Newsroom

Newsroom

Ανησυχία με 25 νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα – «Αλλάζουν» τα δεδομένα

Πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα - Οι βασικοί πυλώνες της νέας πρόκλησης

5287923

Έφτασαν τα 54 ανέρχονταιτα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς τις τελευταίες πέντε ημέρες εντοπίστηκαν άλλα 25 σύμφωνα με τη νέα ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Τα 25 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα εντοπίστηκαν ανάμεσα σε 1.168 νέες περιπτώσεις μεταλλάξεων και προέρχονται από το Ηράκλειο (11), τη Λέσβο (4) την Αττική (3), τη Θεσσαλονίκη (3), την Πάρο (2), τη Χαλκιδική (1) και την Εύβοια (1).

metall

Αναλυτικά η ενημέρωση του ΕΟΔΥ

«Ολοκληρώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.201 δείγματα κορονοϊού που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 31 Μαρτίου 2021 έως 21 Ιουνίου 2021.

Από τον έλεγχο των 1.201 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 821 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC), 340 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring) και 3 δείγματα με στελέχη ενδιαφέροντος (Variant of Interest – VOI). Εκ των 821 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 790 αφορούν στο στέλεχος Άλφα, 6 αφορούν στο Βήτα και 25 αφορούν στο Δέλτα (ινδική μετάλλαξη). Εκ των 340 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, τα 333 αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K), και 7 αφορούν στο C.36. Εκ των 3 δειγμάτων με στελέχη ενδιαφέροντος, 2 αφορούν στο στέλεχος Ήτα και 1 δείγμα αφορά στο B.1.621. Επιπλέον, ανιχνεύθηκαν 2 στελέχη B.1.1.523 (Variant E484K) και 2 Β.1.1 (Variant E484K).

Το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.201 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 31 Μαρτίου 2021 έως 21 Ιουνίου 2021. Από τον έλεγχο των 1.201 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 821 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC), 340 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring) και 3 δείγματα με στελέχη ενδιαφέροντος (Variant of Interest – VOI).

Από τα 821 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 790 αφορούν στο στέλεχος Alpha, 6 αφορούν στο Βeta και 25 αφορούν στο Delta. Εκ των 340 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, τα 333 αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K), και 7 αφορούν στο C.36. Εκ των 3 δειγμάτων με στελέχη ενδιαφέροντος, 2 αφορούν στο στέλεχος Eta και 1 δείγμα αφορά στο B.1.621. Επιπλέον, ανιχνεύθηκαν 2 στελέχη B.1.1.523 (Variant E484K) και 2 Β.1.1 (Variant E484K).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 19.544 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 17.073 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 1.763 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 708 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής. Μεταξύ των 17.073 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τρία πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 77,48%, ακολουθούμενο από το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 9,78% και το Beta με ποσοστό 0,29% .

Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών, μέχρι και την εβδομάδα 24 απεικονίζεται στο Διάγραμμα 9. Από τα 1.763 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 1.600 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 21,89% αφορούν στο στέλεχος Alpha, 63,41% στο B.1.1.318 (Variant E484K), 3,18% στο Beta, 1,99% στο Delta και 0,28% στο C.36.

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 122 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 106 στο Alpha, 4 στο Beta, 5 στο Delta, 4 στο Β.1.1.318 (Variant E484K), 1 στο Eta, 1 στο Kappa και 1 στο B.1.621 (VOI)».

Νέα δεδομένα και ανησυχία 

Αλλάζει αρκετά την ισορροπία των δεδομένων η μετάλλαξη “Δ”, που έχει καταγραφεί σε 97 χώρες, όπως και στην Ελλάδα, αλλά και τις σκέψεις των ειδικών για το πως θα πορευτούμε τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες. Η συζήτηση σήμερα είναι πως θα μπορέσουμε να καθυστερήσουμε τη διασπορά της στην κοινότητα μέχρι να αυξηθεί περαιτέρω η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Ηδη καταγράφονται περιστατικά σε αρκετές περιοχές της χώρας, την Κρήτη, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, είπε η κ. Παπαευαγγέλου και έκανε λόγο για εξονυχιστική ιχνηλάτηση των ύποπτων, αλλά και των επιβεβαιωμένων περιστατικών με στόχο την καθυστέρηση της διασποράς. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι αυτό το στέλεχος θα επικρατήσει στον πλανήτη μέσα στον Αύγουστο. Η μετάλλαξη “Δ” είναι 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό, αλλά και 40 έως 60% σε σύγκριση με τη βρετανική μετάλλαξη .

Οπως είπε, η παρατηρούμενη αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα πιθανόν να οφείλεται τόσο στη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας, αλλά και στη διασπορά της μετάλλαξης “Δ”. Ιδιαίτερα αυξημένη, όπως είπε, είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της μετάλλαξης “Δ”, ενώ δεν παρατηρείται αύξηση επαναμολύνσεων σε άτομα που είχαν νοσήσει.

Βασικοί πυλώνες της νέας πρόκλησης

Εντατικοποίηση των εμβολιασμών και ειδικά αυτών που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη, δηλαδή όλων των πολιτών άνω των 50 ετών. Σύμφωνα με τα δεδομένα τα ποσοστά εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 50 έως 64 ετών είναι σημαντικά χαμηλά και πρέπει να πεισθούν ότι λόγω ηλικίας ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και πρέπει άμεσα να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Παράλληλα οι νέοι θα πρέπει άμεσα να εμβολιαστούν. “Μόνη λύση για τον περιορισμό της νέας αύξησης των κρουσμάτων αλλά και για την αποφυγή εμφάνισης νέων μεταλλάξεων είναι να εμποδίσουμε τον ιό να συναντά στο δρόμο του ευάλωτους ανθρώπους”, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Επίσης η εντατική ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων και ο συνεχής έλεγχος με την εβδομαδιαία χρήση των self test είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Η επιτροπή προτείνει οι νέοι, εμβολιασμένοι και μή, επιστρέφοντας από τις ολιγοήμερες διακοπές τους να κάνουν ένα self test.

Εδωσε ιδιαίτερη σημασία στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από όλους και αναφέρθηκε στην εισήγηση για μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους που δεν υπάρχει συγχρωτισμός και την διατήρηση της χρήσης της σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους αλλά και εξωτερικούς με συγχρωτισμό. “Με έκπληξη διαπιστώσαμε λάθος μήνυμα, ότι η επιτροπή εισηγήθηκε πετάξτε τις μάσκες”, ανέφερε. Η διασπορά της μετάλλαξης “Δ” και η πορεία της πανδημίας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το ποσοστό εμβολιασμού αλλά και τη συμπεριφορά του καθενός μας”.

Σύμφωνα με έκθεση του ECDC η επικράτηση της μετάλλαξης αυτής θα έχει ως αποτέλεσμα τη νέα αύξηση των κρουσμάτων που θα αφορά κυρίως σε ανεμβολίαστους και άτομα με υποκείμενα νοήματα. Ο κίνδυνος είναι χαμηλός για τους πλήρως εμβολιασμένους, αλλά πολύ υψηλός για πολίτες μη πλήρως εμβολιασμένους και ανεμβαλίαστους.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι σε χώρες που η μετάλλαξη έχει επικρατήσει και παρά τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων δεν έχουν αυξηθεί οι νοσηλίες ή οι θάνατοι, λόγω της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

καπερναρος

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

«Η Αστυνομία δέχεται συνεχώς επιθέσεις στα γήπεδα, αλλά πάντα περνούσαν στο ντούκου», παραδέχτηκε ο πρόεδρος…