Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών σε όλο τον κόσμο

Σχέδιο μερικής επιστροφής της Ιταλίας στην κανονικότητα ανακοίνωσε ο Κόντε - Μόλις τρία κρούσματα στην Κίνα

Ιταλία: Μερική επιστροφή στην κανονικότητα από 4 Μαΐου

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, αναφέρθηκε στην έναρξη της λεγόμενης «δεύτερης φάσης», κατά την οποία η Ιταλία θα αρχίσει να επιστρέφει βαθμιαία στην καθημερινότητα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να συνεχίσουν να επιδεικνύουν αίσθημα ευθύνης, για να μην υπάρξει, λόγω μη τήρησης των κανόνων ασφαλείας, νέο κύμα μολύνσεων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ακριβώς για τον λόγο αυτό, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

«Από τις 4 Μαΐου και επί δυο εβδομάδες, οι μετακινήσεις μέσα στην περιφέρεια διαμονής θα επιτρέπονται μόνο για λόγους υγείας, επαγγελματικούς, για έκτακτες υποθέσεις και για να επισκέπτεται κανείς τους συγγενείς του. Οι υπεύθυνες δηλώσεις παραμένουν σε ισχύ. Προσοχή, όμως, δεν λέμε ότι θα επιτρέπονται οικογενειακά και ιδιωτικά πάρτι», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Όποιος το επιθυμεί, θα μπορεί να αγοράζει τρόφιμα και ροφήματα από καφε μπαρ και εστιατόρια, αλλά θα πρέπει να τα καταναλώνει στο σπίτι, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Παράλληλα, θα ξαναρχίσει να λειτουργεί ο οικοδομικός τομέας, η μεταποιητική βιομηχανία και οι εταιρίες που προμηθεύουν τις δυο αυτές οικονομικές δραστηριότητες. Θα επιτραπούν η ατομική προπόνηση των αθλητών και η άθληση των πολιτών σε μεγάλη απόσταση από το σπίτι, τηρώντας, πάντα, όμως, τις αποστάσεις ασφαλείας.

Τα μέτρα της κυβέρνησης προβλέπουν ότι στις 4 Μαΐου μπορούν να ανοίξουν τα πάρκα των διαφόρων πόλεων, αλλά με έλεγχο στον αριθμό εισόδων των πολιτών. Παραμένει η απαγόρευση σε ότι αφορά τις θρησκευτικές τελετές, με μοναδική εξαίρεση για τις κηδείες, αλλά με συμμετοχή όχι περισσότερων από 15 συγγενών.

«Τα μέσα μεταφοράς θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.

Από τις 18 Μαΐου, παράλληλα, θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι ομαδικές προπονήσεις και θα ανοίξουν τα καταστήματα λιανικής πώλησης. Θα επαναλειτουργήσουν μουσεία, βιβλιοθήκες και εκθεσιακοί χώροι.

Τέλος, αν δεν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση Κόντε στοχεύει να επιτρέψει την κανονική λειτουργία, από την 1η Ιουνίου, των καφέ-μπαρ, των εστιατορίων, των κομμωτηρίων, των κουρείων και των κέντρων αισθητικής.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε, επίσης, ότι με τους συνεργάτες του ετοιμάζει αναλυτικό σχέδιο επαναλειτουργίας για τις οργανωμένες πλαζ, το οποίο θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, τέλος, υπογράμμισε ότι στην τελευταία ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής επιτελέσθηκε ιστορική πρόοδος σε ό,τι αφορά τη διαπίστωση όλων των χωρών μελών ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί απόλυτη ανάγκη για την Ένωση.

«Πρέπει να υπάρξει μια άμεση, κοινή και θαρραλέα αντίδραση. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, τώρα πρέπει να φτάσουμε στο τέρμα, να μετατρέψουμε την πολιτική αυτή διαπίστωση, σε ουσιαστικά μέτρα χρηματοδότησης», υπογράμμισε ο Κόντε, ο οποίος χαρακτήρισε βασικής σημασίας την «κοινή, ομαδική δράση της Ιταλίας με τις υπόλοιπες χώρες οι οποίες τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης».

ΗΠΑ: 1.330 νέοι θάνατοι

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν άλλοι 1.330 θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Η χώρα αυτή θρηνεί πλέον 54.841 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 964.937 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Οι ΗΠΑ είναι μακράν η χώρα που πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από την πανδημία, σε αριθμό θανάτων όσο και κρουσμάτων μόλυνσης.

Γερμανία: Πάνω από 1.000 νέα κρούσματα

Άλλοι 110 ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία, με το σύνολο των θανάτων στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει πλέον τους 5.750, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και αναρτά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut, που ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες.

Εντοπίστηκαν ακόμη 1.018 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 155.193, κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Κίνα: Μόλις τρία νέα κρούσματα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής εντοπίστηκαν στην ηπειρωτική Κίνα τρία νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμός σημαντικά μειωμένος από τα 11 για τα οποία έκανε λόγο την προηγουμένη, ενώ δεν διαπιστώθηκε κανένας νέος θάνατος.

Από τα τρία νέα κρούσματα, δύο ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό στην κινεζική επικράτεια μολυσμένοι.

Σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα που δημοσιοποιεί η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας, το ένα κρούσμα μετάδοσης του κορονοϊού στην κοινότητα εντοπίστηκε στην παραμεθόρια βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, η οποία γειτονεύει με τη Ρωσία.

Οι αρχές εντόπισαν εξάλλου 25 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του SARS-CoV-2 στη χώρα, αριθμό ελαφρά μειωμένο από τις 30 της προηγουμένης, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εξάλλου, 80 ασθενείς ιάθηκαν και έλαβαν εξιτήριο, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν αποθεραπευθεί να ανέρχεται πλέον σε 77.474.

Ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, κατά τα επίσημα στοιχεία, από τον νέο κορονοϊό είχαν μολυνθεί 82.830 άνθρωποι.

Ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 ανερχόταν σε 4.633. Στον επίσημο απολογισμό προστέθηκε ένας ακόμη θάνατος, στο Πεκίνο, που δεν είχε συμπεριληφθεί σε αυτόν ως εδώ.

Βρετανία: Ανακοινώνει το σχέδιο για άρση του lockdown ο Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδιά του για την άρση του lockdown που επιβάλλεται τον τελευταίο μήνα για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού εντός της εβδομάδας, μετά την επιστροφή του στη Ντάουνινγκ Στριτ χθες Κυριακή, ανέφερε το βράδυ στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα The Telegraph.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Συντηρητικών επανέρχεται στην άσκηση των καθηκόντων του από σήμερα, αφού πέρασε μία εβδομάδα σε νοσοκομείο εξαιτίας της μόλυνσής του από τον νέο κορονοϊό και άλλες δύο εβδομάδες ανάρρωσης στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς.

Ο Τζόνσον έχει συζητήσει με υπουργούς του την ιδέα της «τροποποίησης» των μέτρων αντί της πλήρους άρσης τους, προκειμένου να εμπεδωθεί το μήνυμα πως θα συνεχίσουν να ισχύουν τουλάχιστον κάποιοι περιορισμοί ακόμη και αφού ανοίξουν ξανά οι χώροι εργασίας και τα σχολεία, αναφέρει το ρεπορτάζ της Τέλεγκραφ.

Επισήμως, ο αριθμός των θανάτων που οφείλονταν στην COVID-19 και διαπιστώθηκαν σε νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε χθες σε 20.732 — κατά 413 σε ένα εικοσιτετράωρο — ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης ανερχόταν σε 152.840, αυξημένος κατά 4.463 μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Μεξικό: Υποχρεωτική η μάσκα στην πρωτεύουσα

Ο δήμος του Μεξικού, μιας μεγαλούπολης 20 εκατομμυρίων κατοίκων, καθιστά από σήμερα υποχρεωτική τη μάσκα στους δημόσιους χώρους, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πανδημία της Covid-19.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που, όπως ξέρουν όλοι, μπορεί να έχουν μολυνθεί αλλά είναι ασυμπτωματικοί και κατά συνέπεια είναι σημαντικό να καλύπτουμε το στόμα», ανέφερε η δήμαρχος Κλαούντια Σεϊνμπάουμ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όσοι δεν θα φορούν μάσκα δεν θα τιμωρούνται, όμως η δήμαρχος προέτρεψε τους κατοίκους να τηρήσουν το μέτρο.

Στο βόρειο Μεξικό πολλές Πολιτείες (Σονόρα, Ταμαουλίπας, Κοαουίλα, Νουέβο Λεόν) έχουν ήδη καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας, από τις αρχές Απριλίου.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 46 νέοι θανάτοι εξαιτίας της COVID-19 και 835 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας να φθάνει έτσι τους 1.351 και το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό να ανέρχεται σε 14.677.

Η μεξικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κορύφωση της επιδημίας στη χώρα θα συμβεί γύρω στις 8-10 Μαΐου.

Διατηρούνται τα μέτρα στον Καναδά

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα ότι τα μέτρα απομόνωσης για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού θα πρέπει να διατηρηθούν προς το παρόν, μολονότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι θάνατοι αυξάνονται κατά λιγότερο από 10% ημερησίως, για έβδομη συνεχόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες υγείας, το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά λιγότερο από 6% σε σύγκριση με χθες, φτάνοντας τους 2.489 συνολικά. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 45.791.

Το Σάββατο, οι αριθμοί αυτή ήταν αντίστοιχα 2.350 και 44.364.

«Πρέπει όλοι μας να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών και να μείνουμε στο σπίτι. Θα το ξεπεράσουμε όλοι μαζί», τόνισε ο Τριντό στην ανακοίνωσή του.

Ορισμένες από τις 10 επαρχίες του Καναδά έχουν ανακοινώσει σχέδια για τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας τους, επιμένοντας όμως ότι θα πρέπει να τηρηθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση και να υπάρχει προστατευτικός εξοπλισμός στους χώρους εργασίας. Τα μέτρα θα διαφέρουν ανά περιοχή, όμως θα χρειαστεί εθνικός συντονισμός, είπε ο Τριντό χθες.

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Πειραιάς

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Παρολίγο τραγωδία πήγε να συμβεί στο λιμάνι του Πειραιά με μια 70χρονη γυναίκα από τη…

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

4950603

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

«Εύχομαι τα παιδιά τους να μην τους δουν ποτέ όπως σε είδα εγώ. Ο Θεός…

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

kallianos copy 4

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

«Είναι στο αυτοκίνητο, κάνει βόλτες, δε μπορεί να ηρεμήσει, δεν τον χωράει ο τόπος. Δεν…

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

InCollage 20240425 140114310

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

«Θα ήθελα να μην αναφέρετε πάλι το όνομα ΤΕΜΠΗ ,δεν γνωρίζετε μην μιλάτε», τόνισε ο…