NewsRoom
27/05/2020, 19:47

Κόντρα Σερβίας - Μαυροβουνίου για συλλήψεις ιερέων και αυτοκεφαλία

Ο Πρόεδρος της Σερβίας εκκλήθη από τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο να προστατέψει τους Σέρβους πιστούς εντός του Μαυροβουνίου

NewsRoom 27/05/2020 | 19:47

Οξύνεται η εκκλησιαστική ένταση μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου η οποία αποκτά πολιτικές διαστάσεις.Το κρίσιμο της κατάστασης έγκειται στο γεγονός ότι η Σερβία βλέπει πολιτικές παρεμβάσεις του Μαυροβουνίου σε εκκλησιαστικά ζητήματα που αφορούν τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Σερβίας μέσα στο ανεξάρτητο από το 2006, κρατίδιο.

«Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για εμάς ότι η πολιτική παρεμβαίνει με την οργάνωση της Εκκλησίας, ακόμη και την ίδρυση μιας νέας Εκκλησίας, τόνισε μεταξύ άλλων, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς, απαντώντας στον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς που δήλωσε ανοιχτά ότι θα ιδρύσει μια νέα αυτοκέφαλη εκκλησία στη χώρα του.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας εκκλήθη από τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο να προστατέψει τους Σέρβους πιστούς εντός του Μαυροβουνίου.

Οι πρώτες εντάσεις στο Μαυροβούνιο δημιουργήθηκαν όταν οι τοπικές αστυνομικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση για τρεις μέρες, οκτώ ιερείς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανάμεσα στους οποίους και ο επίσκοπος Ιωαννίκιος.

Κοσμοσυρροή και πορεία ακολούθησε για τους ιερείς, που συνελλήφθησαν με την αιτιολογία της παραβίασης των μέτρων που είχαν ληφθεί για την πανδημία, όταν πραγματοποίησαν λιτανεία.

Η Σερβική Ορθόδοξη εκκλησία έκανε λόγο για προσχηματική σύλληψη.

Αρκετοί πιστοί ξενύχτησαν έξω από το κρατητήριο σε ένδειξη συμπαράστασης, ενώ επεισόδια μεταξύ αρχών και πιστών σημειώθηκαν στη διάρκεια πορειών σε όλο το Μαυροβούνιο, με καταγγελίες ασυνομικής βίας .

Μετά την απελευθέρωση τους, ο επίσκοπος Ιωαννίκιος επέκρινε περιστατικά της αστυνομικής βίας κατά των παιδιών και ανηλίκων στα πλαίσια των διαμαρτυριών: «Πολεμούν τα παιδιά και τους νέους, δέρνουν τους νέους και τα παιδιά μας, δίδουν εντολές για να διεισδύουν λαθραία σε τέτοιες συνελεύσεις οι προβοκάτορες, χρησιμοποιούν τα επαίσχυντα και βρώμικα μέσα τους κατά των νέων. Αίσχος που δέρνουν τα παιδιά και τους νέους!».

Υπέρ της μείωσης της έντασης τάχθηκε και η Ρωσική Εκκλησία που ζήτησε την άμεση απελευθέρωση τoυς αλλά και τον διάλογο μεταξύ των αρχών του Μαυροβουνίου και των ιεραρχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα αυτή.«Μόνον ένας τέτοιος διάλογος μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης και ομόνοιας στην κοινωνία, που διαταράχθηκαν από ολόκληρη σειρά εκδηλώσεων μη φιλικής αντιμετωπίσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας», ανέφερε ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.
Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Ειρηναίος της Σερβίας με πάνω από δύο δημόσιες παρεμβάσεις τις τελευταίες επτά ημέρες, απαντώντας στην πολιτική ηγεσία του Μαυροβουνίου επισήμανε ότι ακόμα και στην κομμουνιστική περίοδο, η Εκκλησία αντιμετωπιζόταν με σεβασμό ενώ τους επέκρινε για βηματισμό των Κροατών Ναζιστών Ούστασι που θέλησαν να δημιουργήσουν σχισματική Ορθόδοξη Εκκλησία, υπαγόμενη στον έλεγχό τους.

Οι σερβικοί πολιτικοί και θρησκευτικοί κύκλοι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, βλέπουν την παραχώρηση μιας νέας αυτοκεφαλίας με προσπάθεια πολιτικού ελέγχου στο πρότυπο της Ουκρανίας, όπου στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ αλλά και της αμερικανικής διπλωματίας είχαν επιχειρήσει ανοιχτά και δημόσια τη στήριξη μιας σχισματικής εκκλησίας, κάτι που προκάλεσε κοινωνικές αναταραχές και σειρά βίαιων επεισοδίων για την εκκλησία στο εσωτερικό της Ουκρανίας.
Το Μαυροβούνιο κατηγορεί τους Σέρβους για παρεμβάσεις στην εδαφική τους ακεραιότητα και δικαιοδοσία.

Ο Σέρβος Πρόεδρος σημείωσε ότι ορισμένοι στην ηγεσία του Μαυροβουνίου, όταν απευθύνονται στο ξένο κοινό με καταγγελίες ότι η Σερβία παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις, ξεχνούν ότι οι ίδιοι παρενέβησαν με τον πιο βάναυσο τρόπο, όχι μόνο στις εσωτερικές υποθέσεις της Σερβίας, αλλά κατέστρεψαν την εδαφική της ακεραιότητα και το διεθνές δίκαιο, αναγνωρίζοντας το Κοσσυφοπέδιο.

Η ανοιχτή κόντρα είχε ξεκινήσει με νόμο της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου στο τέλος του 2019 που προσπαθούσε να δώσει ως «προίκα» στη -μη αναγνωρισμένη από τις υπόλοιπες ορθόδοξες εκκλησίες - ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου με ναούς, μονές και άλλα εκκλησιαστικά ακίνητα της ορθόδοξης Σερβικής Εκκλησίας.

 

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.