Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Οι εξελίξεις στον κόσμο τις τελευταίες ώρες

Πρώτο κρούσμα στη Λιβύη - «Πλήρης και υποχρεωτική» καραντίνα στον Παναμά - Άρση περιορισμών στη Χουμπέι

ek korytr 2

Ο πρώτος θάνατος ανηλίκου που οφείλεται στον κορονοϊό καταγράφηκε χθες στις ΗΠΑ, κοντά στο Λος Άντζελες.

Οι υγειονομικές αρχές της κομητείας του Λος Άντζελες γνωστοποίησαν με ανακοίνωσή τους τρεις νέους θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, συμπεριλαμβανομένου αυτού «ενός νέου ηλικίας μικρότερης των 18 ετών», που ζούσε στο Λάνκαστερ, περίπου σαράντα χιλιόμετρα βόρεια της μεγαλούπολης.

Πρόκειται για τον πρώτο γνωστό θάνατο ανηλίκου εξαιτίας της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα άλλα δύο θύματα ήταν ηλικίας μεταξύ 50 και 70 ετών, κατά την ανακοίνωση, που δεν περιέχει καμία άλλη διευκρίνιση για την περίπτωση του νεαρού.

Κατά ειδικούς, ο κορονοϊός σπανίως παίρνει βαριά μορφή όταν προσβάλλει παιδιά. Ελάχιστα είναι τα θανατηφόρα κρούσματα μεταξύ ανηλίκων σε διεθνές επίπεδο αφότου ξέσπασε η πανδημία, τον Δεκέμβριο.

Η ασθένεια COVID-19 «δεν κάνει καμία διάκριση ηλικίας, φυλής ή επιπέδου πλούτου» και «αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή σε περιοχές όπως η Νέα Υόρκη μας δείχνει πως οφείλουμε να προετοιμαστούμε», τόνισε η διευθύντρια της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της κομητείας, η Μπάρμπαρα Φερέρ.

«Δεν θα μπορέσουμε να εξομαλύνουμε την καμπύλη [σ.σ. της εξάπλωσης] παρά μόνο αν οι πάντες πάρουν σοβαρά την εντολή της κοινωνικής αποστασιοποίησης και τηρήσουν τις εντολές για απομόνωση και καραντίνα», επέμεινε η ίδια.

Οι αρχές έθεσαν το Λος Άντζελες και το σύνολο της πολιτείας της Καλιφόρνιας υπό περιορισμό, δίνοντας εντολή να ανασταλούν όλες οι «μη απολύτως απαραίτητες» δραστηριότητες και να αποφεύγονται όσο περισσότερο είναι δυνατόν οι μετακινήσεις.

«Τις τελευταίες 48 ώρες, καταγράφηκαν 256 νέα κρούσματα» μόλυνσης από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της κομητείας του Λος Άντζελες.

Ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην περιοχή αυτή αυξήθηκε έτσι σε 662, μόλις δέκα εκ των οποίων είναι νέοι κάτω των 18 ετών.

Η πανδημία έχει οδηγήσει σε 119 εισαγωγές σε νοσοκομεία και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους στην κομητεία.

Συνολικά, οι ΗΠΑ κατέγραφαν επισήμως, ως το απόγευμα χθες Τρίτη, 674 θανάτους και πάνω από 51.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Άρση περιορισμών στη Χουμπέι

Οι αρχές της Κίνας ήραν σήμερα τον αποκλεισμό που είχε επιβληθεί πριν από μήνες στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 18.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Δεκέμβριο.

Κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης δεν καταγράφηκε ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης στην ηπειρωτική Κίνα, μολαταύτα εντοπίστηκαν 47 νέα «εισαγόμενα» — κατά την ορολογία των κινεζικών αρχών — κρούσματα το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Συνολικά έχουν εντοπιστεί 474 «εισαγόμενα» κρούσματα. Πρόκειται στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων για Κινέζους που επέστρεψαν στην πατρίδα τους έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Διαπιστώθηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι τις προηγούμενες 24 ώρες, οι τρεις στη Χουμπέι, επαρχία της κεντρικής Κίνας πρωτεύουσα της οποίας είναι η πόλη Ουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2.

Συνολικά, ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό στην Κίνα ανέρχεται σε πάνω από 81.200, ενώ 3.281 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί θεαματικά τον τελευταίο μήνα.

Το Πεκίνο γνωστοποίησε χθες Τρίτη ότι ο αποκλεισμός των 50 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της επαρχίας Χουμπέι, που τελούσε σε ισχύ από τον Ιανουάριο, αίρεται: τους δίνεται πλέον η δυνατότητα να μετακινούνται, με την προϋπόθεση ότι είναι υγιείς. Ορισμένα αεροδρόμια και ορισμένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί επαναλειτουργούν. Ωστόσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε αυτό το στάδιο.

Αντίθετα, στην Ουχάν, οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ως την 8η Απριλίου για να τους δοθεί η δυνατότητα να βγουν από την πόλη.

Η εξέλιξη της κατάστασης βρίσκεται σε διαμετρική αντίθεση με την εικόνα στον υπόλοιπο κόσμο, όπου η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε φάση ραγδαίας εξάπλωσης, υποχρεώνοντας ολοένα περισσότερες κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού της κίνησης, να ανακοινώνουν απαγόρευση κυκλοφορίας, να κλείνουν δημόσιους χώρους κ.ο.κ.. Πάνω από 400.000 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε 175 χώρες και περιοχές.

Στην Κίνα, βασική ανησυχία πλέον είναι το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα μόλυνσης εξαιτίας των «εισαγόμενων» κρουσμάτων. Έτσι, πολλές κινεζικές πόλεις έθεσαν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα, ιδίως την επιβολή καραντίνας στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από το εξωτερικό.

Όλες οι πτήσεις εξωτερικού με προορισμό το Πεκίνο αποφασίστηκε να εκτρέπονται στα αεροδρόμια άλλων πόλεων, όπου όλοι οι επιβάτες τους υποβάλλονται σε εξετάσεις.

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Λιβύη

Το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού επιβεβαιώθηκε στη Λιβύη, όπου χρόνια πολέμου και χάους έχουν φέρει σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση το σύστημα υγείας.

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, το οποίο είναι σε θέση να δραστηριοποιείται σε περιοχές που ελέγχουν και οι δύο βασικές αντιμαχόμενες πλευρές στη λιβυκή σύρραξη, ενημέρωσε για τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Πάντως, γιατροί δήλωσαν ότι ο ασθενής έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο στην πρωτεύουσα Τρίπολη, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τόσο η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) στην Τρίπολη, στη δυτική Λιβύη, όσο και η παράλληλη κυβέρνηση στη Βεγγάζη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, έχουν αναστείλει τα ταξίδια από και προς το εξωτερικό κι έχουν δεσμευθεί να διαθέσουν πόρους στις υπηρεσίες υγείας.

Ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που συνδέεται με την παράλληλη κυβέρνηση, πολιορκεί την πρωτεύουσα, προσπαθεί να την κυριεύσει από τον περασμένο Απρίλιο. Παρά την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ώστε τα μέρη να επικεντρωθούν στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν: χθες καταγράφηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί με τη χρήση βαρέων πυροβόλων και μάχες εκ του συστάδην.

«Το σύστημα υγείας βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης ήδη προτού εμφανιστεί ο κορονοϊός», επισήμανε η Ελίζαμπεθ Χοφ, επικεφαλής της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) στη Λιβύη.

Ο εξοπλισμός για να γίνονται εξετάσεις σπανίζει, ελάχιστα μέσα προστασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι διαθέσιμα, ενώ λιγοστό είναι επίσης το ίδιο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ειδικά στην επαρχία, πρόσθεσε η Χοφ.

«Υπάρχει εθνικό σχέδιο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, «αλλά δεν έχει διατεθεί ακόμη χρηματοδότηση για την εφαρμογή του», στηλίτευσε η επικεφαλής της αποστολής του ΠΟΫ.

Ο αποκλεισμός λιμένων όπου βρίσκονται τερματικοί σταθμοί για την εξαγωγή πετρελαίου από παραστρατιωτικούς φυλών προσκείμενων στον ΛΕΣ στην ανατολική Λιβύη έχει στερέψει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης στην Τρίπολη, που χρηματοδοτεί τους κρατικούς θεσμούς και εγγυάται τη μισθοδοσία των δημοσίων λειτουργών σε όλη τη χώρα.

Μια γιατρός που εργάζεται σε κέντρο υγείας στην Τρίπολη σχολίασε χαρακτηριστικά ότι πληρώθηκε τελευταία φορά κάποια στιγμή πέρυσι.

Η παράλληλη κεντρική τράπεζα, στη Βεγγάζη, που έχει ιδρυθεί από την κυβέρνηση η οποία συνδέεται με τον στρατάρχη Χάφταρ, διαβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι κατέβαλε μισθούς στους δημόσιους λειτουργούς στην ανατολική Λιβύη, για πρώτη φορά εντός του 2020. Όμως γιατρός στην περιοχή αντέτεινε ότι δεν είδε να πιστώνεται κανένα ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό του.

Νοσηλευτές και νοσηλεύτριες στη Βεγγάζη αρνήθηκαν να εργαστούν, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν πληρωθεί και δεν τους δίνονται επαρκής εξοπλισμός προστασίας, τόνισε γιατρός. Το πρόβλημα επιλύθηκε αργότερα, κατά πληροφορίες.

Στη Μισράτα, σημαντικό λιμάνι δυτικά της Τρίπολης που ελέγχουν παραστρατιωτικοί πιστοί στην ΚΕΣ, εταιρείες καθαρισμού έκαναν απολύμανση σε πάρκα και δημόσιους κήπους. Εθελοντές έκαναν διανομή χειρουργικών μασκών και γαντιών καθώς κάτοικοι έμπαιναν σε τράπεζες, όπου φρέσκα διαγράμματα έδειχναν στους ανθρώπους πού να στέκονται ώστε κάθε πελάτης να βρίσκεται σε ασφαλή απόσταση από τον άλλο.

«Αν απλώς μείνουμε άπρακτοι, αν δεν κάνουμε τίποτα περιμένοντας την κυβέρνηση, δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα», σχολίασε ο Τάχερ Αλζαρούκ, 55χρονος εθελοντής.

Ιαπωνία: 17 νέα κρούσματα στο Τόκιο

Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, αποτελεί πλέον το επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, με περισσότερα κρούσματα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, καθώς ανακοινώθηκε αριθμός νέων μολύνσεων-ρεκόρ μέσα σε ένα 24ωρο, μετέδωσε το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Το Τόκιο κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 17 νέων κρουσμάτων χθες, με τον συνολικό απολογισμό να φθάνει τα 171, που ξεπερνά αυτόν στη νήσο Χοκάιντο, στο βόρειο τμήμα της χώρας, και μετατρέπει την πρωτεύουσα στην περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα, εξήγησε το NHK.

Ο κορονοϊός είχε προσβάλει 1.214 ανθρώπους στην Ιαπωνία έως σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), ενώ 43 ασθενείς έχουν υποκύψει, σύμφωνα με το NHK. Από τους αριθμούς αυτούς εξαιρούνται τα 712 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess.

Η ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων έγινε αφού η κυβερνήτρια Γιουρίκο Κόικε προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να επιβληθεί αποκλεισμός της πρωτεύουσας, εάν παρατηρηθεί επιτάχυνση της εξάπλωσης της επιδημίας.

«Πλήρης και υποχρεωτική» καραντίνα στον Παναμά

Οι αρχές του Παναμά αποφάσισαν να επιβληθεί «πλήρης και υποχρεωτική» καραντίνα σε όλο τον πληθυσμό, μέτρο που τίθεται σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη το πρωί, για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Λαουρεντίνο Κορτίσο.

«Από τις 05:01 [σ.σ. τοπική ώρα· 12:01 ώρα Ελλάδας], την Τετάρτη 25η Μαρτίου κηρύσσω επ’ αόριστον πλήρη και υποχρεωτική καραντίνα στην εθνική επικράτεια, με ορισμένες εξαιρέσεις», ανέφερε μέσω Twitter ο πρόεδρος της μικρής χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Στις εξαιρέσεις συγκαταλέγονται οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής τροφίμων, το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, τα στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης, οι τραπεζικοί και το προσωπικό των σούπερ μάρκετ. Οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγαίνουν παρά για δύο ώρες την ημέρα για να προμηθεύονται τρόφιμα και φάρμακα, διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους.

Ο Παναμάς είναι η χώρα της κεντρικής Αμερικής όπου — με βάση τουλάχιστον τα επίσημα στοιχεία — καταμετρώνται τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, συνολικά 443, ή 98 περισσότερα από ό,τι τη Δευτέρα, με βάση τα δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση που δημοσιοποίησε χθες Τρίτη η υπουργός Υγείας Ροσάριο Τέρνερ. Οκτώ ασθενείς έχουν υποκύψει (+2).

Πάνω από 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη καλούνται πλέον από τις αρχές των χωρών τους να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, βάσει της καταμέτρησης που έκανε με βάση ανακοινώσεις κυβερνήσεων ως τις 20:30 χθες το Γαλλικό Πρακτορείο, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεψν. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι 7,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Κατά τον απολογισμό του ίδιου πρακτορείου ειδήσεων με βάση επίσημες πηγές, πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας, ενώ έχουν διαγνωστεί πάνω από 400.000 κρούσματα μόλυνσης σε 175 χώρες και περιοχές.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…