Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Πάνω από 60.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο στις ΗΠΑ

Πάνω από 10.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο σε Τέξας και Καλιφόρνια - 1.254 νέοι θάνατοι στη Βραζιλία - Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στο Ισραήλ

AP 20115491488408 e1587880916417 1

Το φράγμα των 60.000 νέων επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον κορονοϊό σε 24 ώρες ξεπεράστηκε χθες Τρίτη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας).

Πρόκειται για επίπεδο-ρεκόρ αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα αυτή, όπου το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ιδίως στη Νέα Υόρκη, που αποτελούσε αρχικά το επίκεντρο της πανδημίας, η χώρα γνωρίζει τις τελευταίες εβδομάδες εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης στο νότιο και στο δυτικό της τμήμα.

Πάνω από 1.100 άνθρωποι υπέκυψαν COVID-19 στην αμερικανική επικράτεια τις προηγούμενες 24 ώρες. Το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού ανέρχεται σε 131.362 νεκρούς αφότου άρχισε, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποβαθμίζει τα αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων, τα οποία αποδίδει στο ότι γίνονται πολλά τεστ, όμως πολλοί υγειονομικοί αξιωματούχοι σε ομοσπονδιακό και πάνω απ’ όλα σε τοπικό επίπεδο χαρακτηρίζουν την κατάσταση πολύ σοβαρή.

Κατηγορώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι αντέδρασε με μεγάλη βραδύτητα στην πανδημία του κορονοϊού, ο ένοικος του Λευκού Οίκου άρχισε χθες Τρίτη επίσημα τη διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από αυτή την υπηρεσία του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ ήταν ως τώρα ο κυριότερος χρηματοδότης του ΠΟΫ.

Η ισχυρότερη οικονομική δύναμη του κόσμου είναι η χώρα η οποία έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στον πλανήτη, τόσο ως προς τον αριθμό των νεκρών, όσο και ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, σε απόλυτες τιμές.

Πάνω από 10.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο σε Τέξας και Καλιφόρνια

Οι υγειονομικές αρχές της Καλιφόρνιας ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι κατέγραψαν πάνω από 10.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, αριθμό που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ.

Η Καλιφόρνια έγινε η δεύτερη αμερικανική πολιτεία, μετά το Τέξας, όπου σημειώθηκε ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Είναι ανάμεσα στις πολιτείες όπου η εξάπλωση της πανδημίας με ταχύ ρυθμό εγείρει ερωτήματα για τον τρόπο που η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ χειρίζεται την κρίση, ενώ βάζει στον πάγο τα σχέδια για την άρση των μέτρων περιορισμού.

Με 10.201 κρούσματα σε 24 ώρες να ανακοινώνονται χθες, οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί στην πολιτεία πλησιάζουν τους 284.000, εκ των οποίων 117.000 μόνο στον Ιούνιο.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ έκανε βήματα πίσω στη διαδικασία άρσης των μέτρων περιορισμού την περασμένη εβδομάδα.

Μόλις άλλες τρεις αμερικανικές πολιτείες έχουν καταγράψει ως σήμερα πάνω από 10.000 κρούσματα σε μία ημέρα: η Φλόριντα (11.458 την 4η Ιουλίου), το Τέξας (10.028, χθες) και η Νέα Υόρκη (12.847 τη 10η Απριλίου).

Βραζιλία: 1.254 νέοι θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 1.254 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 45.305 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού έχει φθάσει τους 66.741 νεκρούς επί συνόλου 1.668.589 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον πλανήτη, τόσο ως προς τον αριθμό των θυμάτων όσο και ως προς τον αριθμό των μολύνσεων, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

Χιλή: Χαλάρωση μέτρων, παρά τα 300.000 κρούσματα

Η κυβέρνηση στη Χιλή, όπου χθες Τρίτη ξεπεράστηκε το όριο των 300.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αλλά οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν με ικανοποίηση τη μείωση του αριθμού τους σε εβδομαδιαία βάση, ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να μελετά τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού που έχει επιβάλει.

Στη χώρα της Λατινικής Αμερικής καταγράφηκαν 50 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 2.462 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο, ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας.

Το Σαββατοκύριακο, η χώρα της Λατινικής Αμερικής ξεπέρασε το όριο των 10.000 νεκρών εξαιτίας της COVID-19, συνυπολογιζομένων των επιβεβαιωμένων και των πιθανών, όπως ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ασθενείς είναι συγκεντρωμένοι κατά 80% στην πρωτεύουσα, το Σαντιάγο, και τα προάστιά του, όπου ζουν τα 7 και πλέον από τα 18 εκατομμύρια των κατοίκων της Χιλής. Τα μέτρα περιορισμού με υποχρεωτικό χαρακτήρα εκεί επιβάλλονται πλέον για 47 ημέρες.

«Επιβεβαιώνουμε μια βελτίωση της κατάστασης, που διαρκεί 23 ημέρες. Στη μητροπολιτική περιοχή (σ.σ. το Σαντιάγο και τα περίχωρά του), παρατηρούμε μείωση του εβδομαδιαίου μέσου όρου θετικών περιπτώσεων με βάση τα τεστ PCR κατά 24%, καθώς και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων» μόλυνσης, εξήγησε ο υπουργός Υγείας, ο Ενρίκε Πάρις.

Οι αρχές προετοιμάζουν, με όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις, «σχέδιο για να αρχίσουμε πολύ προοδευτικά, λίγο-λίγο και βήμα-βήμα, να προχωράμε προς μια μελλοντική στρατηγική άρσης των μέτρων περιορισμού», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ισραήλ: Νεο ρεκόρ κρουσμάτων

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέγραψε 1.473 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, τον υψηλότερο αριθμό μέχρι σήμερα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη χώρα να φθάνει τους 32.222.

Το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ, 1.115 κρούσματα, καταγράφηκε την 4η Ιουλίου.

Το υπουργείο ενημέρωσε ταυτόχρονα ότι άλλοι οκτώ ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19. Πρόκειται για τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό από την 18η Απριλίου. Το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στο Ισραήλ ανέρχεται σε 342.

Σε επίπεδο ρεκόρ ανήλθε επίσης ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών περιπτώσεων, που είναι πλέον 13.653. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκε σε 86 από 88. Συνολικά νοσηλεύονται 357 άνθρωποι.

Νωρίτερα χθες, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κνέσετ, η ισραηλινή Βουλή, ενέκρινε νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να την παρακάμπτει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με τον αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Οι κυβερνητικές αποφάσεις θα μπορούν να εφαρμόζονται στο εξής με άμεση ισχύ. Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου αποκτά συνεπώς τη δυνατότητα να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να μεταβάλλει τα μέτρα χωρίς να χρειάζεται να εγκριθούν από το κοινοβούλιο.

Παράλληλα η Σίγκαλ Σαντέτσκι, διαπρεπής επιδημιολόγος, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, υπέβαλε χθες την παραίτησή της, καταγγέλλοντας την «αποτυχία» των αρχών να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Σαντέτσκι, διευθύντρια δημόσιας υγείας, παραιτήθηκε μία ημέρα αφού ο υπουργός Υγείας Γιούλι Εντελστάιν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ονομάσει κάποιον αξιωματούχο καθ’ ύλη αρμόδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, απαλασσόμενος από τις ευθύνες του στο πεδίο αυτό.

Μετά την αρχική «επιτυχία» στον αγώνα εναντίον της επιδημίας, «η νέα πολιτική κατέληξε σε αποτυχία», στηλίτευσε η Σαντέτσκι μέσω Facebook. «Μέσα σε μερικές εβδομάδες, η πυξίδα της αντιμετώπισης της πανδημίας τρελάθηκε», διαπίστωσε η επιδημιολόγος.

«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μου, διαπίστωσα με απελπισία ότι οι δυνατότητες (αντιμετώπισης της πανδημίας) μειώνονται όλο και περισσότερο», πρόσθεσε.

«Συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι επαγγελματικές μου απόψεις δεν λαμβάνονταν υπόψη», συνέχισε η Σαντέτσκι, εξηγώντας πως με αυτό το δεδομένο δεν μπορούσε να παραμείνει στη θέση της.

Το πρώην στέλεχος του υπουργείου παραιτήθηκε την ημέρα που τέθηκαν σε εφαρμογή νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Νετανιάχου: το κλείσιμο των μπαρ και των γυμναστηρίων, η μείωση των προσώπων που επιτρέπεται να βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και η αύξηση των προστίμων σε όσους δεν φορούν μάσκες δημοσίως.

Για τη Σαντέτσκι, η «υπερβολικά βιαστική» άρση των μέτρων περιορισμού αναίρεσε τα θετικά αποτελέσματα των αρχικών αποφάσεων.

Ο Εντελστάιν, που ανέλαβε υπουργός Υγείας τον Μάιο, περιορίστηκε να ευχαριστήσει τη Σαντέτσκι για το «αφοσιωμένο έργο της για την υγεία των ισραηλινών».

Με το lockdown που επιβλήθηκε τον Απρίλιο, το Ισραήλ μπόρεσε να κάνει επίπεδη την επιδημιολογική καμπύλη τον Μάιο, όταν κατέγραφε περίπου 20 κρούσματα την ημέρα. Όμως, μετά το άνοιγμα πολλών επιχειρήσεων και των σχολείων πριν από δύο μήνες, ο αριθμός των μολύνσεων άρχισε να αυξάνεται και πλέον από την περασμένη εβδομάδα ξεπερνά τα χίλια σε ημερήσια βάση.

Το υπουργείο Υγείας υπολογίζει ότι οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι σε μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής (32) θα ξεπεράσουν τους 2.000 το επόμενο διάστημα.

Τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε πως λαμβάνει «περιορισμένα μέτρα» άμεσα για να αποφευχθεί νέο lockdown το οποίο θα παρέλυε την οικονομία.

Η ανεργία στο Ισραήλ ξεπέρασε το 20%, ενώ η Τράπεζα του Ισραήλ, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, προβλέπει ότι η οικονομία φέτος θα συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 6%.

Μόλις το 37% των Ισραηλινών δηλώνει πως εμπιστεύεται τον τρόπο που η κυβέρνηση του Νετανιάχου διαχειρίζεται την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, ενώ το 59% δηλώνει το αντίθετο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που μεταδόθηκε τη Δευτέρα.