Κορονοϊός: Η Eldorado κλείνει μεταλλεία στον Καναδά, αλλά όχι στη Χαλκιδική

Η Eldorado Gold ανακοίνωσε την αναστολή εργασιών στο μεταλλείο της στο Κεμπέκ του Καναδά λόγω κορονοϊού, στην περίπτωση των μεταλλείων στη Χαλκιδική όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει η ίδια ανησυχία για την εξάπλωση του ιού. Tην ώρα,τα περισσότερα μεγάλα μεταλλεία του κόσμου περιορίζουν ή αναστέλλουν πλήρως τις δραστηριότητές τους.  

σκουριες Medium

Με έκτακτο δελτίο τύπου στις 24-3-2020, η Eldorado Gold ανακοινώνει την αναστολή εργασιών στο μεταλλείο της στο Κεμπέκ του Καναδά, υπακούοντας στις οδηγίες της Περιφερειακής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της απειλής του Covid-19. Τα περισσότερα μεγάλα μεταλλεία του κόσμου περιορίζουν ή αναστέλλουν πλήρως τις δραστηριότητές τους, αναγνωρίζοντας ότι όσα προληπτικά μέτρα κι αν ληφθούν, ο συγχρωτισμός εργαζομένων από διαφορετικές περιοχές εγκυμονεί κινδύνους ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού.

Τα μεταλλεία της Eldorado στη Χαλκιδική βρίσκονται μέσα στην κατοικημένη περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη και έχουν εργαζόμενους από τα 16 χωριά του Δήμου, αλλά και από το Σταυρό και τη Θεσσαλονίκη και πολλές περιοχές της Ελλάδας. Λόγω των εκρηκτικά επικίνδυνων συνθηκών εργασίας στις υπόγειες στοές που λειτουργούν 7 μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο σε τρεις οκτάωρες βάρδιες, τα μεταλλεία Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών είναι μια δυνάμει υγειονομική βόμβα. Οι 1600 – κατά την εταιρεία – εργαζόμενοι της μετακινούνται καθημερινά και διασκορπίζονται μετά τη δουλειά τους σε όλα τα χωριά του Δήμου κι ακόμα παραπέρα. Άν εμφανιστεί κρούσμα κορωνοϊού μεταξύ τους, όλα αυτά τα χωριά και ειδικά τα ορεινά “Μαντεμοχώρια” που έχουν υψηλό ποσοστό ηλικιωμένων είναι σε άμεσο και σοβαρότατο κίνδυνο.

Στο “διά περιφοράς” Δημοτικό Συμβούλιο Αριστοτέλη Χαλκιδικής της Δευτέρας 23 Μαρτίου, τέθηκε ως ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα η “Αναστολή δραστηριοτήτων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός για αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού”. από το σύνολο της αντιπολίτευσης (παρατάξεις Τσακνή, Παπαγεωργίου, Λαμπράκη). Η πρόταση της αντιπολίτευσης ήταν να ζητήσει άμεσα ο Δήμαρχος από τις αρμόδιες αρχές την αναστολή λειτουργίας της εταιρείας για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού στις τοπικές κοινότητες. Τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση του Δημάρχου Στέλιου Βαλιάνου, να ζητήσει ενημέρωση από την εταιρεία για τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζει και εν συνεχεία να θέσει αυτήν την ενημέρωση υπόψη του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ. Σε περίπτωση που αυτοί κρίνουν ότι τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνει η εταιρεία δεν είναι επαρκή και κατάλληλα, τότε ο Δήμος “να ζητήσει από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας είτε να επιβάλλουν τα κατάλληλα μέτρα είτε να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής λειτουργίας μέρους ή του συνόλου των εργασιών της εταιρείας, με σαφή πρόβλεψη για την συνέχιση λειτουργίας των εγκαταστάσεων που αφορούν την περιβαλλοντική προστασία”.

Η απάντηση της εταιρείας στο Δήμαρχο ήταν η αναμενόμενη: ότι έχει πάρει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και συμμορφώνεται με τις οδηγίες της Πολιτείας. Τώρα ο Δήμαρχος θα γράψει στον Υπουργό Υγείος και στον ΕΟΔΥ, θα το ξαναθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα γράψει κι άλλη επιστολή και θα περιμένει κι άλλη απάντηση. Και από επιστολή σε επιστολή οι μέρες θα περνούν και πολύτιμος χρόνος θα χάνεται. Γνωρίζουμε ότι ήδη υπάρχει έντονη ανησυχία μεταξύ εργαζομένων και κατοίκων, ειδικά των “Μαντεμοχωρίων”. Οι εργαζόμενοι αγωνιούν αλλά οι Διοικήσεις των Σωματείων σιωπούν, υπακούοντας σε “ο,τι πει η εταιρεία”. Και κατά πληροφορίες η εταιρεία δεν θα αναστείλει από μόνη της δραστηριότητες για να μη χρειαστεί να δώσει αποζημιώσεις. Θα το κάνει μόνο αν δοθεί κρατική εντολή – οπότε θα πάρει αποζημιώσεις.

Ο Δήμαρχος και η Κυβέρνηση ΟΦΕΙΛΟΥΝ να δουν τι γίνεται σε όλο τον κόσμο, όπου τα μεταλλεία κλείνουν μαζικά για να προστατευθούν οι τοπικές κοινότητες. Περιφέρειες και χώρες με τεράστια μεταλλευτική βιομηχανία, όπως το Κεμπέκ και η Νότιος Αφρική, κλείνουν προληπτικά ΟΛΑ τους τα μεταλλεία για τρεις εβδομάδες, ενώ πολλές μεγάλες εταιρείες παίρνουν παρόμοια μέτρα οικειοθελώς. Ενδεικτικά δημοσιεύματα:

‘Shut it down’: Mining continues amid global COVID-19 pandemic, but warning signs mounting

Quebec miners start to digest provincial government’s COVID-19 directives

SA mines to close for three weeks in Covid-19 battle

Miners hit by COVID-19 regulations

Τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό. Η χώρα μας φαίνεται ότι διδάχθηκε από την φρικτή τραγωδία της γειτονικής Ιταλίας και έλαβε αρκετά νωρίς επώδυνα αλλά αναγκαία προληπτικά μέτρα. Η πρώιμη αυτή αντίδραση ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα κάνει τη διαφορά, ώστε “να μη γίνουμε Ιταλία” ούτε Ισπανία. Αλλά αφού το πήραμε το μάθημα της Ιταλίας, να το πάρουμε στο σύνολό του:

Ο Δήμαρχος αλλά και η κυβέρνηση πρέπει να ακούσουν με προσοχή τον Δήμαρχο της Ιταλικής πόλης Μπρέσια που δε μασάει τα λόγια του όταν λέει ότι “ο μεγάλος αριθμός θανάτων, μια πραγματική σφαγή στην περιοχή της Μπρέσια οφείλεται και στα «αφεντικά των βιομηχανιών»” που επέμεναν να κρατούν τα εργοστάσιά τους ανοιχτά την ώρα που οι αρχές ζητούσαν από τον κόσμο να μείνει σπίτι του. Η κυβέρνηση δεν τόλμησε να διατάξει εγκαίρως κλείσιμο τον εργοστασίων στους Δήμους της Μπρέσια, του Μπέργκαμο και του Μιλάνου, τη βιομηχανική καρδιά της Ιταλίας. Το έκανε τελικά στις 20 Μαρτίου, όταν οι νεκροί από τον κορωνοϊό μέσα σε ενα μόνο εικοσιτετράωρο πλησίασαν τους 800 και συνολικά σχεδόν 3.000. Αλλά ήταν πολύ αργά για να σταματήσει η εκατόμβη των θυμάτων που μέχρι χθες 25-3-2020, μετρούσε 7.503 νεκρούς από την πανδημία. Αύξηση των θανάτων κατά 150% μέσα σε τέσσερις μόνο μέρες.

Η μία μετά την άλλη οι χώρες του πλανήτη οδηγούνται σε όλο και αυστηρότερα μέτρα προσπαθώντας να περιορίσουν τον ιο, αλλά όσο πιο αργά λαμβάνονται τα μέτρα τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Αυτό που έχουμε μάθει από αυτόν τον ιο είναι ότι δε συγχωρεί. Δε συγχωρεί χαλαρότητα, δε συγχωρεί ολιγωρία, δε συγχωρεί τα ημίμετρα. Δεν επιτρέπεται να κάνουμε τα λάθη των γειτόνων.

Πηγή: antigoldgr.org

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Τζίμα Πρετεντέρης

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…