Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Πάνω από 2.000 νέοι θάνατοι στις ΗΠΑ

Ξεπέρασαν τους 7.000 οι νεκροί στη Γερμανία - Ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων στη Βραζιλία - Αναβάλλονται οι εκλογές στην Πολωνία

ap smodld

Στις ΗΠΑ καταγράφηκε ξανά χθες Τετάρτη ημερήσιος απολογισμός που ξεπέρασε τους 2.000 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε πλέον σε 73.095, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Οι 2.073 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 καταγράφηκαν ως τις 20:30 της Τετάρτης (03:30 σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας) από την ίδια ώρα της προηγουμένης με βάση τα δεδομένα του πανεπιστημίου, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.

Στις ΗΠΑ εξάλλου καταγράφονται πάνω από 1,22 εκατ. επίσημα διαγνωσμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, εκ των οποίων περίπου 190.000 ασθενείς αποθεραπεύθηκαν.

Η χώρα έχει κάνει πάνω από 7,75 εκατ. διαγνωστικά τεστ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ημερήσιος απολογισμός μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα τη Δευτέρα, όταν καταγράφηκαν 1.015 θάνατοι. Αλλά οι απολογισμοί τις τελευταίες δύο ημέρες ξεπερνούν και πάλι τους 2.000 θανάτους, δείχνοντας πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να δυσκολεύονται να κατέβουν από το «πλατό» στο οποίο βρίσκονται ως προς την εξέλιξη της πανδημίας.

Παρά τα δεδομένα αυτά, ο Λευκός Οίκος επικεντρώνεται εδώ και πολλές ημέρες στην άρση των μέτρων περιορισμού.

Στη Νέα Υόρκη, επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, ο αριθμός των νεκρών που καταγράφεται καθημερινά έχει μειωθεί πολύ, όμως έχουν εμφανιστεί άλλες εστίες, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της πρωτεύουσας, της Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα όπου καταγράφονται μακράν οι περισσότεροι θάνατοι και τα περισσότερα επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα. Αυτό βέβαια αφορά τις τιμές σε απόλυτους αριθμούς, όχι δηλαδή την αναλογία θανάτων και κρουσμάτων με τον πληθυσμό — με αυτή τη μέθοδο υπολογισμού, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία έχουν υποστεί βαρύτερα πλήγματα. Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ, κατηγορεί συχνά την Κίνα ότι ψεύδεται για τον δικό της απολογισμό και ότι στην πραγματικότητα θρηνεί περισσότερα θύματα από ό,τι η δική του χώρα.

Η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού είναι «χειρότερη» από την επίθεση των αυτοκρατορικών στρατευμάτων της Ιαπωνίας στο Περλ Χάρμπορ καθώς και τις τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, δήλωσε χθες ο Τραμπ. «Δεν είχε γίνει ποτέ πριν επίθεση αυτής της φύσης. Και δεν έπρεπε να γίνει ποτέ», είπε.

Γερμανία: Ξεπέρασαν τους 7.000 οι νεκροί

Άλλοι 123 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία, όπου ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού έφθασε πλέον τους 7.119, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut. Ο αριθμός των θανάτων πάντως ήταν μειωμένος σε σύγκριση με αυτόν της προηγουμένης (165).

Εξάλλου, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 1.284 και έφθασε τα 166.091, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων ξεπέρασε τα χίλια για πρώτη φορά έπειτα από τρεις ημέρες στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης.

Βραζιλία: Πάνω από 10.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κατέγραψε 615 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 10.503 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, δηλαδή ημερήσιο απολογισμό που είναι ο πιο βαρύς μέχρι τώρα.

Συνολικά, ο απολογισμός στη Βραζιλία ανερχόταν μέχρι χθες σε 8.536 θανάτους από την ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός και 125.218 κρούσματα μόλυνσης. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 7,8% και τα νέα κρούσματα κατά 9,2% σε ένα 24ωρο.

Στα νέα κρούσματα συμπεριλαμβάνεται ο εκπρόσωπος του προέδρου της Βραζιλίας, ο στρατηγός ε.α. Οτάβιου Χέγκου Μπάχους, 59 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο απόστρατος αξιωματικός βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του και δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα της COVID-19, διευκρινίζει το κείμενο. Το προσωπικό του αναμένει τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ στα οποία υποβλήθηκε κατ’ οίκον, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η είδηση εγείρει εκ νέου ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, έχει εκτεθεί στον κορονοϊό. Ο Μπολσονάρου υποβαθμίζει εξαρχής την πανδημία, χαρακτηρίζοντας την COVID-19 «γριπούλα», κι εναντιώνεται στα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών που έχουν επιβάλει πρακτικά όλοι οι κυβερνήτες των πολιτειών της Βραζιλίας, διότι λέει πως θα προκαλέσει ζημιά στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Η Γερουσία της Βραζιλίας ενέκρινε χθες Τετάρτη πακέτο στήριξης ύψους 10,5 δισεκ. δολαρίων για τις πόλεις και τις πολιτείες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας. Το σχέδιο νόμου αυτό διαβιβάστηκε στον πρόεδρο Μπολσονάρου προς υπογραφή και κύρωση.

Μεξικό: Ακόμα 197 θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κατέγραψε άλλους 197 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 1.609 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, δεδομένα που ανεβάζουν τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αυτή σε 2.704 νεκρούς επί συνόλου 27.634 κρουσμάτων μόλυνσης.

Ωστόσο η μεξικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό χωρίς αυτό να έχει διαγνωστεί είναι πολύ υψηλότερος, πως είχε πιθανότατα ξεπεράσει ήδη την Κυριακή τους 104.000.

Αναβάλλονται οι προεδρικές εκλογές στην Πολωνία

Οι προεδρικές εκλογές στην Πολωνία, που επρόκειτο να διεξαχθούν την Κυριακή αλλά η αντιπολίτευση ζητούσε να αναβληθούν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, συμφωνήθηκε να γίνουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ανακοίνωσαν το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS) Γιαρόσλαβ Κατσίνσκι και ο σύμμαχός του Γιαρόσλαβ Γκόβιν.

Η ψηφοφορία που προβλεπόταν να γίνει δεν θα διεξαχθεί και η πρόεδρος της κάτω Βουλής θα ανακοινώσει τη «πρώτη δυνατή ημερομηνία» των νέων εκλογών, γνωστοποίησαν οι δύο πολιτικοί με κοινή ανακοίνωσή τους που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Δεν έδωσαν καμία ένδειξη για την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών. Με βάση το Σύνταγμα της Πολωνίας κι έναν πρόσφατο νόμο, θα μπορούσαν να γίνουν είτε τη 17η είτε την 23η Μαΐου, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το PiS μέχρι στιγμής επεδίωκε η ψηφοφορία να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Σύμφωνα με αναλυτές, αιτία ήταν η επιθυμία του κυβερνώντος κόμματος να εξασφαλίσει τη νίκη του απερχόμενου προέδρου Αντρέι Ντούντα καθώς εάν οι εκλογές γίνουν αργότερα, υπάρχει κίνδυνος να υποστεί πλήγμα η εικόνα του λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας στην πολωνική οικονομία.

Η κεντρώα και αριστερή αντιπολίτευση επέκριναν έντονα τη θέση του PiS, λόγω των κινδύνων για τη δημόσια υγεία με φόντο την πανδημία του κορονοϊού. Το κυβερνών κόμμα αντέδρασε προτείνοντας η ψηφοφορία να γίνει επιστολικά.

Οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκαν επίσης στην παντελή απουσία δημοκρατικού διαλόγου και για την άνιση προβολή των υποψηφίων στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς οι υποψήφιοί της στερούνται την επαφή με τους ψηφοφόρους την ώρα που ο πρόεδρος Ντούντα είναι παρών διαρκώς στη δημόσια σφαίρα.

Ο Κατσίνσκι και ο Γκόβιν διαφωνούσαν για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Ο τελευταίος, ηγέτης του μικρού κόμματος Porozumienie (Συμφωνία), δεν ενέκρινε την ιδέα να γίνουν τη 10η Μαΐου, όπως ήθελε ο Κατσίνσκι. Η διένεξή τους δεν θίγεται στην κοινή ανακοίνωσή τους.

«Αφού παρέλθει η ημερομηνία της 10ης Μαΐου και γίνει η προβλεπόμενη διαπίστωση από το Ανώτατο Δικαστήριο ότι η ψηφοφορία είναι άκυρη λόγω της μη διεξαγωγής της, η πρόεδρος της Δίαιτας (σ.σ. της κάτω Βουλής) θα ανακοινώσει νέες προεδρικές εκλογές την πρώτη δυνατή ημερομηνία», αναφέρει η κοινή δήλωση των Κατσίνσκι και Γκόβιν.

Οι ηγέτες των δύο κομμάτων διευκρινίζουν ότι θα πρόκειται για μια εκλογική διαδικασία που θα γίνει επιστολικά και το κόμμα του Γκόβιν δεσμεύεται ότι θα υποστηρίξει την προώθηση του νόμου που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις, παρουσιάζοντας, σε συνεννόηση με το PiS, τροπολογίες σε αυτόν.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβερνητική συμμαχία αποπειράται να αποφύγει την ανοικτή σύγκρουση που θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση της πλειοψηφίας. Το κόμμα του Γκόβιν καταλαμβάνει 18 έδρες στη Βουλή, ενώ η συντηρητική πλειοψηφία δεν ελέγχει παρά τις 235 έδρες από τις 460.

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

ΕΡΤ

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

Η παρουσιάστρια της ΕΡΤ υποδέχθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» την μητέρα του αδικοχαμένου στην άσφαλτο, Αδαμάντιου…

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

mixaloliakos

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

Το δικαστήριο όφειλε να εξετάσει αν ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων,…

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…