Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Απομονώθηκαν αποτελεσματικά αντισώματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για «παθητικό» εμβολιασμό

Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε στη θεραπεία ασθενών, είτε στην προληπτική προστασία ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με άτομα θετικά στον κορονοϊό, λένε οι επιστήμονες

microscope 385364 1920

Στην ανακάλυψη «πολύ αποτελεσματικών» αντισωμάτων κατά του Sars-CoV-2 εκτιμάται ότι προχώρησαν ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, σε συνεργασία με το Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών (DZNE), όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που ανακοινώθηκαν σήμερα και δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Cell», οι επιστήμονες επιχειρούν την ανάπτυξη «παθητικού» εμβολιασμού με αντισώματα τα οποία θα μπορούν να χορηγηθούν τόσο σε υγιείς όσο και ήδη νοσούντες από την Covid-19.

Οι Γερμανοί ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν και να αναπαραγάγουν τεχνητά περίπου 600 διαφορετικά αντισώματα από το αίμα ατόμων τα οποία είχαν θεραπευθεί από την Covid-19. Αυτά τα αντισώματα συνδέονται με τον ιό και αποτρέπουν την είσοδό του στα κύτταρα και τον πολλαπλασιασμό του.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου έχει ήδη αποδειχθεί στο πλαίσιο δοκιμών σε χάμστερ. «Εφόσον τα αντισώματα χορηγήθηκαν μετά την μόλυνση, τα χάμστερ ανέπτυξαν ήπια συμπτώματα της νόσου. Σε προληπτική χορήγηση των αντισωμάτων, τα ζώα δεν αρρώστησαν καν», αναφέρει ο συντονιστής της έρευνας Γιάκομπ Κρέγε.

Τρία από τα έως τώρα ταυτοποιημένα αντισώματα είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή Χάραλντ Πρους, πολλά υποσχόμενα για κλινική ανάπτυξη. Θα μπορούσαν, επισημαίνεται, να χρησιμοποιηθούν είτε στη θεραπεία ασθενών είτε στην προληπτική προστασία ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με άτομα θετικά στον κορονοϊό.

Στόχος των επιστημόνων είναι τώρα η παραγωγή των πιο αποτελεσματικών αντισωμάτων σε «βιομηχανική κλίμακα» και για αυτό οι ερευνητές συνεργάζονται με τη γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας «Miltenyi Biotec».

Η διαφορά μεταξύ του «παθητικού» και του ενεργού εμβολιασμού, διευκρινίζεται, είναι ότι στην πρώτη περίπτωση τα αντισώματα που χορηγούνται είναι τελικά και διασπώνται έπειτα από κάποιο διάστημα, οπότε η προστασία είναι μικρότερης διάρκειας. Το αποτέλεσμα του παθητικού εμβολιασμού ωστόσο είναι σχεδόν άμεσα διαθέσιμο, ενώ στον ενεργό εμβολιασμό το αποτέλεσμα θα πρέπει να αναπτυχθεί. Οι κλινικές έρευνες για τη διάρκεια της προστασίας που προσφέρουν τα αντισώματα αναμένεται να ξεκινήσουν το νωρίτερο στο τέλος του έτους.

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

Ρομπότ

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

«Είμαι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω ακριβώς τι είναι», ανέφερε το Ρομπότ…

Στο εδώλιο πρώην εισαγγελέας για χιλιάδες δικογραφίες που έκαναν… φτερά στην Κέρκυρα

δικαστηριο 3

Στο εδώλιο πρώην εισαγγελέας για χιλιάδες δικογραφίες που έκαναν… φτερά στην Κέρκυρα

1.000 περίπου δικογραφίες έτοιμες για κάψιμο είχαν βρεθεί στην αποθήκη φίλης της, ενώ άλλες στο…