσα στην δομή μεταναστών στην Ριτσώνα – Δύο συλλήψεις

Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στην…

Νέα δήλωση Λύτρα: «Η σύζυγός μου δεν φέρει καμία ευθύνη για τα χρέη μου – Έχουν ακουστεί τεράστια ψέματα και ανακρίβειες»

Lytras

Νέα δήλωση Λύτρα: «Η σύζυγός μου δεν φέρει καμία ευθύνη για τα χρέη μου – Έχουν ακουστεί τεράστια ψέματα και ανακρίβειες»

Για τεράστια ανθρωποφαγία προς τον ίδιο και προς τη σύζυγό του, Σοφία Πολυζωγοπούλου, κάνει λόγο…