Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Πάνω από 12 εκατομμύρια κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Διπλασιάστηκαν μέσα σε μόλις 39 μέρες τα κρούσματα

ap brazks 1

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό ξεπέρασαν τα 12 εκατομμύρια χθες Τετάρτη, με βάση την καταμέτρηση της σύνταξης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, καθώς αυξάνονται τα τεκμήρια πως ο ιός ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε επτά μήνες μεταδίδεται μέσω του αέρα, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 είναι τριπλάσιος από αυτόν των περιπτώσεων πολύ βαριάς γρίπης που καταγράφονται σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις στατιστικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πολλές από τις χώρες οι οποίες έχουν υποστεί σκληρά πλήγματα χαλαρώνουν τα μέτρα που είχαν επιβάλει για να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας, ενώ σε άλλες, όπως στην Κίνα και στην Αυστραλία, επιβάλλονται εκ νέου μέτρα σε τοπικό επίπεδο εξαιτίας αναζωπυρώσεων. Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ραγδαίες μεταβολές στην εργασιακή και κοινωνική ζωή ενδέχεται να διαρκέσουν ωσότου να είναι διαθέσιμο εμβόλιο.

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης ανακοινώθηκε στην Κίνα στις αρχές Ιανουαρίου. Πέρασαν 149 ημέρες προτού τα κρούσματα να φθάσουν τα έξι εκατομμύρια. Πέρασε λιγότερο από το ένα τρίτο αυτού του χρονικού διαστήματος — μόλις 39 ημέρες — προτού τα κρούσματα να διπλασιαστούν στα 12 εκατομμύρια, παρατηρεί το Ρόιτερς.

Έχουν ανακοινωθεί πάνω από 546.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 μέχρι εδώ, αριθμός που συγκρίνεται με αυτόν που καταγράφεται συνήθως μέσα σε έναν χρόνο εξαιτίας της γρίπης. Ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε τη 10η Ιανουαρίου στην Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι της Κίνας. Κατόπιν, τα κρούσματα μόλυνσης και τα θύματα άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία, πρώτα στην Ευρώπη, κατόπιν στις ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκε ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων που αποτελεί παγκόσμιο θλιβερό ρεκόρ (56.818) την 3η Ιουλίου, όταν τα κρούσματα μόλυνσης πέρναγαν το όριο των 11 εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο. Οι ΗΠΑ πέρασαν το ορόσημο των 3 εκατομμυρίων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 την Τρίτη. Πρόκειται για πάνω από το ένα τέταρτο των κρουσμάτων. Στις ΗΠΑ καταγράφεται επίσης πάνω από το ένα τέταρτο των θανάτων εξαιτίας της COVID-19. Η στρατηγική της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αντιμετώπιση της πανδημίας αμφισβητείται έντονα.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, επιβεβαιώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, αλλά παραμένει αδιάλλακτος και συνεχίζει να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης, όπως πράττει εξαρχής. Τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Βραζιλία κυμαίνονται από τα 20.000 ως τα 50.000 ημερησίως από την 1η Ιουλίου. Η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων θρηνεί σχεδόν 68.000 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας, ενώ τα κρούσματα μόλυνσης είναι πλέον πάνω από 1,7 εκατ., κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Η καταμέτρηση του Ρόιτερς, που βασίζεται στις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, πιστοποιεί ότι η πανδημία εξαπλώνεται πλέον με τον ταχύτερο ρυθμό στη Λατινική Αμερική.

Συνολικά, στην αμερικανική ήπειρο καταγράφονται πάνω από τα μισά κρούσματα παγκοσμίως και σχεδόν οι μισοί θάνατοι. Βραζιλία και ΗΠΑ έχουν καταγράψει περί το 45% των νέων κρουσμάτων στον πλανήτη από την 1η Ιουλίου.

Η Ινδία — η χώρα με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης στον πλανήτη — είναι πλέον αντιμέτωπη με πάνω από 20.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση.

Σε χώρες όπου οι δυνατότητες να γίνονται τεστ είναι περιορισμένες, οι αριθμοί των κρουσμάτων αντανακλούν απλά ένα μέρος της επιδημιολογικής εικόνας.

Ειδικοί επισημαίνουν εδώ και καιρό ότι τα επίσημα δεδομένα υποβαθμίζουν την πραγματικότητα τόσο ως προς τα κρούσματα μόλυνσης, όσο και ως προς τους θανάτους.

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

5848271

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

Την αναστολή των καθηκόντων του επίορκου γιατρού αποφάσισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης μετά…

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

Απόδημος

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

«Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», ανέφερε ο Δημήτρης Σαββίδης στο βίντεο…

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για όλα λίγη ώρα πριν περάσει την πύλη του στρατοπέδου στη…