Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Νέα θλιβερά ρεκόρ σε Βραζιλία και Μεξικό

Σε lockdown για τέταρτη εβδομάδα η Χιλή - Φόβοι για αναζωπύρωση της εξάπλωσης της Covid-19 στις ΗΠΑ

AP 20097811883356

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 1.349 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 σε ένα 24ωρο στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, νέο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού.

Συνολικά, ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 32.548.

Η χώρα καταγράφει εξάλλου 584.016 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ. Το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 28.633 νέα, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ θανάτων ασθενών εξαιτίας της πανδημίας είχε σημειωθεί μόλις την προηγουμένη και ήταν 1.262.

Ρεκόρ θανάτων και στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 1.092 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό που έχει σημειωθεί ως τώρα, και 3.912 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, επίσης ημερήσιο απολογισμό άνευ προηγουμένου, με το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού να ανέρχεται πλέον σε 11.729 και το σύνολο των μολύνσεων σε 101.238.

Ο αριθμός των θανάτων ήταν σχεδόν διπλάσιος από το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ.

Αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί είναι πολλαπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται επίσημα.

Σε lockdown για τέταρτη εβδομάδα η Χιλή

Οι υγειονομικές αρχές της Χιλής ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη την παράταση για τέταρτη εβδομάδα των μέτρων περιορισμού στο Σαντιάγο για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, την ημέρα που κατέγραψαν νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων.

Μετά τον εντοπισμό του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 την 3η Μαρτίου, στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 18 εκατομμυρίων έχουν προσβληθεί 113.628 άνθρωποι και 1.275 εξ αυτών έχουν υποκύψει στην COVID-19.

Μόνο τις προηγούμενες 24 ώρες, καταγράφηκαν 87 θάνατοι και 4.942 μολύνσεις, νέα θλιβερά ρεκόρ που κατέρριψαν αυτά που είχαν καταγραφεί μόλις μία ημέρα νωρίτερα.

Ο υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς πάντως διευκρίνισε ότι οι υψηλότεροι αριθμοί οφείλονται στη νέα μέθοδο καταμέτρησης, στο γεγονός ότι στα επιβεβαιωμένα κρούσματα συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ιολογικών αναλύσεων PCR (αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης), χωρίς να αναμένονται τα οριστικά.

Ο Μάνιαλιτς πρόσθεσε πως τα μέτρα περιορισμού, που τέθηκαν σε ισχύ τη 15η Μαΐου στην πρωτεύουσα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων, παρατείνονται ως τη 12η Ιουνίου.

Ο υπουργός στηλίτευσε το γεγονός ότι το lockdown δεν μείωσε τις μετακινήσεις στην πρωτεύουσα της Χιλής παρά μόλις κατά 30%, καθώς καταγράφονται πολλές παραβιάσεις των μέτρων.

«Έχουμε πολλές παραβιάσεις. Για να είναι αποτελεσματικός ο περιορισμός, πρέπει οι μετακινήσεις να μειωθούν κατά τουλάχιστον 50%», επέμεινε ο υπουργός, ο οποίος απαίτησε ο πληθυσμός να μειώσει στον μέγιστο βαθμό τις εξόδους για να μειωθούν οι μολύνσεις, καθώς οι υπηρεσίες υγείας συνεχίζουν να βρίσκονται στα όρια του απόλυτου κορεσμού.

Στο Σαντιάγο, ο δείκτης πληρότητας των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) φθάνει το 97% και στην υπόλοιπη Χιλή βρίσκεται περί το 88%.

ΗΠΑ: 919 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Η ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός στοίχισε τη ζωή σε άλλους 919 ανθρώπους σε 24 ώρες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 χθες Τετάρτη (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας).

Ο ημερήσιος απολογισμός αυτός αυξάνει σε πάνω από 107.000 το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα, όπου καταμετρώνται επίσης πάνω από 1.850.000 κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, δείχνουν τα δεδομένα, που ανανεώνονται συνεχώς, της σχολής αυτής ιατρικής της Βαλτιμόρης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αν και η πανδημία επιβραδύνθηκε στη χώρα αφότου σημειωνόταν η κορύφωσή της, στα μέσα Απριλίου, επαγγελματίες της υγείας ανησυχούν για τον κίνδυνο να υπάρξει αναζωπύρωση τις επόμενες εβδομάδες λόγω των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας που σημειώνονται σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν πάρει μέρος μαζικά στις πορείες και τις διαδηλώσεις σε πάνω από 140 πόλεις των ΗΠΑ που πυροδότησε ο θάνατος του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη (Μινεσότα).

Κέιτ Μίντλεντον: Ξανά αντικείμενο συζήτησης μετά από νέα φωτογραφία – «Έχει σωσία, δεν είναι αυτή»

AP22007351527410

Κέιτ Μίντλεντον: Ξανά αντικείμενο συζήτησης μετά από νέα φωτογραφία – «Έχει σωσία, δεν είναι αυτή»

Λίγο καιρό μετά τον χαμό που προκάλεσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία της, η Κέιτ Μίντλεντον βρίσκεται…

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

φωτοβολίδα Μανώλης

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

Τα νέα στοιχεία για την τραγωδία στην με τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή…

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Ακρίτα Καρυστιανού 1536x814 1

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Η Έλενα Ακρίτα με ανάρτησή της στήριξε για ακόμα μια φορά την Μαρία Καρυστιανού και…

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

γαζα γυναικα

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

Εντεινόμενες ανησυχίες πως θα ενσκήψει λιμός που «χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο»