Κορονοϊός: Ανησυχεί τους ειδικούς η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων – Υποχρεωτική μάσκα ζητά ο Παυλάκης, «είμαστε στο έκτο κύμα» λέει ο Τζανάκης

«Η Ομικρον 5 είναι βαρύτερος ιός, κάνει πολύ υψηλότερο ιικό φορτίο»

7a3095ce93ffbf0bd6f9c8c4e664e662

Εξαιρετικά ανήσυχοι για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, εμφανίστηκαν οι καθηγητές Παυλάκης και Τζανάκης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, ασκώντας παράλληλα και κριτική στην κυβερνητική διαχείριση, που φαίνεται να βάζει την οικονομία και τον τουρισμό πάνω από την εξασφάλιση της υγείας των πολιτών.

Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του κ. Παυλάκη να επιστρέψει η υποχρεωτικότητα των μασκών, ενώ τόνισε ότι πολυ-εμβολιασμένοι και πολυ-μολυσμένοι θα κολλήσουν την Όμικρον 5, μπορεί να βρεθούν στο νοσοκομείο

Παυλάκης: Η Όμικρον 5 είναι “καινούριος” ιός, καταστρατηγεί τα εμβόλια που έχουμε

Ο κ. Παυλάκης επανέλαβε αρχικά ότι πρέπει να επανέρθει η υποχρεωτικότητα στην χρήση μάσκας και τα σχετικά πρόστιμα. «Υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν πείθονται με το καλό, δεν πείθονται με λογικά επιχειρήματα. Χρέος της Πολιτείας είναι να προστατεύσει την δημόσια υγεία. Σε αυτή τη φάση, η μάσκα πρέπει να είναι υποχρεωτική. Είναι πολύ απλό».

«Δυστυχώς, ο ανταγωνισμός για την επάνοδο της οικονομίας, ιδίως των ταξιδίων και του τουρισμού, κάνει όλους να τρέχουν πίσω από αυτούς που ανοίγουν πρώτοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το σωστό. Mακροχρόνια το βλέπουμε, αμέσως μόλις άνοιξαν αυτά, μετά από 2 εβδομάδες έχουμε αύξηση κρουσμάτων, αύξηση θανάτων σε πολλές περιοχές. Θα δούμε ακόμη περισσότερα. Πρέπει να βαρέσουμε την καμπάνα. Τα πράγματα στην Ελλάδα έγιναν πάλι επικίνδυνα. Θα έχουμε σίγουρα επιδημικό κύμα το καλοκαίρι. Είναι και κακό προηγούμενο για τον χειμώνα».

«Το κύμα έχει ήδη αρχίσει, αρκετά βίαια. Είναι καρμπόν του τι έγινε πέρυσι το καλοκαίρι με τη Δέλτα … η Δέλτα έπιασε τον Ιούλιο. Η Όμικρον 5 πιάνει μερικές εβδομάδες γρηγορότερα. Τα κρούσματα ανεβαίνουν πολύ γρήγορα. Είναι τουλάχιστον διπλάσια, δεν μετρώνται καλά. Θα το βρούμε μπροστά μας. Αν δεν πέσουν τα κρούσματα, δεν πρόκειται να απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό».

Αυτή την στιγμή ξέρουμε ότι η Όμικρον 5 είναι “καινούργιος” ιός, καταστρατηγεί τα εμβόλια που έχουμε. Πολυ-εμβολιασμένοι και πολυ-μολυσμένοι θα κολλήσουν την Όμικρον 5, μπορεί να βρεθούν στο νοσοκομείο. Φαίνεται ότι είναι βαρύτερος ιός, κάνει πολύ υψηλότερο ιικό φορτίο. Περιμένω ότι τα προβλήματα θα αυξηθούν αν την αφήσουμε».

Τζανάκης: Δεν είναι «έξαρση» – Είναι κύμα που δεν μετράμε καλά

Ο κ. Τζανάκης από την πλευρά του θύμισε ότι «από τις 29 Μαΐου, μετά από συνεδρίαση της ομάδας μας, αποφασίσαμε ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν επικείμενο πρώιμο καλοκαιρινό κύμα. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου ανακοινώσαμε ότι επίκειται έκτο, καλοκαιρινό πρώιμο πανδημικό κύμα. Από τις επιδημιολογικές ενδείξεις (όχι την γονιδιωματική ανάλυση) είπαμε ότι βασικός παράγοντας είναι η επικράτηση των νέων στελεχών. Είμαστε σε έκτο πανδημικό κύμα, δεν μιλάμε ούτε για “ταλαντώσεις” ούτε για “εξάρσεις”. Είναι κύμα που δεν μετράμε καλά. Υπολογίζουμε ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι πάνω από 15.000 ημερησίως, τις Τρίτες μπορεί να ξεπερνούν τις 20.000. Απλά δεν τα μετράμε αυτά τα κρούσματα. Πολλοί που αυτοδιαγνώσκονται δεν τα δηλώνουν αυτά τα κρούσματα».

«Πρέπει να στοχεύσουμε τις δράσεις μας σε αυτούς που πραγματικά κινδυνεύουν, με τα συνοδά νοσήματα. Σε αυτούς πρέπει να επικεντρώσουμε τα μέτρα μας», υπογράμμισε. Ο κ. Τζανάκης προέτρεψε όλους να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, όπως και την τέταρτη όσοι από τις ευπαθείς ομάδες δεν την έχουν κάνει ακόμη, με διεύρυνση για το σύνολο των ηλικιών άνω των 50 ετών, όπως στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ζήτησε «να δώσουμε τις λύσεις που έχει η επιστήμη σε αυτούς που θα μολυνθούν, δηλαδή τα αντιιικά φάρμακα». 

«Όσο πιο κακό κύμα περάσουμε τώρα, τόσο πιο κακό κύμα θα έχουμε και το φθινόπωρο. Δεν έφυγε ο κορωνοϊός από επάνω μας. Υπάρχει, θα υπάρχει», επανέλαβε ο ίδιος.

Μπακογιάννη: Σάλος με δήλωση για τον Καραμανλή – «Κανείς δεν μπαίνει στα παπούτσια του» (video)

Μπακογιάννη 1

Μπακογιάννη: Σάλος με δήλωση για τον Καραμανλή – «Κανείς δεν μπαίνει στα παπούτσια του» (video)

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη σχετικά με τα Τέμπη, πως «κανένας δεν…

Μανώλης Μαυρομάτης: Δύσκολες ώρες για τον δημοσιογράφο – Τα τελευταία νέα για την υγεία του

profile player 960x540 27

Μανώλης Μαυρομάτης: Δύσκολες ώρες για τον δημοσιογράφο – Τα τελευταία νέα για την υγεία του

Δυστυχώς, τα καλά νέα που περιμέναμε να ακούσουμε για την κατάσταση του Μανώλη Μαυρομάτη δεν…

Πέθανε ο σκηνοθέτης Ντίνος Μαυροειδής – Ήταν βασικός συνεργάτης της Φίνος Φίλμ

mavroidis

Πέθανε ο σκηνοθέτης Ντίνος Μαυροειδής – Ήταν βασικός συνεργάτης της Φίνος Φίλμ

Σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για την απώλεια του αγαπημένου…