Κορονοϊός: Τι ξέρουμε για την υποπαραλλαγή «Κένταυρος» της Όμικρον – Γιατί οι Όμικρον 4 και 5 δημιουργούν πιο ισχυρή ανοσία

Όσα όσα ξέρουμε για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού «Κένταυρος» - Τι δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

koronoios9

Για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού που ονομάζεται «Κένταυρος» και η οποία δεν φαίνεται να δημιουργεί ακόμη κάποια έξαρση, αλλά οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξάπλωσή της, μίλησε ο αναπλ. Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 δημιουργούν καλύτερη ανοσία στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όσα δήλωσε για την παραλλαγή «Κένταυρος» της Όμικρον

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών για την εμφάνιση της παραλλαγής «Κένταυρος» του κορονοϊού που έχει εντοπιστεί στην Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως είπε για την νέα παραλλαγή με το όνομα «Κένταυρος», προς το παρόν δεν παρατηρείται κάποια έξαρση ή κάποιο «κύμα» από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη παρότι διασπείρεται, ενώ σημείωσε ότι οι ειδικοί παρακολουθούν τη διασπορά τη

5480157
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε παραλλαγές να διασπείρονται και να μην δημιουργούν κάποια συγκεκριμένη έξαρση, άρα λοιπόν προς το παρόν απλά παρακολουθούμε την εξάπλωσή της», τόνισε ο καθηγητής.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χαρακτήρισε την νέα αυτή υποπαραλλαγή ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτικό ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια, αλλά τα στοιχεία είναι αδύναμα ή δεν έχουν ακόμη έχει αξιολογηθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επίσης στενά τη νέα παραλλαγή, αν και ο επικεφαλής επιστήμονάς του, Δρ Soumya Swaminathan, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

Μεταλλάξεις Όμικρον 4 και 5  – Δημιουργούν πιο ισχυρή ανοσία;

Για τις μεταλλάξεις της Όμικρον που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι προκαλούν πυρετό και εξάντληση, αλλά δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα του ασθενούς.

Εξήγησε ότι ο πυρετός και η εξάντληση είναι δείγματα αντίδρασης του ανοσοποιητικού και ενδεχομένως να οδηγούν σε ισχυρότερη ανοσία.

«Αυτό είναι κάτι το οποίο ίσως να έχει και ένα θετικό στοιχείο, γιατί αυτά είναι στοιχεία χτισίματος ανοσίας. Όταν έχουμε και πυρετό και εξάντληση, σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό μας αντιδρά. Άρα υπάρχει μια πιθανότητα να έχουμε ισχυρότερη ανοσία από τη συγκεκριμένη παραλλαγή από ότι από προηγούμενες 01 – 02».

Κάλεσε τους ασθενείς να καταναλώνουν μπόλικα υγρά, να αντιμετωπίζουν τον πυρετό με αντιπυρετικά και να κάνουν υπομονή μία – δύο ημέρες, καθώς συνήθως μετά τα συμπτώματα υποχωρούν.

Προς το παρόν, πάντως, οι δύο παραλλαγές φαίνεται να προκαλούν αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, αναγκάζοντας το Υπουργείο Υγείας να λάβει μέτρα.

Υποπαραλλαγή «Κένταυρος»: Εντοπίστηκε στην Ολλανδία

Ένα πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής BA.2.75 του στελέχους Όμικρον, της αποκαλούμενης και «κένταυρος», εντοπίστηκε στην Ολλανδία, σε ένα δείγμα που χρονολογείται από την 26η Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM).

«Η υποπαραλλαγή BA.2.75 του κορωνοϊού», που είχε ήδη εντοπιστεί μεταξύ άλλων στην Ινδία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία, «εντοπίστηκε τώρα και στην Ολλανδία», ανέφερε το RIVM σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ξέρουμε ελάχιστα πράγματα για την BA.2.75» όμως «φαίνεται ότι μπορεί να παρακάμψει πιο εύκολα την ανοσία απέναντι στον κορονοϊό SARS-CoV-2, χάρη σε μικρές, συγκεκριμένες μεταλλάξεις», πρόσθεσε το Ινστιτούτο.

Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Σούμια Σουαμινάθαν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η παραλλαγή BA.2.75 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και στη συνέχεια σε περίπου άλλες δέκα χώρες. Όπως είπε, φαίνεται ότι φέρει κάποιες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα. «Είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε εάν αυτή η υποπαραλλαγή έχει τη δυνατότητα να παρακάμπτει την ανοσία ή ακόμη και να οδηγεί σε σοβαρότερη νόσηση. Δεν το γνωρίζουμε», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι ο ΠΟΥ παρακολουθεί την κατάσταση.

Το δείγμα που εξετάστηκε στην Ολλανδία προέρχεται από την επαρχία Γκέλντρε και ελήφθη στις 26 Ιουνίου. Στις 7 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών χαρακτήρισε τη ΒΑ.2.75 «παραλλαγή υπό παρακολούθηση». Ο Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου ανέφερε στα τέλη Ιουνίου ότι «αξίζει τον κόπο» να παρακολουθούν οι επιστήμονες την υποπαραλλαγή αυτήν επειδή «έχει πολλές μεταλλάξεις αιχμής» και είναι «πιθανότατα παραλλαγή δεύτερης γενιάς» με ενδεχομένως «ταχεία ανάπτυξη» και «μεγάλη γεωγραφική διασπορά».

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…