Κορίτσια απάνω τους!

Ζωή Χαλιδιά για Δημήτρη Δανίκα: «Καλό είναι να μην πατάμε σε βεβαιότητες του κώλου. Που νομίζουμε ότι επειδή τις διατυπώνουμε με βαθυστόχαστο ύφος αποκτούν εγκυρότητα επιστημονικής μελέτης»

734539

Δημήτρης Δανίκας. Γνωρίζουμε τον άνθρωπο. Συστήνεται στο κοινό ως ο αιχμηρός όσων δεν θέλουμε να ακούσουμε. Αλλά στην πραγματικότητα, ο δήθεν αυστηρός κριτής, είναι ένα πρόσωπο που μάλλον φθονεί. Οι γραφίδες και σχόλιά του έχουν δώσει ευκαιρίες για να ψυχανεμιστούμε την εσωτερική δομή του. Εξαίρετο παράδειγμα ο επικήδειός του για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, όπου μία λέξη, απ’ όλο το άτοπο κατεβατό του, ξεσκεπάζει τις προθέσεις του. Εκεί, στην περιττή ειρωνεία, στη σκόπιμη μετάφραση-συρρίκνωση του ονόματος του σκηνοθέτη, κρύβεται ο ιδιωτικός του φθόνος. Όταν τον αποκαλεί στο τέλος «Teo». Σε αυτόν το μουλωχτό ευνουχισμό, αποκαλύπτει τη συμπλεγματική δυσκολία αναγνώρισης, οποιουδήποτε θετικού στοιχείου στον δημιουργό.  

Αυτή τη φορά όμως, ο κριτικός κινηματογράφου μπήκε σε χωράφια που δεν τον παίρνει να κάνει τον καμπόσο. Και αφορά στη δημόσια διαπόμπευση των γυναικών, μέσω του revenge porn. 
Στο σημείο αυτό να θυμηθούμε ότι η ψυχολογία του φθόνου συνδέεται με διάφορες θεωρίες και συνήθως συμβαδίζει με την κριτική. Το λοιπόν τέτοιες θεωρίες αναπτύσσει ο Δανίκας, κάνοντας κριτική στις κοπέλες-θύματα του Στάθη Παναγιωτόπουλου.

«Υπάρχει ακόμα ένας παράγοντας. Η προσωπική ευθύνη. Πρέπει η γυναίκα να πάρει τη ζωή της στα χέρια της. Τι σημαίνει ανασφάλεια; Να καταπολεμήσει την ανασφάλειά της και τον εθισμό της. Γιατί πήγε μαζί του αυτή; Αν αυτός δεν ήταν σε αυτή την εκπομπή θα πήγαινε μαζί του; Ποτέ, είμαι σίγουρος για αυτό».  

1. Μας λέει: «Πρέπει η γυναίκα να πάρει τη ζωή της στα χέρια της». Αλλά ο κοντόφθαλμος διανοούμενος δεν μπορεί να διακρίνει ότι αυτό ακριβώς κάνουν! Με το μεγαλείο της πράξης τους, αυτές οι γυναίκες παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους και ξεμπροστιάζουν τον σωματέμπορα της εικόνας τους. Μια πράξη που απαιτεί πάρα πολλά κότσια για να την εκτελέσεις. 

2. Μας λέει: «Να καταπολεμήσει την ανασφάλειά της και τον εθισμό της». Δεν διευκρινίζει όμως σε ποια ανασφάλεια και ποιον εθισμό αναφέρεται. Εθισμοί υπάρχουν χιλιάδων ειδών. Λόγου χάρη να μην μπορείς να στερηθείς το χρήμα και να εκδίδεις την πένα σου. Είναι κι αυτός ένας εθισμός ευρέως διαδεδομένος. Αν όμως αναφέρεται στην ιδωτικότητα της κρεβατοκάμαρας, εκεί δεν τίθεται θέμα εθισμού. Τα ζευγάρια κάνουν ό,τι γουστάρουν. Ας κρεμαστούν κι από τον πολυέλαιο αν αυτό τους ευχαριστεί. Το privé όλα τα επιτρέπει. Τα ποινικά κολάσιμα αρχίζουν όταν το privé γίνεται εκδικητικό βούκινο ή εμπορευματοποιείται. 

3. Μας λέει: «Αν αυτός δεν ήταν σε αυτή την εκπομπή δεν θα πήγαινε μαζί του. Ποτέ! Κι είμαι σίγουρος για αυτό». Γιατί παρακαλώ δεν θα πήγαινε; Η μισή Ελλάδα τέτοιους άντρες έχει σε όψη, σε στιλ και σε τρόπους. Εξυπναδιές, λογάκια, και πάνω κάτω αυτός ο σωματότυπος. Ο ωραίος πιλότος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος ήταν καλύτερος; Και τόσοι άλλοι ευυπόληπτοι σύζυγοι ή εραστές που έσφαξαν τις γυναίκες τους; Καλό είναι να μην πατάμε σε βεβαιότητες του κώλου. Που νομίζουμε ότι επειδή τις διατυπώνουμε με βαθυστόχαστο ύφος αποκτούν εγκυρότητα επιστημονικής μελέτης. Και γενικά καλό είναι να μην κάνουμε τον γνώστη σε θέματα που δεν γνωρίζουμε ή δεν είμαστε σε θέση να νιώσουμε μια κάποια ενσυναίσθηση. Η σαλαμοποίηση των πράξεων κάθε γυναίκας, να επιλέγουμε δηλαδή ποια σημεία θα κριτικάρουμε, παραμερίζοντας το σύνολο διότι έτσι μας βολεύει, είναι σα να περνάμε τις γυναίκες που διαπομπευτήκαν ακόμα μία φορά από τη μηχανή του κιμά. Τις ενοχοποιούμε και ουδεμία ποιοτική διαφορά υπάρχει από την προσβλητική ατάκα «τα ήθελε ο κ@λος της κυρία πρόεδρε».

Any way έκαστος εφ’ ω ετάχθη. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ο κος Δανίκας που έχει ταχθεί. Διόλου τυχαίο ότι οι απόψεις του στοιχίζονται με τις νουθεσίες του περιβόητου πρώην συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ. Μπαλάσκα που νουθετεί τις γυναίκες και θεωρεί ότι «δεν μπορεί ξαφνικά να βγαίνουν νέες καταγγελίες».

Εμείς πάλι, μόνο ευγνωμοσύνη νιώθουμε για τις κοπέλες αυτές και μόνο θαυμασμό για την τόλμη τους. Και εκτίμηση που όλο και περισσότερες σέρνουν τον χορό των αποκαλύψεων, αλλάζοντας επίπονα τον ρουν της ιστορίας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Η Τσιμτσιλή αποκάλυψε πως… δεν έκλεισε μάτι για τον Παπανώτα: «Τέλος η πολιτική» (video)

Τσιμτσιλή Παπανώτα

Η Τσιμτσιλή αποκάλυψε πως… δεν έκλεισε μάτι για τον Παπανώτα: «Τέλος η πολιτική» (video)

H Σταματίνα Τσιμτσιλή μίλησε για όσα έγιναν τις τελευταίες ώρες με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπανώτα

Ολυμπιακός: Η πανηγυρική φωτογραφία του Βαγγέλη Μαρινάκη με το γιο του μετά την επική πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη

6192810

Ολυμπιακός: Η πανηγυρική φωτογραφία του Βαγγέλη Μαρινάκη με το γιο του μετά την επική πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ολυμπιακός κέρδισε την Φενέρμπαχτσε στα πέναλτι και κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία του…

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

6187950

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

Ο πρώην πρωθυπουργός θα «στηρίξει το κόμμα του και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές στην κρίσιμη μάχη…

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

Κακλαμάνης

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

«Δεν πέρασα επιπολαίως το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα. Με στενοχώρησε», είπε χαρακτηριστικά ο…