Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Εκατομμύρια Ινδοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φαγητό εξαιτίας των μέτρων

Λιγοστοί είναι εκείνοι που έχουν καταγραφεί στο ομοσπονδιακό σύστημα παροχής τροφίμων, ή έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για επιδόματα κοινωνικής ασφάλειας, με αποτέλεσμα να οδηγούνται εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς φαγητό

india Medium

Δεκάδες εκατ. Ινδοί θα έχουν μικρά ωφελήματα από το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας με 22,6 δισεκ. δολάρια που θέσπισε η κυβέρνηση, διαπιστώνουν πολλοί οικονομολόγοι και προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με κάποιους όπως ο περιστασιακός εργάτης Καράν Κουμάρ στο Νέο Δελχί να αντιμετωπίζουν τα μέτρα ως ένα καταστροφικό σενάριο.

Παγιδευμένος κυριολεκτικά στα ασφυκτικά και πολυπληθή καταλύματα ενός εργοταξίου με 1.500 εργαζόμενους, που έχει σταματήσει να παράγει λόγω των περιορισμών διάρκειας 3 εβδομάδων που έχει κηρυχθεί, ο Κουμάρ, όπως και εκατ. άλλοι εργάτες στην ίδια θέση στην Ινδία, έχουν μείνει χωρίς εργασία, ανίκανοι ακόμη και να βγάλουν τα λίγα προς το ζην που κέρδιζαν πριν. Μαζί με αυτούς υποφέρουν κι οι οικογένειές τους.

Μολονότι το κυβερνητικό πακέτο βοήθειας υπόσχεται δωρεάν παροχή κάποιων τροφίμων σε περίπου 800 εκατ. δικαιούχους, οικονομολόγοι κι ακτιβιστές επισημαίνουν πως είναι λιγοστοί εκείνοι που έχουν καταγραφεί στο ομοσπονδιακό σύστημα παροχής τροφίμων, ή έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για επιδόματα κοινωνικής ασφάλειας.

«Θα τασσόμουν υπέρ της καθολικής κάλυψης με τρόφιμα των αγροτικών περιοχών και των παραγκουπόλεων στα περισσότερα κρατίδια καθ όλη τη διάρκεια της κρίσης», δήλωσε ο Ζαν Ντρέζ, που έχει συνυπογράψει αρκετά βιβλία για την πείνα με τον Νομπελίστα οικονομολόγο Αμάρτια Σεν.

Το lockdown στην Ινδία θα σπρώξει ακόμη περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια κι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει πως τα τρόφιμα θα φθάσουν σε όλους όσοι τα έχουν ανάγκη, τονίζει ο Ντρέζ στο πρακτορείο Reuters, εκτιμώντας πως πάνω από το 1/10 του πληθυσμού των 1,3 δισεκ. κατοίκων σήμερα δεν διαθέτει φαγητό και κοινωνική ασφάλιση.

Χωρίς την κοινωνική αυτή ασφάλιση, η Ινδία αντιμετωπίζει μία μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική κρίση, ιδίως εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να παρατείνει τον περιορισμό στην κίνηση, τονίζουν οι ειδικοί. «Μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα ξαναπέσει μαζικά σε φτώχεια», προειδοποιεί ο Νιχίλ Ντει, επικεφαλής της ΜΚΟ Mazdoor Kisan Sangathan.

Η ινδική κυβέρνηση “επιτηρεί πολύ στενά” την κατάσταση και θα εξασφαλίσει ότι κανείς δεν θα μείνει χωρίς φαγητό, τονίζει αρμόδια κυβερνητική πηγή, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

Ωστόσο, πολλοί εργάτες που είχαν μεταναστεύσει προς άγραν εργασίας στις πόλεις κι επέστρεφαν με τα πόδια στα χωριά τους, εγκλωβίσθηκαν στον δρόμο από τα μέτρα περιορισμού που θέσπισε η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι στις 25 Μαρτίου, κι όπως ο Κουμάρ δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Ο ίδιος ο Μόντι, την περασμένη εβδομάδα, ζήτησε προσωπικά συγγνώμη για τις δυσκολίες που χρειάσθηκε να αντιμετωπίσουν ιδίως οι φτωχοί πολίτες της χώρας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας έχει δηλώσει πως μέτρα κοινωνικής πρόνοιας, όπως η βοήθεια σε τρόφιμα, είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για τα περίπου 380 εκατ. ανθρώπων που απασχολούνται στην παράλληλα αγορά εργασίας, όπως οι πλανόδιοι πωλητές κι οι εποχικά απασχολούμενοι. Οι ΜΚΟ τονίζουν πως στον τομέα αυτό η Ινδία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση καθώς βουνά από ρύζι, σιτάρι και ζάχαρη δεν χωρούνε ούτε στις αποθήκες λόγω της μεγάλης σοδειάς κι εν αναμονή της καινούργιας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…