Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Η Μέρκελ θέλει πιο αυστηρά μέτρα

«Θέλουμε να επιστρέψουμε σε αριθμούς που επιτρέπουν την ιχνηλάτηση των επαφών όλων των κρουσμάτων»

AP 20185305501123

Διεύρυνση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας και νέους περιορισμούς στην λειτουργία των επιχειρήσεων γαστρονομίας επιδιώκει να επιβάλει το Βερολίνο για τις περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, εφαρμόζοντας μάλιστα νέο όριο «συναγερμού».

Το σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση κατά την σημερινή – «ιστορικών διαστάσεων», όπως την χαρακτήρισε ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν – τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.

«Θέλουμε να επιστρέψουμε σε αριθμούς που επιτρέπουν την ιχνηλάτηση των επαφών όλων των κρουσμάτων», δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και έκανε λόγο για μια «δύσκολη διαβούλευση, ενόψει φθινοπώρου και χειμώνα», ενώ δεν απέκλεισε όλοι οι Πρωθυπουργοί να μην είναι της ίδιας άποψης σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να εισαγάγει νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας όταν διαπιστώνονται 35 – αντί για 50, που ισχύει σήμερα – νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε μία εβδομάδα. Συγκεκριμένα, θα προταθεί επιπλέον υποχρέωση της χρήσης μάσκας όπου συγκεντρώνονται περισσότερα άτομα ή παραμένουν για περισσότερο χρόνο. Υπό τις ίδιες συνθήκες, μπαρ και κλαμπ θα παραμένουν κλειστά.

Η κυρία Μέρκελ αναμένεται ακόμη να ζητήσει από τα κρατίδια να περιορίσουν τον ανώτατο αριθμό συμμετεχόντων σε ιδιωτικές εορτές, οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες, το αργότερο όταν ξεπεραστεί το μέτρο των 35 νέων κρουσμάτων. Οι ακριβείς αριθμοί και οι επιμέρους όροι θα αποτελέσουν αντικείμενο της σημερινής διαβούλευσης, αλλά οι επαγγελματίες οι οποίοι θα θιγούν, θα λάβουν επιπρόσθετη οικονομική στήριξη από το κράτος.

Το έγγραφο της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει αλλαγές στην ισχύουσα απαγόρευση διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία ατόμων που προέρχονται από «περιοχές κινδύνου», προβλέπει ωστόσο ότι ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατιδιακές αρχές θα απευθύνουν «κατεπείγουσα» έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει ακόμη, σύμφωνα με το dpa, «να βελτιώσει» τα μέτρα βοήθειας για τους κλάδους της οικονομίας οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα περιορισμού που εφαρμόζονται για τον έλεγχό της, καθώς εκτιμάται ότι και κατά τους επόμενους μήνες πολλές επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με σοβαρούς περιορισμούς.
 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…