Κορονοϊός – Θεοδωρίδου: Δεν χρειάζονται 3η δόση όσοι έχουν νοσήσει και εμβολιαστεί

«Άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου», εξήγησε η Θεοδωρίδου, για να τονίσει στη συνέχεια πως «δεν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός όσον αφορά στο πότε μπορεί να γίνει το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού και κάποιο άλλο εμβόλιο, για παράδειγμα της γρίπης».

5305447 1

«Η σύσταση για την 3η δόση είναι μετά την παρέλευση έξι μηνών από τις 2 δόσεις (ή μια αν πρόκειται για το μονοδοσικό)» επισήμανε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, διευκρινίζοντας ότι το εμβόλιο θα είναι το mRNA της Pfizer για όλους (ακόμα και για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca).

Παράλληλα, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για όσους έχουν το εμβόλιο της J&J, καθώς -όπως είπε- θα είναι είτε με Pfizer είτε με J&J εκ νέου.

«Άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου», διευκρίνισε, για να υπογραμμίσει ότι «δεν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός όσον αφορά στο πότε μπορεί να γίνει το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού και κάποιο άλλο εμβόλιο, για παράδειγμα της γρίπης».

Μέχρι στιγμής, είπε, στο Ισραήλ έχουν χορηγηθεί 2,8 εκατ. αναμνηστικής δόσης σε ηλικίες από 12 ετών και πάνω. Η πλειονότητα σε άτομα ηλικίας 60 και πάνω. «Γενικά οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν οι συνήθεις απλές- πόνος, ερυθρότητα και χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες από αυτές της πρώτης και δεύτερης δόσης. Η μόνη εκδήλωση που φαίνεται ότι είναι συχνότερη, είναι η διόγκωση η σύστοιχη με το σημείο του εμβολιασμού, του μασχαλιαίου λεμφαδένα».

Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή για τις εγκύους, και κατά την κύηση και κατά τον θηλασμό: «Θα ήθελα να αναφερθώ στους γονείς, στο θέμα του φόβου για την γονιμότητα των κοριτσιών και των αγοριών λόγω του εμβολιασμού», είπε σημειώνοντας ότι «δεν επηρεάζουν» και «δεν έχουν επιστημονική υπόσταση» όσα λέγονται περί του αντιθέτου.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με την 3η δόση όσων είναι άνω των 60 ετών, καθώς και των υγειονομικών, μετά την παρέλευση των έξι μηνών από την διενέργεια της 2ης δόσης.

Πιο αναλυτικά, τα άτομα που είχαν κάνει mRNA εμβόλια θα λάβουν το mRNA εμβόλιο της Pfizer, ενώ από εκεί και πέρα:

Όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca θα κάνουν την τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο

Όσοι είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson&Johnson, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κάνουν το ίδιο ή να προχωρήσουν με mRNA εμβόλιο.

Άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου, διευκρίνισε η ίδια, ενώ επίσης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός όσον αφορά στο πότε μπορεί να γίνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και κάποιο άλλο εμβόλιο, για παράδειγμα της γρίπης.

Επιπρόσθετα, εμφανίστηκε καθησυχαστική απέναντι στους γονείς, αναφορικά με το ζήτημα της γονιμότητας των νέων, καθώς η συζήτηση για τα εμβόλια στους κάτω των 18 ετών ολοένα και εντείνεται.

Στον ιό της γρίπης αναφέρθηκε εκτενώς κατά την ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, που μίλησε για την αναγκαιότητα εμβολιασμού που θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Ευχήθηκε να μην είναι πρώιμη η εμφάνιση της γρίπης ή σοβαρότερη, και συνέστησε τήρηση των μέτρων προστασίας.

Δείτε την ενημέρωση

 

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

γαζα γυναικα

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

Εντεινόμενες ανησυχίες πως θα ενσκήψει λιμός που «χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο»

«Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ: Διαψεύδει o Πρύτανης το δημοσίευμα ότι έγινε παραβίαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (video)

ΑΠΘ1

«Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ: Διαψεύδει o Πρύτανης το δημοσίευμα ότι έγινε παραβίαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (video)

Απόπειρα με αλυσοπρίονο σε χώρο σχολής του ΑΠΘ που βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας σύμφωνα με δημοσίευμα

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

Ρομπότ

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

«Είμαι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω ακριβώς τι είναι», ανέφερε το Ρομπότ…

Στο εδώλιο πρώην εισαγγελέας για χιλιάδες δικογραφίες που έκαναν… φτερά στην Κέρκυρα

δικαστηριο 3

Στο εδώλιο πρώην εισαγγελέας για χιλιάδες δικογραφίες που έκαναν… φτερά στην Κέρκυρα

1.000 περίπου δικογραφίες έτοιμες για κάψιμο είχαν βρεθεί στην αποθήκη φίλης της, ενώ άλλες στο…