Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Οι τελευταίες εξελίξεις

Αναβάλλεται επ' αόριστον το καρναβάλι του Ρίο Ντε Ζανέιρο - Ρεκόρ θανάτων στη Χιλή - Πάνω από 2.500 νέα κρούσματα - Στην τελική φάση δοκιμών το υποψήφιο εμβόλιο της Novavax

andhra covid 2

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 32.817 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 831 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.

Η μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής έχει καταγράψει πάνω από 4,6 εκατομμύρια περιστατικά μόλυνσης αφότου η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στην επικράτειά της. Κατατάσσεται τρίτη στον κόσμο ως προς τον αριθμό των μολύνσεων, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη Βραζιλία πλησιάζει πλέον τους 140.000 νεκρούς. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στην υφήλιο, έπειτα από αυτόν των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, το διάσημο καρναβάλι στο Ρίο ντε Ζανέιρο, το οποίο επρόκειτο να διεξαχθεί τον Φεβρουάριο, αναβλήθηκε επ’ αόριστον εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε αξιωματούχος.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η εκδήλωση πρέπει να αναβληθεί. Απλούστατα δεν μπορούμε να την κάνουμε τον Φεβρουάριο. Οι σχολές σάμπας δεν έχουν ούτε τον χρόνο, ούτε τους χρηματοδοτικούς και οργανωτικούς πόρους ώστε να είναι έτοιμες τον Φεβρουάριο», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ζόρζι Καστανιέιρα, πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ένωσης Σχολών Σάμπας του Ρίο (LIESA), που οργανώνει το καρναβάλι, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μεξικό: Ξεπέρασαν τους 75.000 οι θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 490 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 5.408 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έχει πλέον φθάσει τους 75.439 νεκρούς επί συνόλου 715.457 μολύνσεων, όμως, όπως έχουν επισημάνει επανειλημμένα στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης, οι πραγματικοί αριθμοί είναι μάλλον πολύ υψηλότεροι, με δεδομένο ότι γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ.

Χιλή: Θλιβερό ρεκόρ θανάτων, πάνω από 450.000 τα κρούσματα

Για πρώτη φορά από τα τέλη Ιουλίου, το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πάνω από 100 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 — επακριβώς 124 —, με το σύνολο των νεκρών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να φθάνει τους 12.469 ως αυτό το στάδιο.

Ωστόσο, το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο αυξημένος αριθμός οφειλόταν σε «καθυστέρηση της καταγραφής των θανάτων στα ληξιαρχεία» λόγω πρόσφατων εορτών στη Χιλή και δε σηματοδοτεί κάποια μεταβολή της τάσης ή του δείκτη θνητότητας, σύμφωνα με την εφημερίδα La Tercera. «Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες καταγράφεται μέσος όρος 23 θανάτων ημερησίως» σε εθνικό επίπεδο, διαβεβαίωσε η εφημερίδα, επικαλούμενη τα κυβερνητικά δεδομένα.

Εξάλλου στις 13 από τις 16 περιφέρειες της Χιλής, τα κρούσματα μόλυνσης μειώνονται την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Τις προηγούμενες 24 ώρες, επιβεβαιώθηκαν 1.731 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει τις 451.634.

Περού: Οι λιγότεροι θάνατοι των τελευταίων πέντε μηνών

Το υπουργείο Υγείας του Περού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 68 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, ο χαμηλότερος αριθμός τους τελευταίους σχεδόν πέντε μήνες στη χώρα αυτή της νότιας Αμερικής.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έφθασε τα 788.930, αυξημένο κατά 6.235, κατά τα δεδομένα του υπουργείου. Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού ανήλθε σε 31.938 επισήμως. Οι 68 θάνατοι είναι ο χαμηλότερος ημερήσιος απολογισμός από την 4η Μαΐου (58), πάντα κατά τα στοιχεία του υπουργείου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τον Σεπτέμβριο, ο μέσος όρος θανάτων ημερησίως εξαιτίας της COVID-19 ανέρχεται σε 124· τον Αύγουστο ήταν 206.

Μολονότι ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες, παραμένει υποδιπλάσιος σε σχέση με αυτόν που καταγραφόταν τον Αύγουστο.

Το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται στην τρίτη θέση στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής ως προς τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, πίσω από τη Βραζιλία και την Κολομβία. Βρίσκεται επίσης στην τρίτη θέση ως προς τον αριθμό των θανάτων, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, το Περού καταγράφει τον υψηλότερο δείκτη θνητότητας στον πλανήτη (98,68 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους), σύμφωνα με το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Γερμανία: Πάνω από 2.500 νέα κρούσματα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε τις προηγούμενες 24 ώρες κατά 2.153 φθάνοντας τις 280.223, όπως δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, που ειδικεύεται στις λοιμώδεις νόσους.

Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν άλλοι 15 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στην ισχυρότερη οικονομική δύναμη της ευρωζώνης να φθάνει τους 9.443 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά τα στοιχεία του ινστιτούτου.

Στην τελευταία φάση δοκιμών το υποψήφιο εμβόλιο της Novavax

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι άρχισε στο Ηνωμένο Βασίλειο την τελευταία φάση κλινικών δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της εναντίον της COVID-19.

Σε αυτή τη δοκιμή σκοπός είναι να συμμετάσχουν 10.000 εθελοντές 18 ως 84 ετών.

«Εξαιτίας του υψηλού επιπέδου που παρατηρείται στη μετάδοση του SARS-CoV-2, και με δεδομένο ότι αυτό θα συνεχίσει πιθανόν να είναι υψηλό στο Ηνωμένο Βασίλειο, είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η κλινική δοκιμή θα επιτύχει την ταχεία προσέλκυση εθελοντών και θα δώσει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα ως προς την αποτελεσματικότητα» του εμβολίου της Novavax, ανέφερε σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εταιρείας ο Γκρέγκορι Γκλεν, ο διευθυντής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόκειται για το ενδέκατο πειραματικό εμβόλιο παγκοσμίως που εισέρχεται στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες. Γενικά στις δοκιμές αυτές στους μισούς ασθενείς χορηγείται ψευδοφάρμακο, ή πλασίμπο, και στους υπόλοιπους το εμβόλιο.

Τα υποψήφια εμβόλια που θεωρείται πως έχουν προχωρήσει στη Δύση είναι αυτά της AstraZeneca, που συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, της Pfizer και της Moderna. Κινεζικά και ρωσικά πειραματικά εμβόλια έχουν επίσης φθάσει στην τελική φάση των δοκιμών.

Η Novavax συγκαταλέγεται στις έξι εταιρείες που χρηματοδοτούνται με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση για την ανάπτυξη εμβολίου και η πέμπτη που εισέρχεται στην 3η φάση. Έχει λάβει πάνω από 1,6 δισεκ. δολάρια από το αμερικανικό δημόσιο για την παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων.