Κορονοϊός: Πάνω από 6.000 κρούσματα στη Γερμανία, στους 13 οι νεκροί

Πρόβλεψη για 15.000 κρούσματα ως το τέλος του μήνα στην Ιρλανδία -  20«εισαγόμενα» κρούσματα στην Κίνα

ap eyduf

Ξεπέρασαν τα 6.000, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, τα κρούσματα του κορονοϊού στην Γερμανία, με 1.174 νέα κρούσματα να επιβεβαιώνονται μέσα στο περασμένο 24ωρο, ενώ οι ασθενείς που υπέκυψαν από επιπλοκές της ασθένειας COVID-19 ανέρχονται σε 13. Στα 7.100 ανεβάζει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ.

Τα περισσότερα κρούσματα, 2.744, είναι συγκεντρωμένα στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, ενώ ακολουθούν η Βάδη – Βυρτεμβέργη με 1.105 και η Βαυαρία, η οποία κηρύχθηκε χθες σε «κατάσταση καταστροφής», με 712 κρούσματα του κορονοϊού.

Στο Βερολίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής Γερουσίας, έχουν διαπιστωθεί 332 κρούσματα, 20 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ενώ τρία άτομα βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το Βερολίνο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, διαθέτει 2.000 κλίνες σε ΜΕΘ και περισσότερες από 1.000 συσκευές μηχανικής υποστήριξης αναπνοής, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Την ίδια ώρα στο Κέμνιτς της Σαξονίας ανοίγει σήμερα προσωρινός χώρος φιλοξενίας ατόμων είτε θετικών στον κορονοϊό είτε «υπόπτων» κρουσμάτων. Η εγκατάσταση στήνεται στους χώρους της Έκθεσης του Κέμνιτς και διαθέτει 150 καμπίνες απομόνωσης.

Χθες η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε «άνευ προηγουμένου» μέτρα, τα οποία, είπε, είναι αναγκαία προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού. Όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν κλειστά, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τις τράπεζες, τα πρατήρια βενζίνης, τα καθαριστήρια και τα κομμωτήρια. Απαγορεύονται στο εξής τα ταξίδια με τουριστικά λεωφορεία, αλλά και οι τουριστικές διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία. Κλειστές θα παραμείνουν οι εκκλησίες, αλλά και οι παιδικές χαρές.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να πλήξουν σοβαρά την γερμανική οικονομία, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εσωτερική κατανάλωση. Σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της χώρας, το λιανικό εμπόριο υπολογίζεται ότι θα έχει απολεσθέντα έσοδα αξίας 1,15 δισεκ. ευρώ κάθε ημέρα που τα καταστήματα θα παραμένουν κλειστά, ενώ τα πρώτα «λουκέτα» αναμένονται εντός εβδομάδων. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Στέφαν Γκεντ, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, των επίπλων και των καλλυντικών έχει ήδη δεχθεί ισχυρό πλήγμα. «Τώρα έρχεται η ολική καταστροφή. Μέσα σε τρεις-τέσσερις εβδομάδες θα αρχίσουν οι χρεοκοπίες. Αν αυτή η κατάσταση διαρκέσει δύο μήνες, το λιανικό εμπόριο δεν θα αντέξει», εξήγησε ο κ. Γκεντ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Στην μάχη της ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και της παρότρυνσής τους να ακολουθήσουν τις οδηγίες της πολιτείας, συμμετείχε χθες και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος διαβεβαίωσε μεν ότι «θα νικήσουμε τον ιό», αλλά ζήτησε από τους Γερμανούς να παραμείνουν «ψύχραιμοι και αλληλέγγυοι» και να ακολουθούν τις οδηγίες. «Δείξτε κατανόηση, τα μέτρα είναι αναγκαία», δήλωσε χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε όσους εργάζονται σε ευαίσθητους τομείς: τις νοσηλεύτριες, τους γιατρούς, αλλά και τους ταμίες στα σούπερ μάρκετ και τους οδηγούς των φορτηγών τροφοδοσίας. «Ο κόσμος μετά θα είναι άλλος κόσμος», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και πρόσθεσε ότι εξαρτάται «από εμάς τους ίδιους» το πώς θα γίνει αυτή η αλλαγή. «Μόνο ως κοινότητα μπορούμε να νικήσουμε αυτόν τον ιό», τόνισε ο πρόεδρος της Γερμανίας και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας κάνει το παν προκειμένου η κρίση να μην μετατραπεί σε υπαρξιακό ζήτημα για τις επιχειρήσεις της χώρας.

Είκοσι “εισαγόμενα” κρούσματα στην Κίνα

Μόνο ένα νέο κρούσμα του κορονοϊού επιβεβαιώθηκε χθες Δευτέρα στην ηπειρωτική Κίνα, στην επαρχία Χουμπέι, ανακοίνωσαν η επαρχιακή Επιτροπή Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Υγείας, αλλά το σύνολο των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά συνολικά 21 στη χώρα, αφού αφίχθησαν από το εξωτερικό 20 άνθρωποι που έχουν μολυνθεί.

Τα 21 νέα κρούσματα αυξάνουν το σύνολο των ανθρώπων που έχει επαληθευτεί ότι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 στη χώρα όπου ξέσπασε η πανδημία τον Δεκέμβριο σε 80.861. Ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα, στην επαρχία Χουμπέι δεν είχαν καταγραφεί πλην της πρωτεύουσάς της, της Ουχάν, νέα κρούσματα για 12 συναπτές ημέρες.

Κατά την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας, ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν ανήλθε σε 13 χθες· ο συνολικός απολογισμός της ασθένειας COVID-19 ανήλθε σε 3.226 νεκρούς. Οι 12 από τους θανάτους καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι· οι 11 στην Ουχάν.

Με την άφιξη χθες στην κινεζική επικράτεια των είκοσι ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί, τα κρούσματα που κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα έχουν «εισαχθεί» στη χώρα ανήλθαν σε 143.

Καραντίνα σε όλη τη Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έδωσε εντολή χθες Δευτέρα να τεθεί σε καραντίνα το σύνολο της επικράτειας της Βενεζουέλας, για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν σε 33.

Από σήμερα Τρίτη «η Βενεζουέλα μπαίνει σε κοινωνική καραντίνα», τόνισε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που μεταδόθηκε από τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, διευκρινίζοντας πως αυτό το «απαραίτητο δραστικό μέτρο» θα εφαρμοστεί «σε όλη τη χώρα».

Ο Μαδούρο εξήγησε πως η απόφαση ακολούθησε τον εντοπισμό 16 νέων κρουσμάτων χθες Δευτέρα.

«Η κρίση αυτή μόλις ξεκινάει», προειδοποίησε ο σοσιαλιστής πολιτικός.

Η χώρα έθεσε σε καραντίνα χθες μερικές πολιτείες, όπου κατά τον Μαδούρο τα μέτρα είχαν αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος Μαδούρο δήλωσε ότι η χώρα θα εισαγάγει φάρμακα από την Κούβα και προστατευτικό εξοπλισμό, καθώς και «χιλιάδες» σετ εξετάσεων, από την Κίνα.

Οι τιμές του αργού κατέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω του πολέμου τιμών της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας και της μείωσης της ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, γεγονός που απειλεί να επιδεινώσει την κρίση στη Βενεζουέλα, χώρα σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εξαγωγές αργού, που ήδη υφίσταται εμπάργκο από τις ΗΠΑ.

Ο Μαδούρο αναγνώρισε ότι οι σημερινές τιμές του αργού σημαίνουν πως το βαρέλι τιμάται κάτω από το κόστος εξόρυξής του στη χώρα του.

Ωστόσο, τόνισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, «πρέπει να εγγυηθούμε ότι η οικονομία θα συνεχίσει να λειτουργεί κατά τη διάρκεια της καραντίνας».

Ιρλανδία: Πρόβλεψη για 15.000 κρούσματα ως το τέλος του μήνα

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αναμένει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού θα αυξηθεί εκθετικά, φθάνοντας τα περίπου 15.000 μέχρι τα τέλη του Μαρτίου από 223 σήμερα, δήλωσε χθες Δευτέρα ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, ενώ οι αρχές συνέστησαν στους πολίτες να αποφεύγουν όλα τα μη απολύτως απαραίτητα ταξίδια στο εξωτερικό το προσεχές διάστημα.

Το Δουβλίνο έχει μέχρι στιγμής κλείσει όλα τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα νυχτερινά κέντρα, τις περίφημες παμπ, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, κι έχει επιβάλλει απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων, στην προσπάθειά του να μειώσει τον ρυθμό εξάπλωσης της ασθένειας COVID-19, η οποία έχει ως σήμερα στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους στη χώρα.

Δίνοντας στη δημοσιότητα ένα ευρύ σχέδιο, που αφορά από την ενεργειακή ασφάλεια ως την αστυνόμευση και έχει σκοπό να περιοριστούν τα προβλήματα για την οικονομία και την κοινωνία, ο Βαράντκαρ προειδοποίησε πως αναμένει πως η αύξηση (+30% χθες) θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό για την ώρα. Απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συμβάλλουν να επιβραδυνθεί η κορύφωση της επιδημίας.

«Αναμένουμε ότι ως το τέλος του μήνα θα υπάρχουν πιθανόν 15.000 άνθρωποι που θα έχει διαγνωστεί πως προβλήθηκαν» από τον κορονοϊό, τόνισε ο Βαράντκαρ. «Οι περισσότεροι δεν θα χρειαστούν νοσηλεία, αλλά ένα ποσοστό θα χρειαστεί να εισαχθεί σε νοσοκομεία και χρειάζεται να εξασφαλίσουμε πως αυτό δεν θα συμβεί ταυτόχρονα», πρόσθεσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το θέμα, συνέχισε, «δεν είναι να κλειδαμπαρώσουμε τη χώρα αύριο και να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού. Αυτό δεν είναι δυνατό (…) Κανένας δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις, αλλά θεωρώ ότι οπωσδήποτε θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσουμε αυτό για πολλούς μήνες, όχι απλά μερικές εβδομάδες».

Η Ιρλανδία δημοσιοποίησε νεότερη ταξιδιωτική οδηγία, προτρέποντας όλους όσοι δεν απασχολούνται σε απαραίτητες υπηρεσίες, όπως η μεταφορά εμπορευμάτων, να μείνουν σπίτια τους. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σάιμον Κόβενι τόνισε ότι η κυβέρνηση προτρέπει τους Ιρλανδούς να μην πηγαίνουν στη Βρετανία, με μόνη εξαίρεση τη Βόρεια Ιρλανδία — περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου τα σύνορα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με την οποία είναι ανοικτά.

Ο Βαράντκαρ προειδοποίησε ότι 100.000 αν όχι ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας τις προσεχείς εβδομάδες και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι τράπεζες θα προσφέρουν διευκολύνσεις σε όσους δανειολήπτες χάσουν τη δουλειά τους.

Πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, η Ιρλανδία ήταν η χώρα με τον ταχύτερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας πετύχει να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας στο 4,8% και να απασχολούνται 2,36 εκατ. άνθρωποι, αριθμός που αποτελούσε ιστορικό υψηλό. Αλλά 20.000 άνθρωποι παρουσιάστηκαν στα ταμεία ανεργίας για να υποβάλουν αιτήσεις να λάβουν επιδόματα μόνο την Παρασκευή, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…