Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Πανικός στη Νέα Ζηλανδία πριν την επιβολή της καθολικής καραντίνας

Απο την Τετάρτη στις 23:59 και για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων θα εφαρμοστεί το μέτρο

Σταθμοί των φέρι μπόουτ γεμάτοι, επιδρομή στα σούπερ μάρκετ, πολίτες ανήσυχοι μακριά από τα σπίτια τους: ο πανικός έχει καταλάβει σήμερα τη Νέα Ζηλανδία, μία ημέρα πριν από την επιβολή καθολικής καραντίνας με στόχο την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

Η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει στους σταθμούς των φέρι μπόουτ που πραγματοποιούν δρομολόγια μεταξύ του Ουέλινγκτον και του Βόρειου Νησιού καθώς και μεταξύ του Πίκτον και του Νότιου Νησιού.

Εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν μία θέση στα πλοία που διασχίζουν τα στενά του Κουκ, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Καθολική καραντίνα

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι στη χώρα θα επιβληθεί καθολική καραντίνα από την Τετάρτη στις 23:59 τοπική ώρα (12:59 ώρα Ελλάδας) και για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση της covid-19.

Η Νέα Ζηλανδία έχει πληγεί σαφώς λιγότερο από πολλές άλλες χώρεθα σημειώσει έκρηξη, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρας παγκοσμίως με μόλις 142 κρούσματα του κορονοϊού. Όμως η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι ο αριθμός των κρουσμάτων . Η χώρα ήταν από τις πρώτες που επέβαλε καραντίνα σε όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν στο έδαφός της και που απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις στο ύπαιθρο.

Από αύριο και για ένα μήνα θα κλείσουν όλα τα σχολεία και τα γραφεία, ενώ ανοικτά θα μείνουν μόνο τα καταστήματα τροφίμων και οι βασικές υπηρεσίες.

«Το πιο απλό είναι να μείνουμε σπίτι (…) έτσι θα σώσουμε ζωές», δήλωσε η Άρντερν σε συνέντευξη Τύπου.

«Η βασική αρχή του συναγερμού στο επίπεδο 4 είναι να περιοριστούν οι επαφές μεταξύ των ανθρώπων στις απολύτως απαραίτητες», τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι η καθολική καραντίνα θα έχει αποτελέσματα, αν την τηρήσουν όλοι.

Εσωτερικές μετακινήσεις

Στο μεταξύ η Air new Zealand, οι διεθνείς πτήσεις της οποίας είναι πλέον σχεδόν μηδενικές, έχει αυξήσει τον αριθμό των εσωτερικών πτήσεων ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να επιστρέψουν σπίτια τους πριν από την έναρξη της καραντίνας.

Το χάος που επικράτησε στους σταθμούς των φέρι μπόουτ και τα αεροδρόμια ώθησε την κυβέρνηση να αποφασίσει παράταση 48 ωρών ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να επιστρέψουν σπίτια τους.

«Ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν έχουμε αποφασίσει να κλείσουμε τη χώρα μας σε 48 ώρες (…) Γνωρίζω ότι αυτό προκαλεί άγχος, κυρίως σε όσους βρίσκονται στους σταθμούς των φέρι μπόουτ, αλλά θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός.

«Θα επιτρέψουμε στους ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η αστυνομία ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στα σούπερ μάρκετ, όπου έχουν εκτυλιχθεί σκηνές πανικού αν και η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν αρκετά αποθέματα.

Η Countdown, μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Νέα Ζηλανδία, είδε να γίνεται επιδρομή τα ράφια της μετά την ανακοίνωση της καθολικής καραντίνας, ενώ η ζήτηση ήταν ήδη μεγάλη εδώ και τρεις εβδομάδες.

«Πρέπει να ηρεμήσουμε», δήλωσε η Κίρι Χάνιφιν εκπρόσωπος της αλυσίδας στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio New Zealand. «Δεν φταίμε εμείς αν τα ράφια μας είναι άδεια, ευθύνεται ο τρόπος που οι άνθρωποι κάνουν τα ψώνια τους. Όμως όλα αυτά δεν είναι απαραίτητα», πρόσθεσε.

Η απάντηση Κούγια για το βούλευμα Πισπιρίγκου: Έχουμε αντικρούσει λέξη προς λέξη τα επιχειρήματα

Η απάντηση Κούγια για το βούλευμα Πισπιρίγκου: Έχουμε αντικρούσει λέξη προς λέξη τα επιχειρήματα

Αναλυτικά η απάντηση του δικηγόρου Αλέξη Κούγια για το βούλευμα με το οποίο η Ρ.…