Κόντρα Τσακαλώτου - Χατζηδάκη στη Βουλή

Αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

NewsRoom 28/06/2017 | 22:46

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για «μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ» με τον κ. Τσακαλώτο να απαντά ότι οι πολίτες ψήφισαν τον Σεπτέμβριου του 2015 τον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας το πρόγραμμά του.

Απαντώντας στις κατηγορίες των βουλευτών της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που έκαναν λόγο «για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας επί αριστερής κυβέρνησης», ο κ. Τσακαλώτος αντέτεινε ότι η συμφωνία με τους πιστωτές δεν έχει σχέση με τις προηγούμενες επιλογές της Ν.Δ.: «Η διαφορά μας είναι ότι εσείς φτιάξατε ένα Ταμείο μόνο για ιδιωτικοποιήσεις, ενώ εμείς φτιάχνουμε ένα Ταμείο και για περιφερειακή και κλαδική πολιτική, που θα έχει και ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με κοινωνικό όφελος» σημείωσε.

«Πήγαμε με αυτόν τον συμβιβασμό στον ελληνικό λαό, και είναι προφανές ότι αν δεν είχαμε αυτή την πίεση των πιστωτών, δεν θα ήταν στο πρόγραμμά μας αυτό το ταμείο. Εμείς ούτε πανηγυρίζουμε ούτε θριαμβολογούμε», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος τονίζοντας παράλληλα ότι το Υπερταμείο δεν θα έχει έσοδα μόνο από ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και από άλλα μέσα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας: Από τα έσοδα αυτά, όπως είπε, τα μισά θα πάνε στους πιστωτές και τα άλλα για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Σχολιάζοντας την αντίδραση του κ. Χατζηδάκη, που υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια των εκλογών, ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ είχε πει άλλα στον ελληνικό λαό σχετικά με την δημόσια περιουσία, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε: «Παλιά δεν ήσασταν τόσο λαϊκιστής και κρίμα που τώρα το κάνετε επειδή ο αρχηγός σας αναγκάστηκε να κάνει συμμαχία με ένα συγκεκριμένο κομμάτι της Ν.Δ.».

Ο κ. Χατζηδάκης θέλησε να απαντήσει, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, επικαλούμενος το ραντεβού του με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αποχώρησε, προκαλώντας τη έντονη αντίδραση των βουλευτών της Ν.Δ.

«Είναι πρωτοφανές, δεν υπάρχει προηγούμενο ο υπουργός να αποχωρεί την ώρα που μιλάει ο βουλευτής.

Ο ελληνικός λαός είδε την εικόνα και κατάλαβε», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης.

«Υπήρχε προγραμματισμένο ραντεβού του υπουργού με τον κ. Ρέγκλινγκ», απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάκης Μπαλαούρας.